Pànxing Pirineus

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Excursió al Puigmal des de Les Planes d’Er

Cerdanya Pirineus
excursio al puigmal-pujada 3
Es tracta d'un itinerari circular de 10,7 quilòmetres i 950 metres de desnivell amb sortida i arribada a l'estació d'esquí d'Er.

Avui us proposem una excursió circular al Puimal (2.910m), cim emblemàtic a cavall de la Cerdanya i el Ripollès, amb sortida i arribada a l’aparcament de Les Planes (base del telecadira Combe des Rameaux, cota 1960m) de l’estació d’esquí d’Er.

L’ascensió per la cara est és una de les típiques excursions de primavera i d’estiu a la Cerdanya. La sortida és físicament exigent, ja que el desnivell a superar s’apropa als 1000 metres, però a canvi, les panoràmiques que ofereix són de les millors que podem gaudir al Pirineu oriental.

El Puigmal (2.913m) és la tercera muntanya més elevada de tota la Cerdanya i la més alta del Ripollès i cal tenir molt present que és una muntanya condicionada a la meteorologia: a l’estiu per les tempestes que creixen pel vessant sud del Pirineu, i la resta de l’any pel fred i el vent.

Sortida des de l’estació d’esquí d’Er

S’hi arriba per la carretera D-89, amb inici a l’N-116 i que mena les poblacions de Santa Llocaia i finalitza a l’estació d’esquí de Puigmal 2900, la qual ha estat reoberta.

Deixem el vehicle aparcat a la base del telecadira Combe des Rameaux (1.960m), punt on s’inicia la nostra excursió. Ens trobem a la cota 1.960 i un cartell que ens recorda que és una zona de pastures i ramats. Si portem gos cal que vagi lligat.

El sender de la ruta

Després de caminar uns set-cents metres sobre l’asfalt d’una via estreta habilitada per al ciclisme de carretera, en arribar a un revolt deixem l’asfalt i comencem a remuntar per un sender ben marcat que segueix paral·lel el torrent. El camí de seguida guanya metres per una zona de pastures fins a arribar a l’aiguaneix de la ribera d’Er del Segre.

A partir de les surgències del torrent el sender es torna molt més costerut i pren un traçat en zigzag fins a arribar al Coll situat entre el Puigmal de Llo (2.801m) i Pic Petit del Segre (2.812m).

Arribats a la carena l’esforç físic més considerable ja està fet. A partir d’aquí es guanyen metres en direcció cap al cim, seguint la carena divisòria. A la nostra esquerra veurem la Coma de l’Embut i al fons l’estació d’esquí de la Vall de Núria. A la nostra dreta, la vall del torrent d’Er amb l’estació d’esquí de Puigmal, a les faldes del pic de Duraneu o de Credells (2.539m) i del Puig del Pas dels Lladers (2.660m).

En els darrers metres el sender costa d’identificar entre el pedregam, però l’arribada al cim ja no té pèrdua possible. Només ens cal buscar la part més alta de la carena i de seguida arribem al cim, coronat per un punt geodèsic de formigó i la gran creu de ferro.

Un cop al cim, doneu per fet que hi farà aure fresc o fins i tot fred. Gaudiu de les panoràmiques!

La tornada

La baixada del Puigmal la fem per la carena ponent del cim. És una baixada directa pel vessant oest de la muntanya, en la qual descendim metres ràpidament, però exigeix tenir uns bons genolls i un bon calçat a causa del fort pendent de baixada.


EN DADES:

Tot plegat, i segons l’app Skitude que vam fer servir per a fer aquest itinerarim es pot fer en aproximadament sis hores, en funció de les parades que fem per a prendre alguna cosa o per admirar el paisatge. El desnivell total és de 950 metres i l’itinerari fa 10,7 km.

El nostre track via l’app Skitude de la sortida realitzada el 22 d’agost de 2022 el podeu consultar a aquest enllaç: https://webviews.skitude.com/ca/default/share/index/resource/track/id/1017503


Font: Ivan Sanz

Si t’ha agradat llegir l’excursió al Puigmal des de Les Planes d’Er, també et pot interessar llegir Ascensió a l’església de Santa Maria de Bell-lloc, la talaia de l’Alta Cerdanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.