Pànxing Digital

7, octubre del 2024

Search
Close this search box.

7, octubre del 2024

Turisme Actiu –

Pedraforca Experience, by Valls del Pedraforca

2be921ea7a2a9a1742faffd5ada68728.jpg
El projecte Pedraforca Experience vol que el visitant al Pedraforca gaudeixi d’una magnífica experiència global que li permeti descobrir la natura, història i patrimoni que envolten la muntanya així com els productors locals. Es una iniciativa de l’Associació Valls del Pedraforca, que va sorgir  a l’agost de 2018 de la crida que va fer l’Agencia de Desenvolupament del Berguedà a col·laborari realitzar accions de manera coordinada en el programa Nattur (projecte europeu de cooperació Interreg- POCTEFA). 
El Pedraforca és una muntanya emblemàtica per Catalunya i pel Berguedà, que cada any s’estima que atrau a més de 25.000 persones que intenten la seva ascensió, però no es una muntanya fàcil, per iniciar-se a l’excursionisme. Això provoca que molts visitants tinguin males experiències i que algunes d’elles acabin en rescat pels Bombers. També degut a la proximitat molts visitants matinen conduint durant 2h o més i desprès fan una ascensió intensa i llarga (7 o més hores) i quan acaben tornen a agafar el cotxe amb els riscos per la salut que comporta. 
 
El Pedraforca Experience es presenta com una eina per revertir aquesta situació, és una mesura preventiva de les males experiències i accidents, però també per conscienciar al visitant que és important estar preparat per fer l’ascensió i deixar-se acompanyar per un guia de muntanya que l’ajudarà a gaudir de l’experiència i li farà descobrir els racons i els magnifics productes locals. Esperem que els visitants descansin abans i desprès de la visita al Pedraforca, gaudint dels magnífics productes locals en un concepte de “slowtourism” amb menys impactes negatius i efectes positius en l’economia i les comunitats locals. 
 
El projecte compta amb els suport del Dr Andres Chamarro del Departament de Psicologia bàsica, evolutiva i de l’educació de la UAB i d’investigadors de l’INSETUR de la UdG. Es recolliran dades per analitzar el comportament actual dels visitants, els punts forts que valoren i els punts febles. 
 
Els resultats ens ajudaran a orientar els nostres productes a les necessitats dels visitants actuals però també per adreçar-nos a nous mercats que afavoriran les estades llargues amb aquest concepte de “slowtourism” que també incideix en la sostenibilitat del turisme en un àrea natural i protegida com es El Pedraforca. 
 
Des de l’octubre de 2018 s’han realitzat trobades i taules de treball amb els ajuntaments de Gósol, Saldes i Parc Natural del Cadí-Moixeró, així com amb els guies de muntanya locals entenent com a locals els que actualment ja estan oferint els seus guiatges al voltant del Pedraforca
 
També han participat Bombers de la Generalitat doncs creiem que el projecte ajudarà a reduir les seves intervencions i la Federació d’Entitats Excursionistes que fa una tasca impagable en la prevenció d’accidents mitjançant la formació en origen a través de les seves entitats i clubs. 
 
Des del 22 de juny fins a l’11 de setembre de 2019 hi haurà un servei ininterromput de guiatge al Pedraforca que garantirà que qualsevol persona que ho vulgui pugui ser acompanyat, els dies que els guies no tinguin guiatge realitzaran tasques de recollida de dades així com d’informació per als visitants, especialment per als grups d’esplais i campaments juvenils com a població més sensible i susceptible de protecció especial. Per dur a terme aquestes tasques, al juny es va realitzar una formació de 3 dies per garantir la màxim qualitat del guiatge i també per treballar en xarxa entre els diferents productors locals de les Valls del Pedraforca i de tot el Berguedà.  Però com a projecte multidisciplinari i ambiciós, que pretén generar un canvi que perduri en el temps, aquestes i altres accions. Es preveu aplicar-les durant els 3 anys de funcionament del programa Nattur, fent així del Pedraforca un exemple de bones pràctiques en la gestió del turisme sostenible amb beneficis per al visitant, per a l’economia local i per a la comunitat. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp