Pànxing Digital

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu –

El Solsonès

solsones_mapa.jpg
 

CULTURA I PATRIMONI

CAPELLA DE LA MAREDEDEU DEL CLAUSTRE DE LA CATEDRAL DE SOLSONA

La catedral, d’estil gòtic i romànic, inclou la capella de la Mercè, amb el retaule barroc, i la capella de la marededeu del Claustre, del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català.

EL SANTURARI DEL MIRACLE DE RINER

Es tracta d’un conjunt format pel monestir de la comunitat benedictina de Montserrat i per la Casa Gran, datada del segle XVI i antic alberg per acollir els pelegrins. El més destacat és el retaule del segle XVIII situat a l’interior de l’església. A la Casa Gran també hi ha l’espai Solsonès Barroc.

SANT ESTEVE D’OLIUS

L’església és molt coneguda per la cripta, molt valorada dins l’art romànic mundial, i pel cementiri modernista.

ESPAIS D’INTERÈS NATURAL

LA VALL D’ORA a Navés

Al peu dels impressionants cingles de Busa, el riu Aigua d’Ora forma aquesta àmplia vall. La llegenda diu que el comte Guifré el Pelós va ser ferit de mort aquí, per això l’Ajuntament de Navès li va dedicar un petit monument que es troba al peu del camí. A la vall també es poden visitar l’Ecomuseu de la vall d’Ora i l’església romànica de l’antic monestir de Sant Pere de Graudescales.

LA VALL DE LORD

Situada al nord de la comarca, a Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers, destaca per la seva geologia, pel naixement del riu Cardener, el santuari de Lord i el mirador de la Creu del Codó.

SERRA D’ODÈN, FONT SALADA I COVES DELS MOROS a Odèn

Aquest municipi destaca pel mirador de Serra-Seca, des d’on es pot observar el límit geològic de la depressió de l’Ebre i el Pirineu, les salines de Cambrils i el zoo del Pirineu.

TURISME ACTIU

PORT DEL COMTE

39 Pistes (8 verdes, 12 blaves, 13 vermelles, 6 negres)
50 km esquiables
17màquines, prep. pistes
256 remuntadors
Nova llevaneus
Renovació de l’hotel a peu de pistes
Millores en la producció de neu

SALT AMB ELÀSTIC

El Centre Català de salt amb elàstic està situat a la pressa del pantà de la Llosa del Cavall (entre Solsona i Sant Llorenç de Morunys). S’hi pot practicar el tercer salt més alt del món des d’una presa, i el 14è més alt a nivell mundial.

CULTURA

Us proposem una passejada pel nucli històric de Solsona per conèixer espais emblemàtics com les restes de les antigues muralles, la plaça Major o el portal del Pont.
 

MUSEU DIOCESÀ I COMARCAL DE SOLSONA

Situat dins el Palau Episcopal, està distribuït en diverses sales, unes dedicades a la prehistòria i altres a importants col·leccions del romànic, del gòtic, del renaixement i del barroc; també n’hi ha una que acull escultures de sal procedents de les mines de Cardona.

QUARTO DELS GEGANTS a Solsona

Espai que, almenys des del 1710, ha aixoplugat la major part de la manifestació gegantera del Corpus i la Festa Major, amb orígens en el Corpus medieval i avui declarada patrimoni d’interès nacional. El Quarto conserva tota la comparseria i explica l’evolució de la festa.

POU DE GEL DE SOLSONA

La primera referència documentada del Pou de Gel és del 1683. Es va utilitzar fins a finals del segle XIX. S’hi ofereixen visites guiades.

GASTRONOMIA

Per tastar:

Patates de muntanya de Cambrils i Odèn (trumfos), pomes de muntanya, sal de Cambrils, tòfona negra, pèsol negre d’Odèn, bales de trabuc, estrelles de Nostra Senyora del Claustre.

TRUMFO D’ODÈN

Trumfo és els nom que els veïns del Solsonès fan servir per referir-se a la patata. És cultiva al nord de la comarca, però especialment al municipi d’Odèn, que li dona el nom. Es tracta d‘un producte molt valorat per la seva qualitat i se’n cultiva de les varietats Bufet, Kennebec i Red Pontiac, beneficiades per l’altitud dels conreus de la zona, a un 1.500 metres. És una patata de carn dura i molt saborosa amb personalitat pròpia.

APUNT LITERARI

Un relat històric que posa de relleu la importància que va adquirir a la zona del Solsonès i, per extensió, a tot Catalunya el món de la draperia, dels teixidors, dels paraires, dels comerciants de llana, dels telers i dels primers tissatges de l’exitós drap del piteu. La novel·la està ambientada al segle XIV, durant la Guerra dels Cents Anys, a Sant Llorenç de Morunys.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.