Pànxing Digital

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Turisme Actiu –

La Festa Major de Prats i Sansor dona la benvinguda a la tardor

604337e382151010a79a206c32f507b9.jpg
Prats i Sansor és un municipi molt petit, però amb un patrimoni cultural molt ric. 

Ja som a la tardor, ja ha arribat el primer cap de setmana d’octubre. L’any ha passat de pressa i ens trobem a les portes, un altre cop, de la nostra Festa Major, que és una de les cites més esperades per a tots i totes, perquè podem gaudir amb la família i amb els amics de múltiples propostes lúdiques i culturals i d’uns dies plens d’alegria i diversió.
 
Per l’Ajuntament és un orgull poder treballar pel i per al poble, fent possibles els esdeveniments del programa d’actes, amb una proposta d’activitats, adaptada a tots els gustos, edats i necessitats. Volem que grans i petits us ho passeu molt bé durant aquests dies tan assenyalats.
 
Han de ser uns dies de retrobament, gresca, rialles i complicitats que esperem que gaudiu intensament. Són dies de música, de cultura, de tradicions, de jocs, de festa.
 
Per tot això, en nom de l’Ajuntament de Prats i Sansor em plau convidar-vos a sortir al carrer i a viure aquests dies.
 
Molt bona Festa Major!

 
 Xavier Picas, Alcalde.
 
 

 
Prats i Sansor és el municipi més petit de la comarca, situat al mig de la plana de la Cerdanya, s’estén des dels turons de Castellar (1.318 m) i de Torrelles (1.305 m).
La carretera local d’Alp a Bellver de Cerdanya travessa tot el terme de llevant a ponent, passant pel Pla i per Prats.
Comprèn el poble de Prats, que és el nucli, Sansor, el barri Capdevila i la urbanització El Pla. L’ermita de Sant Salvador de Predanies, l’església parroquial de Sant Serni i el jaciment arqueològic de Montlleó, en són els llocs d’interès més destacats.
 
Prats i Sansor és un municipi molt petit, però amb un patrimoni cultural molt ric. Hi trobem l’Ermita de Sant Salvador de Predanies, santuari romànic (segles XI i  XII) situada en un lloc envejable des d’on podem gaudir d’una panoràmica magnifica de tota la vall. Un altre indret que no us podeu perdre és l’església parroquial de Sant Serni, romànica. Construïda cap al final del segle IX o a principis del X, va ser restaurada el 1960. Es va decorar la paret absidal amb pintures que representen el pantocràtor i Sant Serni i Sant Isidre. S’hi conserven la pica baptismal i la ferramenta de la porta, ambdues romàniques.
I qui visita Prats i Sansor no pot deixar de passar pel jaciment arqueològic de Montlleó, jaciment magdalenià a l’aire lliure que presenta una seqüència arqueològica corresponent a ocupacions humanes del Paleolític Superior. 
Pel que fa a l’organització del municipi, Prats és centre, on hi ha l’Ajuntament, l’escola Sant Serni, el consultori mèdic i el Local Social. És una zona amb cases de pagès antigues, algunes restaurades,  i amb habitatges moderns.
Situat al bell mig de la plana, al pla de la Ribera i prop del tossal de Balltarga,  Sansor és on hi ha les ruïnes de l’església de Sant Miquel. 
En el lloc conegut com a coll de Saig s’hi troba el jaciment arqueològic de Motlleó. Hi van ser rellevants les mines de lignit, que era una explotació a cel obert,  i l’observatori astronòmic.
Al barri Capdevila, cal destacar-hi, als afores, una creu de ferro, des d’on es pot admirar una bonica panoràmica de la Cerdanya. Aquí hi trobem l’església parroquial de Sant Serni.
Finalment, l’urbanització El Pla és una zona residencial que ocupa una extensió de 89 hectàrees nascuda a partir del desenvolupament d’un projecte urbanístic del 1965. Majoritàriament hi trobarem xalets, però també hi ha una zona industrial i hotelera.

 
Podeu consultar el programa de Festa Major d'aquest octubre de 2019 aquí.
 

>> Festes més destacades
 
17 gener Festa de Sant Antoni Abad 
6 d’agost Aplec de Sant Salvador
29 de novembre Festa petita de Sant Serni
 
Altres actes:
5 de gener Cavalcada de Reis
Dijous gras Festa de Carnaval
23 de juny Revetlla de Sant Joan
Setmana cultural de Sant Salvador (concerts de música clàssica i xerrades divulgatives)
Festes de Nadal (Quintos escolars)
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.