Pànxing Digital

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Turisme Actiu –

Ruta per la història de la Guerra Civil

5bce4d2fa89d372e142d5689d8da148f.jpg

Refugis, trinxeres, nius de metralladores, punts de guaita, delegacions diplomàtiques i edificis de rellevància històrica formaran part de les noves rutes de la Guerra Civil que impulsa el Consell Comarcal del Maresme. Hi participen deu dels trenta municipis de la comarca i, a banda de la senyalització de les noves rutes -es crearan tres itineraris-, es construirà un Centre d’Interpretació de la Guerra Civil a Santa Susanna. El projecte és possible gràcies a una subvenció de 336.537 euros del Departament d’Empresa i Coneixement, que aporta el 50% de pressupost. L’altre 50% el finançaran els ajuntaments que hi participen. Entre les principals actuacions que es faran, se senyalitzaran tots els elements de la Guerra Civil que es conserven al Maresme.

Per seguir qualsevol de les tres rutes, el Consell Comarcal del Maresme inclou en el projecte el desenvolupament d’una plataforma digital que permetrà, a través d’una aplicació mòbil, seguir qualsevol dels tres itineraris temàtics.
 
Pel que fa al Centre d’Interpretació que es farà a Santa Susanna, aquest acollirà, entre d’altres, una col·lecció d’armament, objectes i documents de la Guerra Civil Espanyola amb la intencionalitat de recuperar la memòria d’aquest període històric. L’espai es preveu estructurar en dos àmbits, un dedicat al període estricte de la Guerra Civil Espanyola a Catalunya (1936-1939) i un segon sobre la rereguarda republicana a Santa Susanna i el Maresme.+
 
La Defensa de la Costa
Els elements de la guerra més emblemàtics i visibles, els de defensa de la costa, configuraran la primera de les tres rutes. Les nombroses trinxeres, nius de metralladores, bateries de costa i llocs d’observació que s’amaguen entre les roques de la costa maresmenca seran un dels principals atractius del projecte. Aquestes infraestructures es van construir per evitar un possible desembarcament de tropes franquistes i moltes es conserven encara avui ben visibles. Es senyalitzaran elements patrimonials a Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna i Vilassar de Mar.
 
La Rereguarda i el Front
La segona ruta senyalitzarà els emplaçaments i edificis més emblemàtics que van tenir una significació especial durant el conflicte, com hospitals o fàbriques que van reconvertir la seva producció per la guerra. També en alguns municipis que van patir bombardeigs aeris es van construir refugis antiaeris. En aquest sentit, una de les intervencions destacades del projecte és també la rehabilitació i consolidació del Refugi del Parc Dalmau de Calella. A més d’aquest punt, la segona ruta passarà per indrets rellevants d’Argentona, Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar.
 
Les Ambaixades
Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar van acollir durant el conflicte diferents delegacions diplomàtiques que van fugir dels perills de Barcelona. La tercera de les rutes de la Guerra Civil al Maresme descobrirà al visitant on s’hi van instal·lar.  
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.