Pànxing Digital

27, abril del 2024

Search
Close this search box.

27, abril del 2024

Turisme Actiu –

Portè, el rovell de l’ou de Porta

651857f2004a1ead975f2aea65fc7d4a.jpg

A la frontera natural entre Catalunya i Occitània, a la part més alta de la vall de Querol, trobem el petit poble de Portè i Pimorent. Situat a 1.600 metres d’altitud, es troba en un punt envejable en el mapa, ja que s’ubica molt a prop d’Andorra, entrant per Pas de la casa. Aquest municipi és visita obligada d’esquiadors i esquiadores que busquin uns gruixos de neu molt formosos i espais verges. 

Portè- Puymorens és el nom de l’estació d’esquí que està situada a ponent del poble, a recer del pic de l’Espanyol tot seguint el torrent de Linyola. Compta amb més de 50 km de pistes i més de 900 metres de desnivells arribant a una altitud de 2.471 metres d’altitud. Dividida en 4 sectors, s’hi pot trobar també un snowpark de 500 metres de llarg, half-pipe i un espai lúdic. Pels amants a les raquetes i l’esquí de muntanya, és un bon punt de sortida per conèixer la rodalia de la vall i els seus pics més emblemàtics.
 
 
A l’estiu, és un lloc ideal per fer ascensions senzilles però d’una considerable altitud, com pot ser el pic de la Mina a 2.683 m, el pic de Pedrons, a 2.715 m o el pic de Fontfreda, a 2.738 m i aconseguir unes vistes espectaculars d’aquesta zona de l’Alta Cerdanya.
 
Els amants del senderisme també gaudiran del municipi com a punt de partida per visitar la vall de Querol des d’on es poden veure les antigues pedreres de granit utilitzades per a la construcció, anant direcció Courbassil. També hi passa el conegut Camí dels Bons Homes, itinerari transpirinenc d’aproximadament 200 km que va des del santuari de Queralt, a Berga, fins al castell de Montsegur, a Ariejà. Aquest era el camí històric que feien catalans i occitans. Per últim destacar la vall de Campcardós, on podem trobar rutes privilegiades i aptes per a totes les edats.
 
 
El nucli urbà està format per casetes típiques de l’Alta Cerdanya, construïdes amb parets de pedra, grans vidrieres i teulades de pissarra inclinades. És un poble amb no més de 100 habitants, per tant és un lloc sensacional per desconnectar de l’estrès diari i tornar-se a connectar amb un mateix.
 
A només 3 km al sud trobem el poble de Porta, dividit en dues viles, Querol i Corbobilo. El poble està dominat per la torre de Cerdana construïda al segle XI per defensar l’entrada a la vall. L’any 1308, Jaume II de Mallorca la va comprar i va completar la fortificació. Actualment es conserven dues esveltes torres de planta rectangular i una part de la muralla que dominava el pas per la vall.

 

 
Portè, le cœur de Porta
 
Dans la frontière naturelle entre la Catalogne et l’Occitanie, dans la partie la plus haute de la Vall de Querol, on trouve le petit village de Portè et Pimorent. Située à 1 600 mètres d’altitude, elle se trouve à un point enviable sur la carte, car elle est située tout près de l’Andorre, en entrant par le Pas de la Casa. Cette municipalité est un incontournable pour les skieurs à la recherche d’une épaisseur importante d’espaces vierges et de neige. 
 
Portè-Puymorens est le nom de la station de ski située à l’ouest du village, à l’abri du pic espagnol suivant le torrent Linyola. Il a plus de 50 km de pentes et plus de 900 mètres de dénivelé, atteignant une altitude de 2 471 mètres. Divisé en 4 secteurs, on trouve également un snowpark de 500 mètres de long, une half-pipe et un espace ludique. Pour les amateurs de raquette et de ski de montagne, c’est un bon point de départ pour découvrir les environs de la vallée et ses sommets les plus emblématiques.
 
En été, c’est un endroit idéal pour faire des ascensions simples mais d’une altitude considérable, comme le pic de La Mina à 2 683 m, le pic de Pedrons à 2 715 m ou le pic de Fontfreda à 2 738 m et avoir une vue spectaculaire sur cette région de l’Haute Cerdagne.
 
 
Les amateurs de trekking apprécieront également la commune comme point de départ pour visiter la Vall de Querol d’où l’on peut voir les anciennes carrières de granit utilisées pour la construction, en direction de Courbassli. Il y a aussi le célèbre Camí dels Bons Homes, un itinéraire transpyrénéen d’environ 200 km qui va du sanctuaire de Queralt, à Bega, au château de Montségur, en Ariéjà. C’est le chemin historique que les Catalans et les Occitans ont emprunté. Enfin, la vallée de Campcardós, où nous pouvons trouver des itinéraires privilégiés adaptés à tous les âges.
 
Le noyau urbain est formé par des petites maisons typiques de la Haute Cerdagne, construites avec des murs en pierre, de grandes vitrines et des toits en ardoises inclinées. C’est un village de moins de 100 habitants, c’est donc un endroit sensationnel pour se déconnecter du stress quotidien et se reconnecter avec soi-même.
 
À seulement 3 km au sud se trouve le village de Porta, divisé en deux villages, Querol et Corbobilo. Le village est dominé par la tour de Cerdana construite au XIe siècle pour défendre l’entrée de la vallée. En 1308, Jacques II de Majorque l’acheta et acheva la fortification. Deux tours rectangulaires élancées et une partie de la muraille qui dominait le passage dans la vallée sont encore conservées aujourd’hui.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.