Pànxing Pirineus

29, març del 2024

Search
Close this search box.

29, març del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya Pirineus

Així viu Puigmal 2900 el seu segon any de reobertura

Cerdanya Pirineus
Puigmal 2900-ambient-280123-IST
Aquest dissabte 28 de gener hem visitat Puigmal 2900, l'estació d'esquí que l'any passat va reobrir després d'estar 8 anys tancada. Aquestes són les entrevistes que hem realitzat a esquiadors, socis, treballadors i el director del centre hivernal. Un reportatge que intenta fer una aproximació a la situació actual que es viu a l'estació. Hi trobareu imatges de l'ambient actual, de l'estat de la neu i un vídeo amb diverses imatges que complementen aquest tex. Un dia marcat pel vent i el fred i la bona neu sobre els traçats. Molta clientela de Barcelona i poblacions catalanes.

Darrer cap de setmana de gener de 2023 a Puigmal 2900. Temperatures gèlides a l’aparcament de Les Planes, a peu del telecadira Combe des Rameaux. La majoria dels vehicles són de placa espanyola, però òbviament també n’hi ha de placa francesa, però força menys. A la cua per comprar els forfets l’idioma predominant és el català i el castellà. Preu del forfet, 25 euros, sense assegurança. I el comunicat de neu no està gens malament: gairebé el 80% de les pistes obertes i accessibles amb el telecadira Combe des Rameaux i teleesquí Credells. Això sí, en el cas d’aquest darrer teleesquí són pistes majoritàriament sense trepitjar i estan destinades a esquiadors que vulguin practicar el forapista.

El dia, meteorològicament parlant, és ventós, fred i de cel més gris que blau. Així i tot, els esquiadors que avui s’han apropat a lliscar per Puigmal 2900 estan satisfets de la seva tria. És el cas d’en Franch, que ve de Beziers (Departament de Hérault – Occitanie) amb la seva dona i els seus dos fills. Des del retorn del telecadira Combe des Rameaux, diu que Puigmal és un “domini magnífic” i que ve aquí “pel preu”, i perquè hi ha pistes per tots els nivells.

També a l’arribada del mateix telecadira interceptem a Joan Pérez i el seu fill. Venen de Sabadell. Ens explica que no coneixien l’estació i que tenien “ganes de visitar-la” per aquest motiu i per “veure com està”.

Un cas una mica diferent és el de la Paula Pascual Alet, que acompanyada pel seu pare i la seva mare, venen des d’Olesa de Montserrat. Tenen una segona residència a Santa Llocaia, a l’Alta Cerdanya, i és l’estació que els queda més a prop. Assegura ben contenta que “és una estació molt xula i que a mi m’agrada molt”.

A punt d’iniciar el descens per la pista Artiga, una verda que arriba fins al Pla de Cotzé, ens trobem un grup de quatre joves, format per dues parelles. La Tània Porcell ens comenta que venen des de Bescanó (El Gironès) i que és la primera vegada que visiten l’estació, i que “els l’havien recomanat, per provar, i perquè tenim ganes de passar-ho molt bé. A veure què tal ens va…”.

Els qui ahir tampoc no es van voler perdre la jornada d’esquí van ser alguns dels socis de l’estació. Entre ells, l’Eric, professor de matemàtiques en una universitat. Tot compartint trajecte de pujada pel telecadira, assegurava que Puigmal ha de ser un projecte d’estació petita, potser amb un aforament proper a les 500 persones per garantir un esquí sense cues. “El projecte és possible gràcies als 150 socis que hi participem econòmicament” i creu que això, i el fet de ser una estació “familiar”, és el que permetrà que sigui un projecte que acabi “triomfant”, assegurava amb un bon somriure de complicitat.

Treballadors del sud de la frontera

Però no només la clientela és catalana en un alt percentatge, un fet similar també passa amb els operaris de les instal·lacions. En el retorn del telecadira hi ha l’Alejandro Guasch, que actualment viu a La Guingueta d’Ix (Bourg-madame). És el seu segon any al telecadira i ens explica que creu en el projecte de recuperació de Puigmal, i que “estan treballant fort, amb molt d’esforç i posant il·lusió” perquè pugui anar endavant. 

O en Llorenç Balart, veí d’Escadarcs, municipi de Fontanals de Cerdanya, i que actualment és el responsable de manteniment de l’estació després que li proposessin fer-se càrrec d’aquesta part, del tot essencial, per al normal funcionament de les instal·lacions mecàniques.

El Puigmal, una muntanya mítica

I finalment, a les acaballes de la nostra jornada a pistes, i quan el fred ja era més que intens, ens va atendre Eric Masson, director de l’estació des del Pla de Cotzé, la zona destinada als debutants i altres activitats de lleure.

Quan el sol ja s’anava amagant rere unes muntanyes que quedaven en una ombra blavosa, i mentre un canó no parava de produir neu a la zona alta dels debutants, el director de l’estació ens recordava que actualment l’estació porta oberta dues setmanes, amb un 80% del domini obert. A partir d’aquesta setmana ja s’obre cada dia, aprofitant les vacances escolars franceses del mes de febrer.

Per Masson, la reobertura i futur de Puigmal 2900 passa per ser un model de centre d’esports i de lleure “quatre estacions”, a l’hivern amb la neu com a principal activitat, i la resta de l’any amb activitats com el senderisme, la bicicleta, la descoberta de la natura, flora, fauna i el paisatge. I tot plegat declarava que ha de ser respectuós al màxim possible amb la natura. Un projecte “eco-responsable” a la “muntanya mítica” del Puigmal, i per aquest motiu els esquiadors “esteu convidats a redescobrir aquest magnífic espai“, concloïa.

Font: Ivan Sanz Tusell – Diaridelaneu.cat

Si t’ha agradat llegir l’article Així viu Puigmal 2900 el seu segon any de reobertura, també et pot interessar llegir De visita a Formigueres 48h abans de l’anhelada nevada.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.