Pànxing Digital

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Turisme Actiu –

Formiguera, capital històrica del Capcir

4aa116681ac224f7c7c58782484ee0d3.jpg

Formiguera és un dels pobles de l’Alta Cerdanya més conegut, no només per la seva estació de neu, sinó també per ser la capital històrica del Capcir. Compta amb una gran extensió de terreny, on el punt més alt el trobem als vessants orientals amb el massís del Carlit, i la part més baixa a la vall de l’Aude, que travessa de sud a nord el sector oriental del terme de Formiguera. 

Pels amants de la muntanya i les valls, aquest és un destí molt encertat ja que hi ha la possibilitat de fer diferents excursions tant per a principiants com per a experts. La vall de Lladura i la de Galba, amb un gran valor natural per la seva flora i la seva fauna, són indrets apreciats pels esquiadors de fons. A la vall de Galba, a prop de l’estany del Diable, a uns 2.300 metres d’altitud, podem trobar un trosset d’història. Hi ha una llosa de pedra amb inscripcions neolítiques anomenada la Peira Escrita. 
 
Pels més aventurers, a l’extrem occidental del terme hi trobem les muntanyes més altes del terme municipal: el puig Peric, a 2.810 metres d’altitud, el puig de la Portella Gran, a 2.729,3 metres d’altitud, el puig de l’Home Mort a 2.681 metres d’altitud o el puig dels Morters a 2.593 metres d’altitud. L’estació d’esquí, que porta el mateix nom que el municipi, està situada entre els 1.700 i els 2.400 metres d’altitud i compta amb un total de 17 pistes, 7 remuntadors i més de 22 km de pistes esquiables.
 
A la primavera, amb un cel blau de postal i un sol que escalfa el cos, és un lloc sensacional per voltar pel bosc sectorial de Formiguera i el bosc sectorial de Vilanova on el pi roig i el pi negre són els protagonistes dels paisatges.
 
Amb quasi un total de 500 vilatans, Formiguera esdevé un dels pobles més grans de l’Alta Cerdanya. En el sector sud-est del nucli vell, entre la ruta de Montlluís i el carrer del castell, trobem l’església Santa Maria de Formiguera, consagrada al 873. Aquesta consagració és una de les més antigues de  les esglésies catalanes. D’estil romànic, amb una façana occidental ben aparellada i una portalada del segle XII podem veure a dins un Crist romànic del segle, XII, considerat una joia. Per tot aquest valor arquitectònic, va ser declarada al 1992 monument històric de França.
 
 
Situat a més de 1.500 metres sobre el nivell del mar, Formiguera ha sabut amb el pas dels anys mantenir el seu encant especial de veritable poble pirinenc, i es posiciona com un destí tant per  passar uns dies en família o amb amics com per fer una escapada romàntica amb la parella.

 

 
Formiguères
 
Formiguères est l’un des villages les plus connus de Haute Cerdagne, non seulement pour sa station de ski, mais aussi pour être la capitale historique du Capcir. Il a une grande superficie de terrain, où le point culminant se trouve dans les pentes orientales avec le massif du Carlit, et la partie basse dans la vallée de l’Aude, qui traverse du sud au nord le secteur est de la municipalité de Formiguères.
 
Pour les amoureux de la montagne et des vallées, c’est une destination très appréciée, car il y a la possibilité de faire différentes excursions pour débutants et experts. La vallée de Lladura et la vallée de Galba, avec une grande valeur naturelle pour leur flore et leur faune, sont des lieux appréciés par des skieurs de fond. Dans la vallée de Galba, près de l’étang du Diable, à 2 300 mètres d’altitude, on trouve un petit morceau de l’histoire. Il y a une dalle de pierre avec des inscriptions néolithiques appelée Peira Escrita.
 
Pour les plus aventureux, à l’ouest du terme, on trouve les plus hautes montagnes du terme municipal: le puig Peric, à 2 810 mètres d’altitude, le puig de la Portella Gran, à 2 729,3 mètres d’altitude, le puig de l’Home Mort à 2681 mètres d’altitude ou le puig des Morters à 
2 593 mètres d’altitude. La station de ski, qui porte le même nom que la municipalité, est située entre 1 700 et 2 400 mètres au-dessus du niveau de la mer et compte au total 17 pistes, 7 remontées mécaniques et plus de 22 km de pistes de ski.
 
 
Au printemps, avec un ciel bleu de carte postale et un soleil qui réchauffe le corps, c’est un endroit sensationnel pour se promener dans la forêt sectorielle de Formiguères et la forêt sectorielle de Vilanova où le pin rouge et le pin noir sont les protagonistes des paysages.
 
Avec près de 500 habitants, Formiguères devient l’un des plus grands villages de Haute Cerdagne. Dans le secteur sud-est de la vieille ville, entre la route de Montlluís et la rue du château, se trouve l’église de Santa Maria de Formiguères, consacrée en 873, une des plus anciennes églises catalanes. De style roman, avec une façade occidentale bien appariée et une façade du XIIe siècle, on peut voir à l’intérieur un Christ roman du XIIe siècle, considéré comme un joyau. Pour toute cette valeur architecturale, il a été déclaré monument historique de France en 1992. 
 
Située à plus de 1 500 mètres d’altitude, Formiguères a su au fil des années conserver son charme particulier de village pyrénéen authentique, et se positionne comme une destination à la fois pour passer quelques jours en famille ou entre amis et pour faire une escapade romantique en couple.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.