Pànxing Digital

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Turisme Actiu –

Pallars Sobirà

641fc155a3fcb7466b994a8fc58a9a64.jpg
 

CULTURA I PATROMONI

SANTA MARIA D'ÀNEU

Del conjunt monàstic que hi havia a Escalarre només en queda l'església de Santa Maria d'Àneu. S'hi han reproduït les pintures murals de l'absis central, que constitueixen un dels conjunts pictòrics més importants del romànic català. Les originals es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Foto: Consorci Valls d'Àneu.

CONJUNT MONUMENTAL DE SON

El conjunt monumental de Son constitueix una de les construccions més emblemàtiques del romànic de la Vall d'Àneu.

CESTERRI DE CARDÓSN
Situat enmig d'un entorn natural espectacular, sobretot a la primavera i a l'estiu, ha conservat a la perfecció el caràcter rural i tradicional dels pobles de muntanya, sense gairebé cap casa de nova construcció.

ESPAIS D'INTERÈS NATURAL

El Parc Natural de l'Alt Pirineu. És el parc natural més extens de Catalunya i el de major altitud: allà és on hi trobem la Pica d'Estats, el sostre de Catalunya.

COMARQUES:
Pallars Sobirà, Alt Urgell
EXTENSIÓ:
69.850 ha

PROPOSTES DE VISITA AL PARC:
PICA D'ESTATS
La muntanya més alta de Catalunya, amb més de 3.000 m d’altitud, es troba a la frontera francesa. També és coneguda per la seva forma peculiar; tres pics bastant junts l’un de l’altre. La seva ascensió per la Vall Ferrera és una de les rutes més mítiques del muntanyisme als Pirineus.

CASA DE L'OS BRU

En aquest centre d’interpretació, podreu conèixer un dels animals més protegits del parc i la seva relació amb els humans, així com la importància de la seva conservació i convivència amb l’activitat humana.

ESTANY GLACIAL DE CERTASCAN

En un espai tranquil i lúdic, a més de 2.000 m d'altitut trobem l’estany glacial més extens de Catalunya, amb més d’1 quilòmetre de llargària. També és el llac més gran dels Pirineus i un dels més profunds.

MÓN NATURA PIRINEUS

Ubicat en el bonic paratge de les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, MónNatura Pirineus és un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera amb unes instal·lacions úniques als Pirineus que permeten al visitant fer vida a l’alta muntanya. L'objectiu és afavorir la cultura de la sostenibilitat i facilitar la identificació i el respecte pels diferents elements que configuren el paisatge. S'hi ofereixen estades i activitats d'educació ambiental adreçades a tot tipus de públic. El programa d'estiu, del 29 de juliol a l'11 de setembre, inclou activitats per a totes les edats. Es poden fer passejades guiades com Fauna dels Pirineus, activitats emocionants com Fauna nocturna, que permet descobrir els animals nocturns de les Planes de Son, i excursions al Parc Natural de l'Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici. Una altra proposta molt interessant és Viatja per les galàxies, amb una sessió al planetari i una observació amb telescopis a l'exterior. Les activitats Cens de voltors i Cens de papallones permeten apropar-se a aquests animals.

TURISME ACTIU

ESPOT

22 Pistes (2 verdes, 10 blaves, 6 vermelles, 4 negres)
Renovació telecadira La Roca
Millores estadis de competició
Col·locació taula d’observació astronòmica Starlight

PORT AINÉ

25 Pistes (6 verdes, 4 blaves, 11 vermelles, 4 negres)
137 productors de neu
7 Remuntadors
26,7 km esquiables
Ampliació de neu produïda a les pistes Carrerada i Carena
Ampliació de l’aparcament cota 2000
Nova trepitjaneu amb cabina

TAVASCÁN

7 Pistes (2 verdes, 1 blaves, 2 vermelles, 2 negres)
6 km esquiables
3 reumtadors
Millores antiallaus aparcament
Renovació equips lloguer

VIRÓS-VALLFERRERA

1.550 metres cota mínima
2.200 metres cota màxima
23 km esquiables
9 circuits
3 circuitsdins el bosc i circuit d'orientació per raquetes de neu
Tallers d'educació ambiental hivernal per escolars i grups infantils
Refugi amb servei de menjar, dormir i lloguer de material

ECOMUSEU VALLS D'ÀNEU

Casa Gassia manté la seva estructura original, marc ideal per a mostrar les singularitats de la vida familiar i de l’espai domèstic en aquestes valls pirinenques durant la primera meitat del segle XX.

 
 
 
GASTRONOMIA
Per tastar:

Carns de poltre, xisqueta i vedella, girella, formatge de tupí, palpís de corder, sopa de pastor, sopa de fesols, facit de Carnaval, patés, mató, xicoia.

Arròs amb carreretes

L'arròs amb carreretes és un dels plats més populars i coneguts de la cuina pallaresa. Les carreretes són uns bolets de temporada molt perfumats, que aporten a qualsevol plat un aroma i un gust singular. A l’arròs, la seva combinació amb els fesols, el confit de costella i botifarra o la ceba fan d’una recepta molt senzilla un àpat extremadament saborós. Fora del Pallars, a les carreretes se les pot trobar amb el nom de moixernons.

Foto: Hotel Pessets.

APUNT LITERARI

 

Títol: Tor, tretze cases i tres morts

Autor/a: Carles Porta

Un dels fenòmens del nou periodisme més potent de la literatura catalana. El relat neix de la investigació de Porta per fer el reportatge televisiu ‘Tor, la muntanya maleïda’, que es va emetre el 1997 TV3. Avui és encara el reportatge amb més audiència i més descàrregues de la història de la cadena. La història de Tor explica les disputes veïnals d’un petit poble del Pirineu de només tretze cases on tres estranys assassinats van marcar les baralles per la propietat de la muntanya.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.