Pànxing Digital

2, març del 2024

Search
Close this search box.

2, març del 2024

Turisme Actiu –

Alpí en línea, un esport en creixement a la Cerdanya

e138333d6ebb12d905c7548a47fd46e0.jpg
L’alpí en línia és una modalitat esportiva en creixement. Els moviments i la posició de l’esportista sobre els patins en línia són molt similars als d’un esquiador. Això fa que un nombre cada vegada més elevat de practicants de l’esquí alpí es vegin seduïts a practicar aquest “esquí sobre rodes” o esquí en línia. Això l’està fent força popular a la Cerdanya.

Patinatge alpí, esquí en línia o esquí sobre rodes: aquests són els tres noms amb què es coneix la modalitat esportiva de velocitat amb patins que s’assembla a l’esquí alpí.
 
La denominació oficial en anglès és la d’Inline Alpine, així que l’adaptació al català que més se li escau podria ser perfectament la d’alpí en línia i de fet és així com se l’anomena a la Federació Catalana de Patinatge.
 
Una mica d’història
És un esport relativament nou que ha aconseguit, amb relativament poc temps, consolidar-se. A finals dels anys 90 i principis del 2000 va començar a guanyar practicants i popularitat, amb més força als països del centre d’Europa, però també a casa nostra. Tot i que el patinatge sobre rodes compta a Catalunya amb més de 100 anys d’història, si fa no fa els mateixos que l’esquí, el cert és que són els practicants dels esports d’hivern els qui han acabat seduïts per aquesta modalitat.
 
Similituds amb l’esquí alpí
El patinatge en línia és, a la pràctica, un esport de lliscament que en lloc de fer-ho sobre uns esquís es fa sobre patins en línia. Els llocs més habituals on practicar-lo és en carrers i aparcaments ben pavimentats. Les competicions de velocitat s’organitzen sortejant una portes de manera gairebé idèntica a un eslàlom d’esquí sobre neu.
 
Es pot atribuir a la necessitat d’entrenament en època estival dels equips d’esquí alpí, per tractar-se d’una tècnica és gairebé idèntica (inclinació-flexió, flexió-extensió i orientació-rotació), el que fa que aquesta modalitat estigui arrelant precisament en poblacions o comarques amb tradició en la pràctica d’esports d’hivern, com és el cas de la Cerdanya.
 
 
Situació actual
Actualment l’esquí en línia està inclòs dins la Federació Internacional de Patinatge (FIRS). A Catalunya la Federació Catalana de Patinatge és l’organisme de referència que en regula les competicions i clubs.
 
La Cerdanya, el Berguedà i Barcelona concentren bona part dels practicants i els clubs. En destaquen els clubs Pyrene, May Luengo i CP Cobra. De fet, els esquiadors del May Luengo Esquí Club van ser els primers de Catalunya en practicar-lo i incorporar-lo en les seves modalitats d’entrenament i competició.
 
Segons dades de l’anuari de la Federació Catalana de Patinatge a Catalunya hi ha prop de 150 llicències federatives d’esquí en línia.
 
Un esport vistós i dinàmic
La pràctica de l’esquí en línia no és, com es podria pensar, un esport car. Un carrer ben pavimentat, amb pendent suau, uns patins i unes proteccions (casc, guants, colzeres, genolleres i uns bastons) són tot el que es necessita per a la seva pràctica.
 
Competicions
Les 4 modalitats de competició que s’hi inclouen són l’eslàlom, el gegant, el paral·lel i la combinada.
 
Per a la seva pràctica es recomana una pista (carrer) d’un mínim de 25 m d’ample, uns 250 m de llargada i un desnivell d’entre un 6% i un 15%. En canvi per a la competició d’eslàlom només és necessari una pista o carrer d’un ample de 5 metres amb un mínim de 20 portes i un màxim de 50, separades entre 6 i 8 metres.
Les competicions i els paràmetres que les regulen estan reglades per la WORLD SKATE. 
 
L’avinguda Schierbeck de Puigcerdà reunirà al setembre els millors en Alpí en Línia coincidint amb la quarta edició de la Ceretana, competició organitzada pel club Pyrene Inline.
 
La prova de Puigcerdà inclourà els Campionats de Catalunya i Espanya d’Eslàlom Gegant individual i per equips i la primera fase de la Copa d’Espanya i la segona de la Lliga Catalana d’Eslàlom (SL).
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.