Pànxing Digital

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Turisme Actiu –

Das, patrimoni artístic

c00848fefd4da32fca45204cf06645fc.jpg
Das és un poble acollidor, a la comarca de la Cerdanya, entre la muntanya de la Tossa i el riu Segre, a 1.219 metres sobre el nivell del mar. El municipi està format per Das, Sanavastre, Tartera i Mosoll.

Un any més és un plaer l’arribada de l’estiu i al mes d’agost la nostra Festa Major, Sant Llorenç, els dies 9, 10 i 11.
 
Tenim preparades moltes activitats per a tots els públics, que ens permetran gaudir de l’entorn idíl·lic del nostre poble. Us convidem a participar en tots els actes. Contents de retrobar-nos amb veïns i amics d’altres pobles que ens acompanyen cada any.

 
Bona Festa!
Enric Laguarda Pons
Alcalde-president de Das
 
Molt ric en patrimoni arquitectònic, s’hi pot visitar, entre d’altres, l’església de Sant Iscle i Santa Victòria a Sanavastre, del segle XII; la de Sant Julià de Tartera, també del segle XII, i la de Santa Maria de Mosoll, de finals del segle X i reconstruïda al segle XIII. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserven les pintures murals de l’absis d’aquesta església i un famós frontal conegut com Els tres reis.
 
La Torreta, al costat del poble, són les restes d’una fortalesa de l’època romana des de la qual es vigilava el camí de coll de Jou. A l’altra banda del terme municipal trobem l’estany de les antigues mines de lignit a Sanavastre, un paratge interessant on viuen diferents tipus d’aus autòctones.
 
L’Ajuntament, Casa del Comú, és modernista amb elements neoclàssics. Construït per Eduard Fontserè per encàrrec de Rossend Arús i Arderiu. L’edifici, que fou destinat a escoles, actualment s’utilitza per a les dependències municipals i com a seu de la Col·lecció –Museu del pagès, que recull els aspectes més significatius de la vida cerdana, amb vocació de recuperar el patrimoni etnològic de la comarca de la Cerdanya.  
 
Durant els mesos de més calor, Das és un paratge perfecte per passejar i per a la pesca al riu Segre. Les festes majors dels diferents nuclis del municipi, els concerts i el Festival Literari del mes d’agost són també propostes interessants per aquest estiu.

 
>> Ruta del camí de l'aigua
 
La ruta del camí de l’aigua és el recorregut que es fa per accedir a la muntanya de Das. Antigament era la via d’accés per al bestiar que pujava a les pastures de la muntanya, però fa uns anys es va aprofitar per soterrar-hi la conducció d’aigua potable del poble que ve de la Font del Rector, a la muntanya de Das dins les pistes d’esquí de Masella. És també la ruta de peregrinació a la Mare de Déu del Serrat dels Pallers, una talla en fusta de la mare de Déu posada al mig del Serrat dels Pallers. Aquesta peregrinació es fa el diumenge més proper al dia 9 de setembre, abans o després d’aquest, però sempre en diumenge.
 
Sortim des de la plaça de l’església de Das i enfilem el carrer Rec de la Bola amunt fins a la carretera del túnel. Creuem la carretera, a la dreta de la pujada a Masella hi ha un pujador de terra que porta a una tanca metàl·lica. Obrim aquesta tanca i anem tirant amunt en direcció al dipòsit d’aigua municipal dels Plans que és a uns 300 metres de la tanca.
 
 
Un cop al dipòsit, continuem pujant pel sender clarament visible i marcat fins a arribar a una segona tanca o pas canadenc. A partir d’aquí el camí fa una mica més de pujada.
 
Anirem pujant pel camí a tocar del torrent i arribarem a una tercera tanca, però aquest cop ens quedarà al costat i no caldrà obrir-la. Ja som gairebé a dalt. Després d’uns 200 metres d’aquesta tercera tanca, arribem a un pla i seguim el camí que ens durà al refugi de Das. Aquest refugi és tancat i és d’ús de pastors i pagesos que duen els ramats a la muntanya, o per a ús forestal de les brigades que talen o netegen el bosc.
 
Deixarem de llarg el refugi i seguirem pel camí ben marcat, quasi a peu pla. Passem al costat de la font dels cóms de Das, i just en aquest punt hi ha un darrer pujador d’uns 50 metres que ens porta al bell mig del Serrat dels Pallers, on podem veure la talla de fusta de la Mare de Déu.

 
>> Altres llocs d'interès
 
Església de Sant Llorenç
Església de Santa Bàrbara
Església de Sant Julià de Tartera
Església de Sant Iscle i Santa Victòria
Església de Santa Maria de Mosoll
Museu Col·lecció
Riu Segre i La Palanca 
 
 

>> Festes més destacades
 
17 de gener: Sant Antoni
2 d’agost: Mare de Déu dels Àngels a Tartera
9, 10 i 11 d’agost: FESTA MAJOR!! Podeu consultar el programa de la Festa Major: aquí.
15 d’agost: Festa Major de Mosoll
8 de setembre: Caminada popular a la Mare de Déu del Serrat
14 – 15 de setembre: Festa Major de Sanavastre
4 de desembre: Santa Bàrbara, festa petita de Das

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.