Pànxing Pirineus

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Turisme Actiu – Solsonès Pirineus

El castanyer de les 9 branques

Solsonès Pirineus
4
Fent camí amb el Russi pel bosc dels castanyers mutilats

Aquesta ruta, que ressegueix en part el sender del Castanyer de les Nou Branques, ens permetrà de veure diversos castanyers singulars, entre els quals hi ha el Castanyer de les nou branques, un dels més representatius del massís del Montseny. Amb un volt de canó de 7,35 m, és un dels arbres mítics d’aquest massís, al que hi han sigut dedicats inclús alguns poemes. Malauradament, actualment està quelcom malmès, i ja no presenta aquell aspecte que tenia, amb les seves nou branques que s’alçaven paral·leles, recordant la forma d’un canelobre. 

Per completar el dia, a part de fer un bon dinar a Viladrau, podeu aprofitar per visitar la seva església parroquial, Sant Martí de Viladrau que va ser consagrada l’any 1082 pel bisbe de Vic, Berenguer Sunifred de Lluçà. Actualment, són poques les restes que es poden veure d’aquella època, a causa de les modificacions realitzades al llarg del segle XVIII. El seu campanar, per exemple, va ser aixecar l’any 1769.

castanyer

FITXA TÈCNICA

Província:Girona
Comarca:Osona
Municipi:Viladrau
Recorregut:Circular
Durada aproximada:25 minuts
Dificultat:Baixa

Nota: El temps indicat és orientatiu, és l’invertit per nosaltres el dia que vàrem fer aquesta ruta, sense comptar-hi les parades. Part del recorregut està senyalitzat amb marques de colors verd i blanc. 

TRAM EN COTXE:

Vam entrar al poble de Viladrau per la carretera GI-543, i un cop dins seguirem per aquesta fins a arribar a una rotonda. Després de voltar-la, la deixarem a la tercera sortida que vam trobar, corresponent al carrer Passeig Pietat. En arribar a la cruïlla amb els carrers Sant Marçal i Torreventosa, vam agafar aquest últim, que marxa cap a l’esquerra. Passarem tot seguit pel costat de l’ermita de la Pietat, que vam veure a mà dreta, i tot seguit per la font de Miquel, aquesta a mà esquerra. 

Bifurcació. Vam agafar el carrer que marxava cap a la dreta. 

Carrer Torreventosa. En arribar al seu final, aquest es bifurca en dos, seguint nosaltres pel de la dreta, el carrer Passeig Bon fill, que a poc a poc va guanyant alçada. 

Font del Sot de Can Rossell. La vam veure a mà dreta. 

Bifurcació. Vam agafar el carrer que marxava cap a l’esquerra.  

Final de la part asfaltada del carrer Camí de Mas el Martí. En arribar a aquest punt, vam deixar el cotxe en un lloc que hi ha a mà dreta. A partir d’aquí tocava seguir a peu. 

TRAM A PEU:

Cruïlla de 4 camins. En el mateix lloc que deixarem el cotxe, vam veure un camí a mà esquerra, amb una tanca que impedia seguir per ell, i a mà dreta un altre, aquest passa entre dos camps, i serà pel que retornarem, així que seguirem pel que tirava endavant. 

Bifurcació. El camí de l’esquerra estava barrat, porta a la Casa Mas la Vila, així que seguirem la pista de la dreta.  

Mas la Vila. Les seves edificacions ens quedaven a mà esquerra, però abans no s’acaben aquestes hi ha una cruïlla. 

Cruïlla del Mas la Vila (03’). Aquí prenguérem la pista de terra que baixa cap a la dreta. 

Sot del Rió. Just on la pista fa un revolt cap a la dreta, a mà esquerra vam poder contemplar aquest petit rierol, que travessa per sota el camí que portem. “Aprofitarem per fer unes quantes fotos del mateix” 

Bifurcació (08’). Seguirem per la pista principal, ignorant la pista que marxa cap a l’esquerra. “A partir d’aquest punt, i sobretot a mà esquerra, començarem a veure troncs de castanyers de grans dimensions, els quals incomprensiblement han sigut escapçats, però alguns d’ells han tornat a treure brancada. En un d’aquests, que té el tronc buit, vaig aprofitar per ficar-me i veure’l per dintre, no vaig tenir ni que ajupir-me, ja l’obertura era de la meva alçada. Després que la Nuri em fes una foto, reprenguérem el camí”. 

Cruïlla (A) de la pista principal amb un camí que baixa pel mig del bosc (12’). En aquest punt nosaltres deixarem de seguir la ruta senyalitzada amb marques de color verd i blanc, i ens decidirem a baixar per un camí que surt a mà dreta i que passant pel mig del bosc arriba també fins al castanyer de les Nou Branques, el qual des de la cruïlla ja es pot veure al fons. 

Després de fer-nos unes fotos al seu costat, continuarem endavant, i tornarem a connectar amb la pista que havien deixat, la de les marques de color verd i blanc, la qual seguirem en direcció dreta. 

Mentre travessàvem aquest tram de bosc pel camí que baixa entremig d’ell, tornarem a veure troncs de grans dimensions de castanyers, també mutilats, però com els anteriors alguns havien tornat a treure brancada. Aprofitàvem i ens fèiem fotos al seu costat, o en un dels casos, enmig d’ell, ja que estava partit en dos i les dimensions de l’obertura permetia passar perfectament d’un costat a l’altra. Tant aquesta zona com l’anterior, ens va produir un gran impacte.

NOTA: En cas de no voler fer el recorregut que vam seguir nosaltres, es pot seguir perfectament per la pista. Aquesta acaba passant també prop del castanyer de les Nou Branques. Cruïlla (A). Seguiu per la pista principal. 

Bifurcació (14’). Zona de conreus. S’arriba a un camí perpendicular, que cal que seguiu cap a la dreta. 

Castanyer de les Nou Branques (17’). En aquest cas el castanyer de les Nou Branques el veureu a mà dreta de la pista. Just en el punt on s’ajunta amb el camí que vam seguir nosaltres travessant el bosc.

Travessa un altre cop del torrent del Sot del Rió (19’). Vèiem camins a banda i banda, però nosaltres seguirem sempre per la pista principal que estava senyalitzada amb pintura, fins a arribar a l’inici d’una pujada, on abandonarem la pista principal i agafarem un corriol que naixia a mà dreta i que feia una forta pujada, ja que les marques de color verd i blanc indicaven que s’havia de seguir per aquest. Després connectarem amb el camí que havíem vist a la sortida que passava entre dos camps, i així retornarem al punt de sortida.

De retorn al punt on havíem deixat el cotxe (25’). 

Si t’ha agradat llegir l’excursió a El castanyer de les 9 branques, també et poden interessar els Cingles basàltics de Fontfreda.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.