Pànxing Digital

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Turisme Actiu –

Descobreix l’Alta Cerdanya: Eina, un poble atípic de la Cerdanya Francesa

eda2de59cf0ebe4086784fc3ddc964e4.jpg

Eina és un encantador poble de l’Alta Cerdanya que conserva una arquitectura tradicional i un paisatge idíl·lic per a l’agricultura i la ramaderia. La visita obligada a l’església de Saint- Michel fa d’Eina un poblet encisador. 

El seu nom, d’entre diferents orígens, vol dir llet en basc. De fet, és un dels poble que produeix llet dins l’Alta Cerdanya. No és d’estranyar, ja que l’entorn és ple de pastures on les vaques i cavalls hi troben menjar de qualitat gairebé durant tot l’any.
 
La Vall d’Eina, al 1933, va ser classificada Reserva Natural i va ser estudiada per destacats botànics, els quals van catalogar més de 850 plantes, entre les quals es van trobar moltes espècies rares i protegides. Per l’orientació, la vall gaudeix d’un microclima, des de la primavera fins a la tardor moltes espècies demanen torn per canviar de color el paisatge de la vall. Amb tantes flors no poden faltar les papallones, 471 espècies diferents i 8050 espècies d’insectes contribueixen a la merescuda reputació d’aquesta vall única.Atenció, els gossos estan prohibits, fins i tot lligats.
 
Amb el seu patrimoni natural i arqueològic, el municipi té actualment 138 habitants i viu de l’agricultura i el turisme durant tot l’any.
 
Amb el desig de combinar el desenvolupament del turisme i la protecció del medi ambient, el municipi ha creat la seva pròpia etiqueta de “vila ecològica” amb l’objectiu de promoure el seu enfocament del desenvolupament local i sostenible.
 
Compromesa des de fa anys a preservar el medi ambient, Eina compta des de fa 20 anys amb un centre d’interpretació del patrimoni i de l’educació ambiental, la Maison de la Vallée d’Eyne, que actua també com a punt d’informació turística.
 
 
Els nombrosos passejos i excursions que es poden fer a Eina satisfan als amants del senderisme, la botànica o la història. Per als aficionats dels esports d’hivern, els recomanem visitar La Cambred’Aze amb 23 pistes d’esquí alpí disseminades al voltant d’una imponent glacera que ofereix una vista impressionant de la Cerdanya i el mar Mediterrani, una àrea natural preservada. 
 
Una passejada per l’engorjada part baixa és suficient per descobrir les riqueses de l’indret o, si disposeu de més temps, us recomanem una excursió fins al pla de Beguda. Caminareu entre increïbles llocs plens de flora i fauna que no us deixaran indiferents! Val la pena visitar també, els dòlmens i altres megàlits. Al nord d’Eina trobem el Dolmen de la Borda o dels Pasquerets, que va ser en el seu moment excavat i restaurat. Al sud hi trobem el Dolmen de Lo Pou i el Pont megalític situat just al final del poble.
 
Per últim, per als amants de l’arquitectura i la gastronomia, els productors i artesans locals et conviden a venir cada dimarts al mercat del poble de 10 h a 17 h del 16 de juliol al 27 d’agost!

 
 
Eyne, est un village atypique de la Cerdagne française

 
Eyne est un charmant village de la Haute Cerdagne qui conserve une architecture traditionnelle et un paysage idyllique pour l’agriculture et l’élevage. La visite obligatoire de l’église Saint-Michel fait d’Eyne un charmant village.
 
Son nom, parmi d’autres origines, signifie lait en basque. De fait, Eyne est une ville qui produit du lait dans la Haute-Cerdagne. Comme on pouvait s’y attendre, l’environnement est plein de pâturages où les vaches et les chevaux trouvent de la nourriture de qualité presque toute l’année.
 
Au printemps ou en été, vous ne pouvez pas manquer la Vallée d’Eyne, classée Réserve Naturelle en 1993, la vallée a été étudiée par des botanistes éminents qui ont catalogué plus de 850 plantes, parmi lesquelles on trouve de nombreuses espèces rares et protegées.  En raison de son orientation, la vallée a un microclimat, du printemps à l’automne de nombreuses espèces attendent leur tour pour changer la couleur du paysage de la vallée. 471 espèces de papillons différentes et 8050 espèces d’insectes contribuent à la réputation bien méritée de cette vallée unique.Attention, les chiens y sont interdits, même tenus en laisse.
 
Avec son patrimoine naturel et archéologique, la commune compte actuellement 138 habitants et vit de l’agriculture et du tourisme toute l’année.
 
 
Souhaitant allier développement touristique et préservation de l’environnement, la commune a créé son propre label « village éco-terroir » afin de promouvoir sa démarche en faveur du développement local et durable.
 
Engagée depuis de nombreuses années en faveur de la préservation de l’environnement, Eyne compte depuis 20 années maintenant un centre d’interprétation du patrimoine et d’éducation à l’environnement, la Maison de la Vallée d’Eyne qui fait également office de point information tourisme.
 
Les nombreuses balades ou randonnées possibles au départ d’Eyne viendront satisfaire les amoureux de randonnées, de botanique ou d’histoire. Pour les adeptes de sports d’hiver, rendez-vous au Cambre d’Aze avec ses 23 pistes de ski alpin dispersées autour d’un imposant cirque glaciaire qui offre une vue imprenable sur la Cerdagne et la mer méditerranée dans un espace naturel préservé. Une promenade le long de la partie basse de la gorge sera suffisante pour découvrir les richesses du lieu ou si vous avez plus de temps nous vous recommandons une excursion au Pla de Beguda. Vous vous promènerez au milieu d’une incroyable vallée, d’une faune et d’une flore qui ne vous laisseront pas indifférents! Les dolmens et les mégalithes méritent également une visite. Au nord d’Eyne, se trouve le Dolmen de la Borda ou dels Pasquerets, que nous avons fouillé et restauré.  Au sud, se trouvent le Dolmen de Lo Pou et le pont mégalithique que vous trouverez à l’extrémité du village.
 
Et pour finir, pour les amateurs d’architecture et de gastronomie, des producteurs et artisans locaux vous invitent tous les mardis au marché du village de 10 h à 17 h du 16 juillet au 27 août !
 
Maison de la Vallée d’Eyne
 
Un dels llocs més importants de la Cerdanya, situada en una antiga masia tradicional, la Maison de la Vallée és un lloc d’acollida i difusió del patrimoni natural i cultural de la zona. 
És també el Centre d’Informació del Parc Natural d’Eina i l’aparador del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans. Està oberta tot l’any i ofereix exposicions temporals, espectacles i excursions per als amants de la natura.

 
 
ARCHÉO: una exposició per cavar!
 
Com vivien els homes abans que nosaltres? Qui són els investigadors que ens ajuden a  retrocedir en el temps? Per què excaven? Quines pistes troben? Com les interpreten? Què passa amb les troballes un cop descobertes? Totes aquestes preguntes les podreu resoldre vosaltres mateixos. Nens i adults, poseu-vos el casc d’arqueòleg, l’armilla groga i endinseu-vos en aquesta aventura!
 
Entreu al laboratori per estudiar ossos humans, mandíbules d’animals, fragments de ceràmica, monedes antigues… No us ho podeu perdre!
 
Preus: 5 € (adults), 4 € (nens de 5 a 15 anys), gratuït per als menors de 5 anys i 3 € (grups i tarifes reduïdes).
Dimecres 10 de juliol
Inauguració de l’exposició amb passeig pel recorregut arqueològic. Activitat gratuïta.
 
Joc de pistes familiar
L’itinerari arqueològic d’Eina us ofereix una manera més divertida d’endinsar-vos en el patrimoni amb l’instal·lació de panells d’interpretació per a un joc de pistes on tota la família haurà de descobrir tot un seguit de monuments arqueològics.
Pots comprar el teu llibret per a l’itinerari per només 2€ a la Maison de la Vallée.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.