Pànxing Digital

12, juny del 2024

Search
Close this search box.

12, juny del 2024

Turisme Actiu –

Alt Urgell

9f7f60eb43f18615392c3cdff7d458e2.jpg
 

CULTURA I PATROMONI

Les esglésies de la comarca amb elements romànics superen el centenar. Una manera de conèixer bona part d'aquest patrimoni és la Via Romànica, que transcorre entre Perpinyà i Bassella.

CATEDRAL DE SANTA MARIA DE LA SEU D'URGELL

És l'única catedral romànica que es conserva a Catalunya. Les seves dimensions i l'estil italianitzant de la construcció, a més, la converteixen en un testimoni singular del romànic català.

ESPAIS D'INTERÈS NATURAL

ALINYÁ, LA MUNTANYA VIVA

La muntanya més alta de Catalunya, amb més de 3.000 m d’altitud, es troba a la frontera francesa. També és coneguda per la seva forma peculiar; tres pics bastant junts l’un de l’altre. La seva ascensió per la Vall Ferrera és una de les rutes més mítiques del muntanyisme als Pirineus.

TURISME ACTIU

TUIXENT LA VANSA

27 km esquiables
11,5 Itineraris de raquetes
1.830 metres cota mínima
2.150 metres cota màxima
Millores en la senyalització
Millores dels serveis generals

SANT JOAN DE L'ERM

40 km esquiables
5 itineraris de raquetes
1.690 metres cota mínima
2.150 metres cota màxima
Millores en la senyalització
50 aniversari del refugi

RUTA DE LES PLANTES MEDICINALS

Sortida: Tuixent
Arribada: Planells de Sastró
Distància: 4,6 km
Durada: 1h
Desnivell: 198m
Ruta dedicada al coneixement de les plantes medicinals. Transcorre per la vall de Mola, on, al llarg de tot el camí, es poden trobar fins a 60 espècies diferents. L'itinerari arrenca del Centre de Flora del Parc del Cadí-Moixeró a Tuixent i arriba als Planells de Sastró, on hi ha una àrea de pícnic i l'opció de fer un recorregut per l'arborètum.

VOLTA PELS BOSCOS DE SANTJOAN DE L'ERM

Sortida i arribada: La Basseta
Distància: 10 km
Durada: 2h 50min
Desnivell: 480m
La ruta surt del refugi de la Basseta en direcció sud, per un sender que ens porta cap al serrat de la Culla. A banda del magnífic entorn que propicien els boscos de Sant Joan de l'Erm, l'itinerari permet conèixer les ruïnes carregades d'història del santuari primitiu.

 
CULTURA
MUSEU DIOCESÀ D'URGELL, a la seu d'Urgell

Museu del Bisbat d'Urgell, situat al conjunt catedralici de la Seu. Custodia una de les millors còpies del famós Beatus de Liébana.


Cap a l'any 786 l'abat del monestir de San Martín de Liébana, conegut pel nom de Beat, va escriure el Comentari a l'Apocalipsi. D'aquesta obra, se'n van fer còpies, els anomenats beatus, que van ser difosos per monestirs i catedrals durant tota l'Edat Mitjana. D'entre els beatus conservats, un dels exemplars més bells i complets és el Beatus de la Seu d'Urgell.

LES HOMILIES D'ORGANYÀ

Coneixem amb el nom d'Homilies d'Organyà un petit quadern de 8 fulls de pergamí que conté, sense cap títol i de forma fragmentària, el text de 6 sermons. El quadern fou descobert l'any 1905 a la rectoria de l'església de Santa Maria d'Organyà. La rèplica es pot veure a la Sala de les Homilies. El manuscrit es conserva a la Biblioteca de Catalunya.
 

GASTRONOMIA
Per tastar:

Tòfones, xicoies, herbes remeieres, patates, pomes i vedella dels Pirineus.

Menja't l'Alt Urgell

Petits productors i artesans de la comarca van posar en marxa fa uns anys Menja’t l’Alt Urgell, una associació sense ànim de lucre per a la promoció dels productes de proximitat del territori. Hi participen productors del sector alimentari, artesà, cosmètic i de restauració que ara s’han fixa’t com a repte donar a conèixer les explotacions i obradors de la comarca a través de rutes gastronòmiques que apropin encara més els productes autòctons al consumidor final.

APUNT LITERARI

Títol: Entre el torb i la Gestapo

Autor/a: Francesc Viadiu

Historia autobiogràfica sobre les cadenes d’evasió de la França ocupada pel règim nazi durant la Segona Guerra Mundial. Els combatents contra la invasió nazi intenten fugir de les urpes de la Gestapo, la policia secreta del règim alemany. El coratge i audàcia de persones com Francesc Viadiu va facilitar que milers de ciutadans canadencs, anglesos, americans o francesos es reincorporessin a la defensa aliada o poguessin acabar fugint cap a la llibertat.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.