Pànxing Digital

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Turisme Actiu –

Pallars Jussa

291da90dad88c90c2291cdcb709bf147.jpg
 

CULTURA I PATRIMONI

CASA MAURI

Palauet-residència modernista, és l’actual seu de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, envoltat d’uns jardins de l’època. És un gran edifici de forma rectangular amb una torre quadrada i un aspecte de palauet fortificat. La decoració de l’edifici, amb ús de vitralls, forja i mosaics propis del modernisme, destaca pels seus motius de caire natural i mitològic, obra del ceramista Lluís Bru.

 

ESPAIS D'INTERÈS NATURAL

 

CONGOST DE MONT-REBEI

L’espai natural de Mont-rebei, que transcorre pel Pallars Jussà i la Noguera, es considera un dels indrets de més valor natural i paisatgístic de Catalunya. Té una extensió d'unes 600 hectàrees. Les seves parets assoleixen més de 500 metres de caiguda vertical i té punts on l'amplada mínima és de només 20 metres. És l'únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge, sense cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. El travessa un camí parcialment excavat a la roca que el fa molt accessible.

L'EMBASSAMENT DE SANT ANTONI

L’aigua és una de les grans atraccions del Pallars Jussà i una de les seves imatges principals. L'embassament de Sant Antoni és la superfície d’aigua dolça en profunditat més gran de tot Catalunya. El nom li ve donat de l’ermita de Sant Antoni de Susterris, la qual quedà submergida sota les aigües i en l'actualitat, quan l’embassament està molt baix, encara se'n pot veure la punta del campanar. És Ideal per practicar-hi tot tipus d’esports nàutics i per gaudir de la tranquil·litat de les seves platges, com la del Piolet, amb servei de bar i lloguer de caiacs.

 

PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

El Parc Astronòmic Montsec (PAM) està format per l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), ubicat al municipi de Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars Jussà i el Centre d'Observació de l'Univers (COU) ubicat al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera. L’OAdM constitueix el vessant científic. El COU és l’equipament divulgatiu que acosta el visitant al món de l’astronomia. Aquest gaudeix d’un equipament únic al món i es troba ubicat al millor cel de Catalunya per l’observació astronòmica ja que el Montsec va ser declarat Destinació Turística i Reserva Starlight per la Fundació Starlight que compta amb l’aval de la UNESCO i és un indret que mostra unes característiques excepcionals tant per les condicions meteorològiques com per la baixa afectació lumínica.

TURISME ACTIU

LA VALL FOSCA

El telefèric de la Vall Fosca permet arribar còmodament a l’Estany Gento, ubicat a 2.200 m, i accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La via verda del carrilet és ideal per a les famílies: és molt accessible i ofereix unes grans vistes. També es pot aprofitar la sortida per fer una visita al Museu Hidroelèctric de Capdella.

BARRANQUISME

Fins a 32 barrancs ressenyats és el balanç d’una geologia extraordinària que fa del Pallars un indret perfecte per descarregar adrenalina i viure l’aventura del descens de barrancs. Paisatges únics, salts d’aigua, ràpels i tobogans per fusionar-se amb la natura i retrobar-se amb un mateix.

TERRA DE DINOSAURES

La comarca ofereix la possibilitat de gaudir dels millors jaciments paleontològics de Catalunya. Un viatge de 65 milions d’anys al Museu d’Isona, les restes d’ous de dinosaure de Basturs, les petjades dels Titanosaures de la roca d’Orcau i dels Hadrosaures del jaciment de Llau de la Costa o les restes del passat marítim del jaciment de la Posa són testimoni de la nostra història.

CULTURA

BOTIGUES MUSEU de Salàs de Pallars
Salàs ofereix una proposta museística singular que consisteix en recrear botigues i espais d’època a partir de l’exposició i divulgació dels béns de consum quotidians generats des de la segona revolució industrial fins a les acaballes del franquisme.

PARC CRETACI a Isona

El Parc Cretaci proposa un viatge fins al període Cretaci, fa 65 milions d’anys. El Parc inclou propostes molt diverses. Entre les més interessants, els jaciments paleontològics de fòssils de dinosaures, on hi ha ossos, petjades i ous d'aquests històrics animals. Els jaciments d'ous del poble de Basturs es compten entre els més importants d'Europa.

GASTRONOMIA

Per tastar:
Xolís, girella, codony, allioli de codony, gossets, palpís, brossat, coca d’enciam, cervesa artesana.

ALLIOLI DE CODONY

És un d’aquells productes nascuts de la necessitats de temps passats. L'allioli de codony s’elaborava antigament per allargar la fruita que estava a punt de fer-se malbé. El fet de barrejar-la amb l’all, a més, ajudava a conviure millor amb el fred de les muntanyes. Avui, és un producte amb entitat pròpia, elaborat expressament per acompanyar tant carns com peixos, o fins i tot per sucar-hi pa.

APUNT LITERARI

Títol: Els anys de la serp

Autor/a: Joan Rendé

Una família andalusa emigra en plena postguerra espanyola de la Sierra de Cazorla al Pirineu català. L’home treballa als boscos del Pallars extraient fusta i la dona troba feina en una fonda. Viatgen a Catalunya amb una nena de tres anys, que ha de créixer en un context de dificultats econòmiques i socials i que s’ha de fer gran de cop quan la mort del pare fa miques l’harmonia familiar.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.