Pànxing Digital

17, abril del 2024

Search
Close this search box.

17, abril del 2024

Turisme Actiu –

Ger, un tresor entre el riu i l’alta muntanya

dd21693d2b8a3fc7fd3e55950720bbfd.jpg
Al bell mig de la solana cerdana trobem el municipi de Ger. Són més de 33 km² que s’estenen des del riu Segre, a 1.058 m, fins al pic del Puigpedrós, a 2.915 m.  

El setembre torna a portar el Roser de Ger, una festa farcida d’actes i activitats per a tots els públics. Ger disposa d’un valuós patrimoni cultural i natural, i els dies de la Festa Major són ideals  per comprovar-ho. El programa inclou actes tradicionals com les sardanes, l’emblemàtic ball de casats de dilluns i la missa cantada del diumenge. Però també podem destacar la gimcana nocturna dels divendres que ha arrelat i ha esdevingut un acte molt esperat pels més joves. I per tercer any consecutiu tindrà lloc la pintxo festa, un sopar popular a la plaça.
 
Podeu consultar el programa de Festa Major aquí
 
Al bell mig de la solana cerdana trobem el municipi de Ger. Són més de 33 km² que s’estenen des del riu Segre, a 1.058 m, fins al pic del Puigpedrós, a 2.915 m.  
 
Aquesta variabilitat altitudinal dibuixa un paisatge ric compost per valuosos boscos de ribera, torrents i prats alpins, entre altres elements naturals significatius. Bona part del nostre municipi es troba per sobre dels 2000 m d’altitud, a l’extrem nord del terme. És aquí on trobem les pinedes de pi negre, les pastures altes i els blocs de granit, mostra de la força de l’antiga gelera a la zona d’Estany Mal. A l’altre extrem del terme, al riu Segre, inclòs a la Xarxa Natura 2000 Riberes de l’Alt Segre, hi trobem el millor bosc de ribera de la Cerdanya amb hàbitats i espècies de gran interès.
 
Tot aquest paisatge natural es complementa a la perfecció amb un paisatge modelat de fa segles per l’acció humana, essent especialment destacables les mostres d’una economia basada tradicionalment en l’agricultura i la ramaderia: les pastures del fons de vall i les de l’alta muntanya, les pletes, les cabanes dels vaquers i, fins i tot, la manca de bosc de bona part de la solana de Ger s’expliquen per l’activitat ramadera. Els nuclis de població del nostre municipi són Ger, Gréixer, Saga, Montmelús, el Molí de Ger i Niula, on trobem bons exemples d’estils constructius tradicionals i també propostes més modernes. L’art romànic també hi és present, tenint magnífics exemples a les esglésies de Santa Coloma de Ger, Sant Climent de Gréixer i Santa Eugènia de Saga. Si bé han patit diverses remodelacions al llarg dels anys, conserven detalls constructius remarcables, com els adovellats amb marbre d’Isòvol.
 
Tots aquests valors només són part d’un extens patrimoni en el qual també cal incloure les festes i totes les propostes culturals del municipi. I la cultura de Ger passa també per la gastronomia. Els seus productors agroalimentaris porten generacions treballant per l’excel·lència. La millor manera de conèixer la feina que fan és concretant una visita o assistint, al novembre, a la mostra culinària que se celebra al municipi, amb els naps de Cerdanya com a ingredient estrella.

 
>> Un univers de rutes

 
Itinerari per la carrerada fins al Segre (Sender 168)
Sortint a peu de Ger, baixem per la carrerada fins a arribar al riu Segre, espai inclòs a la Xarxa Natura 2000 Riberes de l’Alt Segre. Allà podem seguir un petit itinerari senyalitzat a tocar del riu que ens permet descobrir els valors naturals d’aquest valuós entorn i l’aprofitament i gestió que se’n fa.
 
Itinerari Ronda de Ger (Sender 170)
Es tracta d’un itinerari circular al voltant del poble de Ger per conèixer la flora i la petita fauna associades al torrent de les Valls o també anomenat Torrent del Coforn. A mig camí trobem la Font del Peuet, on podem aprofitar per fer un refrigeri. Si volem allargar un xic l’itinerari, des de la Font del Peuet, i seguint el sender 142, arribarem fins al singular indret del Coforn.
 
 
Itinerari amb BTT per la Solana
Itinerari que discorre per la solana de Ger amb unes extraordinàries vistes sobre la vall. Sortint de Ger, ens dirigim cap a Sant Pere i d’allà enfilem cap al bonic llogaret de Gréixer. Continuem cap a Montmelús i planegem fins al Coforn i Niula, des d’on iniciem el descens cap a Ger. Recorregut de 19 km i 550 m de desnivell seguint els senders 156, 141, 143, 140 i 142.
 
Itinerari des del Segre fins al Puigpedrós
Si disposeu de dos o tres dies, us podeu dissenyar un itinerari que us durà des del fons de la vall cerdana fins al sostre de la comarca acumulant 1.859 metres de desnivell positiu. La xarxa de senders del municipi permet anar guanyant alçada a poc a poc i cal considerar el Refugi de la Feixa com a punt estratègic a mig camí. 

 
>> Altres llocs d'interès
 
• Pla de la Feixa
• Cabanella
• Cim del Puigpedrós
• Estany Mal
• Espai Natura 2000 Riberes d’Alt Segre
• Espai Natura 2000 Tossa Plana-Puigpedrós
• Nuclis singulars de Montmelús, Altejó i Coforn
• Esglésies romàniques (Saga, Ger, Gréixer, Sant Pere)
• Tradició ramadera i paisatge modelat per la ramaderia 
• Torrents de Montmelús i Coforn
• Tradició gastronòmica (Mostra gastronòmica Nap de Cerdanya)
• Artesania agroalimentària
• Xarxa de senders
 
 
>> Festes més destacades
 
3er diumenge de maig
Festa Major de Saga
1er cap de setmana de juny 
Festa Major de Gréixer
1er cap de setmana de setembre
Roser de Ger
3er cap de setmana de novembre (variable)
Mostra de Cuina Popular amb Naps de Cerdanya
Desembre
Mostra de Diorames/ Quintos

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.