Pànxing Digital

14, abril del 2024

Search
Close this search box.

14, abril del 2024

Turisme Actiu –

Esquí de muntanya: Puigmal de Llo (2.801 m), per a petits i grans

f6865ff4754a7a30ee2a9bfc3480a5ab.jpg
Amb La Cerdanya. Esquí de muntanya per a petits i grans, de l’Editorial Alpina, Ramon Orriols i Ricard Molina ens descobreixen l’esquí de muntanya a través d’un llibre on ofereixen 20 rutes pensades perquè pugui participar tota la família, rutes sense gaire dificultats i amb punts de sortida accessibles. En aquesta edició, compartim la setzena de les 20 rutes del llibre.

Amb la Cerdanya als peus
La capçalera de la vall d’Er la culminen de manera arrogant els quatre Puigmals: el Puigmal d’Er, el Puigmal de Segre, el Puigmal Petit de Segre i el Puigmal de Llo. El seu conjunt ofereix un relleu en el que no hi ha ni un sol racó que no convidi a esquiar. L’exposició general del conjunt és plenament nord pel que, combinat amb la seva altitud, fa que la neu hi sigui present fins ben entrada la primavera. L’itinerari que relatem aquí és un dels molts que es poden realitzar des del mateix punt de sortida i amb una dificultat similar.

 
Accés:
Des de Puigcerdà i La Guingueta d’Ix sortiu per la carretera N-116 i a l’alçada de Santa Llocaia (8 km), gireu a la dreta per la carretera D-89, que dona accés a l’estació d’esquí de Puigmal 2.600, actualment amb els remuntadors fora de servei. Normalment arribareu fins el Cotzé on hi ha els primers equipaments del Parc de Muntanya que s’ofereix en l’actualitat, però eventualment, i entrada la primavera, és molt probable que la carretera sigui oberta fins Les Planes, 2’5 km., on hi havia la base superior de l’estació.

 
Itinerari:
Es tracta d’un recorregut per pendents d’inclinació considerable i força constant. Torrents, pales, comes i carenes es succeeixen ordenadament fins arribar al cim des d’on gaudireu d’una extraordinària vista panoràmica de la plana de la Cerdanya. Cal tenir present que de tots els trajectes que es poden realitzar a la zona, aquest és el que te una exposició més meridional i, segons l’època i la meteorologia, podria ser recomanable substituir-lo per qualsevol altre de semblant dels que hi ha en aquest indret. En cas que la carretera estigui només oberta fins al Cotzé, cal afegir mitja hora escassa a l’horari previst. 
1.971 m. Aparcament al telecadira de Les Planes. Seguiu (SE) l’ampla carretera durant un quilòmetre i mig. (+ 106 m)
2.077 m. Estació de tractament d’aigües. Situada en ple giravolt de la carretera que remunta a la dreta cap a les antigues pistes de Duraneu. Abandoneu-la  per remuntar a la vostra esquerra (SE) el torrent d’Aiguaneix. Avanceu pel seu solc que aviat s’encara més a l’est o pels  seus vorals, segons les condicions de la neu. (+268 m) 
2.345 m. Replans de la Font de la Ribera d’Er. Confluència de diversos recs i senyal indicadora de camins. Encareu la traça al nord i remunteu un repetjó força inclinat fins a trobar un segon replà i encara un tercer solcat per un rec una mica més amunt. (+ 180 m)
 
 
2.525m. Replà del Puigmal de Llo. Encareu (NO) la pala de la vostra esquerra per dirigir-vos a la carena que veureu davant vostre, damunt de l’ampla coma que esteu pujant.(+ 95 m)
2.620 m. Carena. Aproximadament en aquesta cota us situareu damunt la cresta secundària que baixa del cim. Seguiu (NE) pel fil del llom carener que gradualment va girant a l’est. (+ 147 m)
2.767 m. Avantcim. Nexe de conjunció de quatre carenes i excel·lent mirador de la plana cerdana, de l’alta vall del Segre i de la d’Er. Planegeu per la carena cimera en direcció est. (+ 34 m)
2.801 m. Puigmal de Llo. Al sud podeu contemplar el gran circ culminat pels quatre Puigmals i, al vessant nord teniu la no menys impressionant olla de la Culassa, amb els Clots del Segre i les seves Fonts, als vostres peus. Abandoneu el cim baixant a l’est, eventualment sense esquís, per la mateixa carena fins a trobar el coll que us separa del Puigmal Petit de Segre. (- 56 m)
 
 
2.745 m. Coll d’Aiguaneix. Pel seu vessant sud sovint es forma una cornisa que en qualsevol cas es fàcil de superar. Baixeu (SO) pels amples i atractius pendents que s’aboquen als planells de la Font de la Ribera d’Er on retrobareu l’itinerari de pujada per retornar al punt de sortida (- 774 m)

 

Fitxa tècnica:
Desnivell: 830 m
Dificultat: Fàcil
Temps: 4 – 5 hores
Cartografia: Editorial Alpina

 
Ah! I si feu aquesta excursió i sou aficionats a l’Instagram, de ben segur que us sortiran bones fotografies que podeu etiquetar amb #fempànxing.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.