https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

10, maig del 2024

Search
Close this search box.

10, maig del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Cap a les muntanyes de l’interior del Maresme

Maresme
muntanyes
El punt de sortida de la ruta temàtica cap a les muntanyes maresmenques és Mataró, on podem arribar fàcilment amb transport públic, per exemple amb el tren de Rodalies des de Barcelona. La sortida està pensada per un sol dia, però és cert que la capital maresmenca  té tant de patrimoni social, gastronòmic i cultural, que val la pena dedicar-hi un dia sencer extra i per tant fer la ruta sencera un cap de setmana complet.

En cas de fer-ho així, val la pena deixar per diumenge la visita a Mataró, per tal d’aprofitar la tornada amb transport públic al punt de sortida de les muntanyes, ja que el bus de línia d’ Òrrius a Mataró no circula en diumenges ni festius, i si ho fem en diumenge, caldrà refer el camí a peu fins a Argentona (des d’on sí que surten busos en diumenge a la tarda).

Pel que fa a la capital maresmenca, val la pena visitar-ne el centre, per exemple acompanyats de les rutes autoguiades que ofereix l’Ajuntament. Caldrà passar per l’Oficina de Turisme (a la plaça de l’Ajuntament) a recollir l’aparell necessari, i la ruta ens donarà a conèixer l’empremta dels romans, les restes de les muralles, les places barroques, els edificis neoclàssics i l’arquitectura modernista de Puig i Cadafalch com la Casa Coll i Regàs, el petit mercat de la plaça Gran, l’actual edifici de la Creu Roja,etc. També es pot visitar la Torre Llauder, el Museu de la ciutat, L’antiga fàbrica de Can Marfà, o l’edifici de l’Ajuntament.

Tram: Vallès Oriental-Maresme

Comarca:  Maresme

Durada: Ruta d’un dia

Dificultat global: Baixa – Mitjana

Distància: 15.20km

muntanyes
La ruta cap a les muntanyes travessa frondosos boscs

En ruta cap a les muntanyes 

Per sortir ja de Mataró cap a Argentona, prendrem com a punt de partida la casa Coll i Regàs, per exemple. Ens adreçarem després cap a la plaça de les Tereses, pel mercat de la plaça de Cuba, i prenent el carrer Miquel Biada, cap a la zona esportiva del barri de Cerdanyola. En arribar a la Riera d’Argentona ens hi unirem cap al nord, remuntant el curs de la riera pel camí paral·lel a la carretera.

L’Antic camí del Tramvia ens durà a creuar la riera i de seguida serem a Argentona, on entrarem al nucli urbà pel sud-est. Enllaçarem l’avinguda Puig i Cadafalch amb el Carrer Gran, passant per la Plaça Nova, que ja ens durà fins al mateix centre de la Vila. Allà podrem veure l’Església de Sant Julià, la Rectoria, dels segles XVI-XVII, la Font de Sant Domènech, l’antiga Casa de la Vila (un casal gòtic de l’any 1693), el Museu del Càntir, la Casa Puig i Cadafalch , construïda per l’arquitecte modernista on la seva família tenia la casa d’estiueig entre 1897 i 1905, o la Casa Gòtica.

Vista des de les alçades del poble d’Argentona

Ja sortint, passarem per Can Mercader, torre d’estiueig d’estil neo-àrab i per l’arbre monumental “pi de Burriac”, per deixar el nucli per l’oest, i endinsar-nos ja en els boscos de les muntanyes del Massís del Corredor. A la llunyania, a mà esquerra, podrem veure el Castell de Burriac mentre ascendim pel pendent que ens farà pujar gairebé fins als 400 metres d’altitud del turó de Matacabres, que vorejarem pel sud.

muntanyes
L’imponent castell de Burriac i la seva estratègica ubicació

Mantindrem alçada fins al coll de Gironella i  anirem baixant molt lleugerament passant per la masia de Can Blanc i ja just abans d’arribar a Òrrius Can Prat. Òrrius, el destí final de la nostra ruta, és l’únic poble del Maresme que no arriba als mil habitants, i els punts d’interès més destacables són l’Església de Sant Andreu, d’estil gòtic tardà, i Can Cunill, una casa del segle XVII.

muntanyes
Façana de l’Església de Sant Andreu, d’estil gòtic tardà

Ara és ja el moment de tornar cap a Mataró amb l’autobús de línia, o bé en cas de ser diumenge o festiu, tornar caminant fins a Argentona. En aquest cas, per no repetir el mateix traçat, es pot fer la tornada fins a Argentona per l’urbanització Can Reimí, i la Font del Gavatx i la font del Castanyer.

Font: www.elcami.cat

Si t’ha agradat llegir la ruta Cap a les muntanyes de l’interior del Maresme, també pots trobar interessant llegir El Rocar: descobrim l’entorn de Tiana.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.