Pànxing Digital

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Notícies –

Neurosis en temps de Covid-19

mujer-preocupada

En aquests moments d’incertesa, inseguretat i cert caos i falta de salut, és quan es fan més patents les neurosis de la població general, amb totes les seves emocions.

Ara és quan hem d’estar atents per ajudar a visibilitzar les maneres saludables d’afrontar una crisi i de reconquerir la percepció de control.

Quan aquestes neurosis apareixen, els éssers humans creen, desenvolupen i posen en joc mecanismes neuròtics, que no és altra cosa que mecanismes de defensa per poder reduir les emocions desagradables com l’enuig, la por, la desesperació i la ira, entre altres. Tant en l’àmbit laboral com en el personal, per la pèrdua de desenes de vides diàries, comiats en solitari, falta de mitjans d’autoprotecció i recursos, pors vers l’auto contagi i el de familiars, confinaments, alteració de rutines, etc.


Dona preocupada

Entre els mecanismes neuròtics existents, vull destacar els següents:
Confluència

El primer a destacar és la confluència, és a dir, la pèrdua de límits entre un mateix i l’entorn. La situació de pandèmia ha portat a fer que moltes persones es trobin absolutament soles a l’hospital, molts a les portes de la mort i sense que ningú els pugui acompanyar.

Retroflexió

També es fa molt present la retroflexió, un mecanisme de defensa que es gira contra nostre, és a dir, es fan servir emocions desagradables com a mecanisme de càstig personal. Es fa molt tangible amb frases com “segur que podria haver fet més” o “si en comptes d’això hagués fet allò altre…”.

Deflexió

Per últim cal destacar la deflexió. Aquest mecanisme s’activa com a últim recurs quan la persona arriba al límit emocional i ha de desconnectar del món real. És a dir, ha de refredar o evitar el contacte amb la realitat que està vivint, tant en l’àmbit personal com professional.

En resum, podem veure com la situació actual, provocada per la Covid-19, fa palès l’aparició de mecanismes neuròtics per defensar-nos i intentar pal·liar, tant com sigui possible, l’alteració emocional que aquesta situació està provocant.Si t’ha agradat llegir l’article Neurosis en temps de Covid-19, també et pot interessar llegir Aromateràpia: els olis essencials

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.