Pànxing Digital

13, juliol del 2024

Search
Close this search box.

13, juliol del 2024

Turisme Actiu –

Descobreix l’Alta Cerdanya: Er, una postal de l’Alta Cerdanya

c83bb77473e648ece9e5aba9277cee3e.jpg

Er és un poble de postal, una perfecta instantània del que seria un poble de l’Alta Cerdanya. Amb un paisatge de somni, un dels elements que hi destaca al teló de fons és el Puigmal. Tant és així, que moltes vegades el poble rep el nom de Puigmal d’Er.

A uns 6 km de Llívia, i a poc més de 14 km de Puigcerdà, envoltat pel vessant del Puigmal, on neix el riu d’Er, per la tossa d’Er amb 2.350 m, i per la tossa del Pas dels Lladres, amb una altitud de 2.662 metres, Er és un municipi on molts senderistes tenen el punt de partida per fer excursions per aquestes muntanyes i gaudir d’unes vistes extraordinàries de la comarca.
 
La població del municipi es divideix en dos nuclis, d’una banda Er de Baix, a la dreta del riu d’Er i d’altra banda Er de Dalt, al peu de la roca de Carbanet. És en aquest nucli de la població on es troben dues perles arquitectòniques protegides com a monuments històrics: el santuari de la Mare de Déu d’Er i l’església parroquial de Sant Genís.
 
El santuari data del segle X, tot i que el van refer sota l’estil barroc al segle XVIII. Al seu interior hi destaca una làpida a la paret esquerra on es relata la consagració feta pel bisbe d’Urgell Radulf al 930. També hi trobem una imatge romànica de la Mare de Déu del segle XIII. La tradició explica que aquesta imatge hauria estat miraculosament trobada enmig de la neu dins d’un arbre i que posteriorment es va construir l’església.
 
Pel que fa a l’església de Sant Genís d’Er, val a dir que una de les seves primeres mencions data de l’any 957 però tot indica que és un edifici reconstruït entre els segles XVIII i XIX, tal com indica la data de 1790 que trobem a la porta d’entrada. Consta d’una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada i conserva dos retaules, un dedicat al rosari i l’altre a les ànimes del purgatori.
 
 
I per aquells que visiteu aquest bonic poble de l’Alta Cerdanya a l’estiu, trobareu on passar una bona estona refrescant-vos a Espace Aqualudique, un espai amb tobogans i piscines, que us permetran refrescar-vos i passar-vos-ho d’allò més bé.
 
Sigui primavera, estiu, tardor o hivern, sempre és una bona elecció anar a Er i gaudir del poble i de totes les possibilitats que ofereix.
 

 
Err, une carte postale de Haute Cerdagne

 
Err est un village de cartes postales, une photographie instantanée de ce que serait un village en Haute Cerdagne. Avec un paysage de rêve, l’un des éléments qui se détache de tout l’arrière-plan est le Puigmal. Tant et si bien que le village s’appelle souvent Puigmal d’Err.
 
Le village se trouve à environ 6 km de Llívia, et à un peu plus de 14 km de Puigcerdà, entourée par la pente de Puigmal, où naît la rivière Err, par Tossa d’Err à 2 350 m d’altitude et par Tossa del Pas dels Lladres à 2662 mètres d’altitude. Avec ce territoire, Err est une commune à partir de laquelle de nombreux randonneurs ont leur point de départ pour faire des excursions à travers ces montagnes et profiter de vues extraordinaires sur la région.
 
La population de la commune est divisée en deux noyaux, d’un côté, on peut voir ce qu’on appelle Err de Baix, à droite de la rivière Err et de l’autre côté Err de Dalt, au pied du rocher du Carbanet. C’est dans ce noyau de la ville que l’on trouve, très près l’une de l’autre, deux perles architecturales protégées comme monuments historiques : le sanctuaire de la Mare de Déu d’Err et l’église paroissiale de Sant Genís.
 
Le sanctuaire date du Xe siècle bien qu’il ait été reconstruit dans le style baroque au XVIIIe siècle. À l’intérieur, il y a une plaque sur le mur gauche où se trouve la consécration faite par le prêtre d’Urgell Radulf en 930, ainsi qu’une image romane de la Mère de Dieu du XIII siècle. La tradition nous dit que cette image ait été miraculeusement trouvée, au milieu de la neige, à l’intérieur d’un arbre, là où il y aurait plus tard une église.
 
En ce qui concerne l’église de Sant Genís d’Err, il faut dire que l’une des premières mentions de l’église date de l’an 957, mais tout indique qu’il s’agit d’un bâtiment reconstruit entre les XVIIIe et XIXe siècle, comme l’indique la date 1790, que l’on peut voir sur le portail. D’une seule nef, couverte d’une voûte en berceau pointu, elle conserve deux retables, l’un dédié au chapelet et l’autre aux âmes du purgatoire.
 
Et pour ceux d’entre vous qui visitent ce beau village de Haute Cerdagne en été, vous pourrez vous rafraîchir à l’Espace Aqualudique, un espace avec toboggans et piscines, qui vous permettra de vous rafraîchir et d’amuser-vous bien.
 
 
Que ce soit au printemps, en été, en automne ou en hiver, c’est toujours un bon choix pour aller à Err et profiter du village et de toutes ses possibilités.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.