Pànxing Digital

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Turisme Actiu –

Bauma del Sastricó: ruta de les fonts de Mura i Gorg del Pare

5b3a985e06e6af52b7df37d83e24b66e.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Crònica
Per arribar a Mura, baixarem des de Berga per la C-16, agafarem la C-55 fins al polígon de Bufalvent de Manresa, la BV-1225 fins a Pont de Vilomara i la BV-1224 fins a Rocafort. A partir d’aquí, la carretera, si es pot dir així, crec que no està catalogada com a tal, és molt estreta, però ens permet arribar a Mura. A l’entrada del poble, agafarem la carretera BV-1223, que surt del poble i ens allunya d’ell, fins a trobar un trencant a la dreta, que ens permet, baixant per una pista, arribar al poble, per l’altra cantó d’aquest. A l’entrada hi ha un aparcament a mà dreta. Deixar el cotxe aquí, ja que està prohibit aparcar dins del poble, i baixem a peu, la resta de la pista fins a arribar a l’ermita de Sant Antoni de Pàdua. Passem pel seu darrere, i agafem el camí que surt a mà esquerra, passant pel lateral de l’edificació (ruta SL-C 66, marques de color verd i blanc). Després d’uns horts, surt a mà esquerra un corriol, que ens porta a la Font del Xesquet, està a escassos 20 m. Com aquest, és any de sequera, no raja. De retorn al camí, continuem endavant pel costat de la riera de Nespres, que ens queda a la nostra dreta, fins a arribar a una bifurcació, just on la pista travessa la riera. Nosaltres agafem el camí de l’esquerra, que no travessa la riera, i pugem ara, pel costat del torrent d’Estenalles, que també ens queda a la nostra dreta. Trobem la font del Rector, pugem uns graons, passem pel costat de la font de l’Escolà, i per un corriol, arribem al gorg del Pare. Malauradament amb la sequera que hi ha, per la cascada no baixa aigua. Per continuar l’itinerari, retornem sobre les nostres passes, fins a arribar a una bifurcació per la qual ja havíem passat; agafem, ara, el corriol que puja cap a la dreta, seguin les indicacions d’un pal indicador de camí (direcció la Bauma del Sastricó i els Caus). Un cop arribem a una bassa, girem a la dreta 90º, passem per sobre d’aquesta i seguim endavant. Per accedir a la balma del Sastricó, ens hem de desviar del camí que seguim, i agafar un corriol, entre esbarzers, que surt a mà esquerra. La bauma ens va impressionar.
 
 
Després de fer la visita, retornarem al lloc on havíem deixat el camí, i seguirem endavant fins a arribar a la bauma de Sant Lleïr. Passada aquesta, trobarem diverses bifurcacions, triant els camins que ens marcaven els pals indicadors, o alguna fita de pedra, fins que ens van portar a la riera, prop de la zona dels Caus. Un cap aquí, travessarem la riera, que portava molt poca aigua, i on dues granotes es refrescaven. Tot seguit trobem una bifurcació, agafem el camí que gira 90º a l’esquerra (direcció font del Rector), aquest al cap d’una curta pujada, torna a girar 90º, ara cap a la dreta. Després de caminar una estona, ara ja de pla, el camí que seguim enllaça amb una pista ampla, a la que accedim baixant uns graons (anem ja de retorn, en direcció contrària a la que havíem portat fins que hem travessat la riera). Seguim la pista en direcció esquerra. Ara la riera ens queda a mà dreta. Quan creiem estar, més o menys a l’alçada de la font del Rector, mirem per on podem travessar la riera. Al cap de poc, veiem un pal indicador, deixem la pista i agafem un corriol que surt a la dreta que baixa a tocar l’aigua. Travessem la riera per sobre d’uns taulons, i sortim, junts on hi ha la font del Rector. Aquesta font és ideal per seure i descansar una estona, hi ha un mur de pedra al seu voltant, i uns noguers que ens fan ombra. Aprofitarem per menjar fruita. A partir d’aquí, continuarem el nostre camí retrocedint sobre les nostres passes, fins a arribar a l’ermita de Sant Antoni. Ara tan sols ens restava pujar per la pista, fins a l’aparcament on havíem deixat el cotxe.
 
 
Mura
Poble pintoresc, amb carrerons empedrats i estrets, passatges coberts per voltes de pedra i espais que semblen de postal. Ús recomano que aprofiteu per donar-hi una volta.
 
Ermita de Sant Antoni de Pàdua
Edifici d’estil romànic, consta d’una sola nau amb un absis semicircular a la capçalera. Un porxo cobreix l’entrada, i sobre la teulada hi ha un campanar en forma de petita torre. Reformada al segle XVIII, a la llinda de la porta hi figura la data, 1718. L’any 1818 es va construir el porxo, que ha estat restaurat diverses vegades. 
 

 
Itinerari
00 h 00’.- Pàrquing.- Baixar per la pista fins a l’Ermita de Sant Antoni.
00 h 04’.- Ermita de Sant Antoni.- Agafar el camí que marxa cap a l’esquerra i passa pel costat d’aquesta. 
00 h 09’.- Cruïlla.- Pujar fins a la font del Xesquet i retornar al camí. 
00 h 14’.- Bifurcació.- Agafar el camí de l’esquerra, el que no travessa la riera, seguin les indicacions del pal indicador de camins.
00 h 17’.- Bifurcació.- Agafar el camí de la dreta.
00 h 21’.- Font del Rector.- Vista aquesta, pujar per uns graons. 
00 h 25’.- Cruïlla (A).- Un corriol s’ajunta per l’esquerra. Seguir de recta, fins a la font de l’Escola i el gorg del Pare, després retornar fins aquest lloc.  
00 h 27’.- Font de l’Escolà.- 
00 h 29’.- Gorg del Pare.- Vist aquest, retornar per on s’ha vingut. 
00 h 31’.- Font de l’Escolà.- 
00 h 33’.- Cruïlla (A).- Agafar el corriol que puja cap a la dreta. 
00 h 35’.- Bassa.- Girar 90º a la dreta i passar per sobre d’aquesta. 
00 h 44’.- Bauma del Sastricó.-  Per accedir-hi cal deixar el camí, agafar un corriol que surt a mà esquerra, i un cop feta la visita, retornar fins aquest punt. 
00 h 52’.- Bauma de  Sant Lleïr.- Té forma semicircular. S’ha de travessar pujar per alguna roca i sortir per l’altra cantó. 
Bifurcacions.- Seguir les indicacions dels pals indicadors o les fites de pedra, fins a arribar a la riera. 
1 h 10’.- Riera.- Travessar aquesta i agafar el camí de retorn. 
1 h 12’.- Bifurcació.- Agafar el camí de l’esquerra, que gira 90º (direcció font del Recto). Després el camí torna a girar uns 90º a la dreta, i continua fins a enllaçar amb una pista ampla baixant uns graons.
1 h 17’.- Enllaç amb la pista ampla.- Agafar aquesta en direcció esquerra. 
1 h 33’.- Cruïlla.- (S’ha d’estar alerta per no passar de llarg). Deixar la pista i agafar un corriol que surt a la dreta, i baixa fins a la riera. 
1 h 40’.- Passarel·la.- Creuar la riera per sobre d’uns taulons.
1 h 41’.- Font del Rector.- A partir d’aquí retrocedir fins al punt d’inici de la ruta.
1 h 50’.- Capella de Sant Antoni.- 
1 h 54’.- Pàrquing.- 
 
Fitxa tècnica
Terme municipal (comarca): Mura (Bages) 
Situació: Es troba als afores de Mura, dins del parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Punt de sortida i arribada: Pàrquing prop de la capella de Sant Antoni. 
Durada aproximada sense parades: 1 h 54’ 
Dificultat: Fàcil.   
Desnivell: Pàrquing (480 m) – Capella de Sant Antoni (459 m) – Font del Rector (477 m) – Gorg del Pare (495 m) – Bauma del Sastricó  (520 m) – Bauma de  Sant Lleïr (515 m) – Riera (510) – Bifurcació (520 m) – Font del Rector (477 m) – Capella de Sant Antoni (459 m) – Pàrquing (480 m). No hi ha grans desnivells. És bastant planera.
A tenir en compte: En època de sequera, per la cascada del gorg del Pare no baixa aigua. 
Nota: El temps invertit depèn molt de les parades que es fan. El temps indicat aquí és l’invertit per nosaltres, aquest dia en concret, sense comptar-hi les parades.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.