Pànxing Digital

19, juliol del 2024

Search
Close this search box.

19, juliol del 2024

Turisme Actiu –

Bolvir: Espai Ceretània

d28bb2d9a2344b5e08497b0338702011.jpg
 

A Bolvir es troba un dels jaciments arqueològics més importants de la comarca, El Castellot, que va ser un dels enclavaments més importants de la Cerdanya, amb tres fases d'assentament. Ibers, romans i medievals van viure en aquest poblat fortificat milers d'anys. És per aquest motiu de potent interès històric que es va donar pas a la museització d'aquest patrimoni cultural. Així, l'any 2015, s'obren les portes de l'ESPAI CERETÀNIA, que alberga el Centre d'Interpretació del Castellot, on es troba tota la matèria del jaciment, documentada i de forma divulgativa. És el resultat d'un projecte científic dut a terme per un equip d'investigació d'arqueòlegs i paleontòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per aquest assentament va passar Anníbal amb els seus elefants camí de Roma per lluitar en la 2a guerra púnica.

Bolvir és història, és art, és música: Bolvir és cultura!

Bolvir és un petit poble del Pirineu català emmarcat per una postal privilegiada de la vall ceretana. Indret català amb història i excel·lència cultural, que recull monuments per visitar idealment conservats i bells. Des de l’església de Santa Cecília, que permet descobrir el romànic en tota la seva essència amb el seu retaule gòtic del s. XV, fins a la tímida capella de la Mare de Déu de l’Esperança, un lloc cristià que inspira pau i sobrietat. La modesta joia de Sant Climent de Talltorta, una església revestida amb pintures murals del s. XVIII que ornamenta la totalitat d’aquest temple i ens trasllada a l’època de l’art barroc més rural. Un exemple únic de l’època més punyent que van viure aquestes terres ceretanes, i una descoberta declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. El Castellot, el bressol de Bolvir, els orígens de la Cerdanya, la història de Catalunya. Un jaciment arqueològic d’assentament antic, que mostra i confirma la rellevància mil·lenària d’aquest paratge, viscut i gaudit per visitants al llarg dels anys. Els ibers, els romans i els medievals visqueren la seva muralla, les seves fogueres, el seu caliu. Anníbal, el gran cabdill cartaginès que jurà odi etern als romans i que travessà aquestes terres gèlides amb un exèrcit d’elefants guerrers, entre altres personatges de terres exòtiques i llunyanes, feren d’aquest lloc inhòspit un poblat de prestigi i el futur dels bolvirencs i dels seus benvinguts forasters. Tots aquests monuments amb ànima, envoltats de camps verds i cel blau que custodia zones naturals com el camí de l’aigua i la vall de la Font, permeten gaudir amb família i amics d’una bellesa pirinenca extrema. Gaudir de totes les estacions de l’any a Bolvir és gaudir de natura, de salut, de tranquil·litat i de celebracions locals i festives. Totes i cadascuna d’elles amb la finalitat de fer poble, de cuidar la nostra gent, dels d’aquí i dels nouvinguts.
 

Talltorta

Al poble de Talltorta s’hi troben unes pintures murals de caire popular que daten del s. XVIII, les quals ornen la pràctica totalitat del temple, i que han estat objecte de restauració. Presenten l’interès d’integrar determinats elements prohibits a l’època, raó per la qual hom va mirar d’esborrar alguns d’ells posteriorment. El terra de vidre col·locat a l’absis permet una visió de les restes exhumades del temple romànic precedent, descobert durant l’excavació i arranjament de l’església. Horari per visualització des de l’exterior i encesa de llums amb moneder electrònic.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.