Pànxing Digital

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Notícies –

Què és l’Euríbor i com ens afecta?

euribor_1
Tots els que en algun moment hem hagut de demanar una hipoteca, un crèdit personal o ens hem proposat a obtenir algun producte bancari en general, hem sentit a parlar de l’Euríbor. Si no és el cas, us expliquem què és i de quina manera influencia a l’hora de demanar, per exemple, una hipoteca per aconseguir la casa o el pis dels nostres somnis.

Un valor europeu comú

Aquesta paraula tan present en el món de les finances és l’acrònim dels mots anglesos Euro Interbank Offered Rate (Euríbor), o el que ve a ser el mateix, la taxa d’interès interbancària corresponent als països de la zona Euro. Així, és un tipus d’interès que es calcula diàriament fent la mitjana dels interessos que els bancs europeus amb una activitat més elevada es cobren entre ells per deixar-se diners.

Generalment, les hipoteques que es firmen a casa nostra, estan calculades a partir de l’Euríbor a 12 mesos, que és el que agafem com a representatiu de la paraula. No obstant això, n’hi ha cinc tipologies en funció del temps que cobreixen: Euríbor a una setmana, a un mes, a tres mesos, a sis i l’anual.

Situació actual

Si viatgem en el temps i ens situem cinc anys enrere des d’avui, ens trobarem en la data en la qual aquest índex de referència va experimentar un canvi que suposaria un abans i un després en el món de la banca. Per primera vegada, l’Euríbor se situava per sota de zero, en nombres negatius. Sense entrar en detalls avorrits, aquest valor es deu en gran manera a la crisi econòmica del 2008.

Des de l’any 2016 fins a l’actualitat, l’Euríbor no ha sigut capaç de trencar la barrera dels zero punts i, malgrat pujades puntuals i recents durant l’aparició de la pandèmia de Covid-19, aquest índex s’ha mantingut a nivells negatius. Com ens afecta però aquesta situació?

Euríbor
Situació actual descendent de l’Euríbor

De quina manera afecta l’Euríbor a la nostra hipoteca?

Abans d’entrar al fons de la qüestió, convé explicar que existeixen dos tipus d’hipoteca en funció del tipus d’interès que les configura: a tipus variable i a tipus fix. Aquestes últimes, com el seu nom bé indica, no es veuen afectades per la variació de l’Euríbor. En canvi, les hipoteques de tipus variable, sí que es veuen afectades per la fluctuació del valor de referència d’aquest interès interbancari.

En aquest cas, la resposta a la pregunta que ens fem és senzilla: si l’Euríbor puja, també pujarà la quota de la nostra hipoteca. Ara bé, hem quedat que aquest valor, actualment, és negatiu, oi? Doncs això, pels qui tinguem una hipoteca activa, és positiu. Però, ep! No us penseu que els bancs ens pagaran a nosaltres per aquest motiu.

Per entendre el global de la qüestió cal introduir un concepte: el diferencial. Es tracta d’una xifra que se suma al valor de l’Euríbor i que determina el Tipus d’Interès Nominal (TIN) de les hipoteques. Posem un exemple. Si el valor Euríbor es troba en -0,50% i la nostra hipoteca compta amb un TIN d’Euríbor + 2% significa que el de la nostra hipoteca el trobarem en l’1,5% (2 – 0,50 = 1,5%). Aquest mecanisme és el que fa que, malgrat que el valor de l’interès dels diners sigui negatiu, els bancs continuïn cobrant les comissions en positiu.

Euríbor càlcul
L’Euríbor fluctua en major o menor mesura, per això s’aconsella calcular com ens afecta

Després de tot aquest vall de xifres, amb el que realment ens hem de quedar és que el valor de l’Euríbor afectarà les mensualitats que paguem, fent-les fluctuar en major o menor mesura en funció de les seves pujades o baixades. Malgrat aquesta breu explicació, el món de les hipoteques és complex, i el millor consell que et podem donar és que et posis en mans de professionals de les finances o del món immobiliari per resoldre totes i cadascuna de les preguntes que et puguin rondar abans de fer el pas de firmar-ne una.

Font: Redacció

Si t’ha agradat llegir la notícia Què és l’Euríbor i com ens afecta?, també et pot interessar Els centres comercials tornen a obrir després de dos mesos, però només entre setmana i sense restauració.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.