Pànxing Digital

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Turisme Actiu –

La Garrotxa

84521cf7edaba3355a8e04fe02b751a9.jpg
 

CULTURA I PATRIMONI

SANTA PAU

El recinte històric del municipi està presidit pel castell de la Baronia, que ja està documentat a mitjans del segle XIII. Aquest sector de Santa Pau configura una de les places medievals millors conservades de Catalunya.

BESALÚ

El conjunt històric és un dels més ben conservats de Catalunya, amb edificis de gran interès com l’església del monestir de Sant Pere i la Casa Cornellà. El Pont Vell, fundat al segle XI, de 105 metres de llarg i 30 d’alçada, és el símbol de la vila i l’entrada principal al nucli antic.

SINAGOGA I MICVÉ (BANYS RITUALS) de Besalú

És el primer i únic edifici d’aquestes característiques trobat a la península Ibèrica i el tercer dels que existeixen actualment a Europa. Destaca especialment el conjunt dels banys pel seu perfecte estat de conservació.

ESPAIS D’INTERÈS NATURAL

La Zona Volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de lava. El Parc Natural està format per 11 municipis.Any de creació: 1982. Termes municipals: Castellfollit de la Roca, Mieres, Montagut i Oix, Olot, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerosl, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, La vall de Bianya. Comarca: LA Garrotxa. Extensió: 15.309 ha.

PROPOSTES DE VISITA AL PARC

FAGEDA D’EN JORDÀ

És una de les 28 reserves naturals del Parc Natural. Creix sobre una colada de lava del volcà Croscat que s’estén pels municipis de Santa Pau, Olot i les Preses. Font d’inspiració d’artistes, com Joan Maragall, que va escriure el poema que la va fer famosa, acull un monòlit dedicat al poeta.

GORCS DE LES PLANTES D’HOSTOLES

A l’extrem sudest de la Garrotxa, el riu Brugent i un dels seus afluents, la riera de Cogolls, baixen cap al riu Ter. Durant el descens deixen un seguit de gorgs d’una bellesa gairebé exòtica. El gorg del Molí dels Murris, el de Santa Margarida, el de can Poeti i el de la Plana són els més rellevants.

TURISME ACTIU

CIRCUIT DELS VOLCANS, LAVES I ANTICS LLACS

La ruta, circular, surt de les Fonts de Sant Roc, a Olot, i arriba a Les Preses, després de travessar una part de la Plana d’en Bas. Tot seguit s’enfila al volcà del Racó, situat just entre la Vall d’en Bas i la Vall del Corb, i torna cap a Olot travessant el Bosc de Tosca, els aiguamolls de la Moixina i el Parc Nou, situat a 500 metres del punt d’inici.
Durada: 2h 55min

RUTA DEL CARRILET: LA VIA VERDA

La Ruta del Carrilet és una via exclusiva per a vianants i ciclistes que aprofita el recorregut de l’antic tren de via estreta que enllaçava Olot amb Girona. Un dels punts d’interès de la ruta és el Bosc de Tosca, un espai de gran valor ecològic, i en concret el parc de Pedra Tosca de les Preses, un espai rural de característiques úniques format a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Tram: Olot-les Planes: 23 km
Desnivell: 1,5%

CULTURA

MUSEU DE LA GARROTXA

Situat al centre d’Olot, s’articula al voltant d’un gran pati central, a l’històric edifici de l’Hospici, una construcció del segle XVIII.
L’eix central de la col·lecció del museu és l’Escola Paisatgística d’Olot, moviment pictòric de la segona meitat del XIX. També acull una de les millors i més representatives col·leccions de pintura i escultura catalanes, així com una magnífica col·lecció de cartells modernistes.

MUSEU DELS VOLCANS

Primer museu d’etnografia de Catalunya que enguany compleix 90 anys de la seva fundació. En destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els oficis, la religiositat, la farga catalana i les armes de foc. S’organitzen visites guiades a l’Scriptorium i a la Farga Palau.

GASTRONOMIA

Per tastar:

Fesols de Santa Pau, fajol, farro, naps negres, patata de la Vall d’en Bas, piumoc, patates d’Olot, tortell d’Olot, ratafia.

CUINA VOLCÀNICA

La Garrotxa és terra de volcans, fins i tot a taula. Els restauradors de la comarca es van aplegar ja fa més de dues dècades sota el nom de Cuina Volcànica per promocionar els productes de proximitat i un tipus de cuina basada en el receptari tradicional gràcies a la varietat i riquesa agroalimentària del territori. Genuïnament garrotxins són el fajol, el farro, els fesols de Santa Pau, el formatge serrat d’ovella, els naps negres, les patates de la Vall d’en Bas, el piumoc, el recuit, el tomàquet de Montserrat, la vedella o el xai.

APUNT LITERARI

Títol: El pont dels jueus
Autor: Martí Gironell
És l’opera prima de l’escriptor Martí Gironell i s’ha acabat convertint en un best-seller que s’ha traduït a molts idiomes i ha estat l’origen de visites literàries al municipi, s’ha adaptat al còmic i s’ha fet fins i tot una sardana. L’obra repassa la història de la construcció de l’emblemàtic pont de Besalú i explica la relació entre dues cultures, la cristiana i la jueva, que vivien juntes però enfrontades durant l’edat mitjana.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.