Pànxing Digital

13, juliol del 2024

Search
Close this search box.

13, juliol del 2024

Turisme Actiu –

Sobrepuny: La font de cal Patzí

4026b2ca97fbd8240d4cb088756166f7.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.
Itinerari
Aparcament  del centre cívic de la Nou.- A la part de dalt del mateix hi ha un pal amb banderoles. Des d’aquest punt seguim amunt les marques blanques i vermelles del GR 241. 
Al cap d’uns metres deixem la carretera per baixar per un camí que ens porta fins a la font de cal Patzí. 
 
Travessem  el torrent per un petit pont, i ens aturem per contemplar la font i un salt d’aigua que hi ha al seu costat. Reprenem el camí passant pel darrere de la casa de cal Patzí i comencem a pujar per un corriol que transcorre per dintre del bosc.
 
Cruïlla amb pal i banderoles.-  Aquí deixem de seguir el GR 241, per agafar el camí que surt cap a la dreta, marcat  amb pintura de color groc (xarxa de camins del Berguedà). 
 
Runes del mas de Caselles.- A partir d’aquí el camí es va enfilant de valent, i no deixarà de fer-ho fins a arribar dalt la carena. Pel camí els pins i les alzines han deixat lloc als faigs, i el bosc es torna més ombrívol i frondós.
 
Cruïlla amb pal i banderoles.-  Aquí deixem de seguir les marques de color groc per girar a la dreta i seguir les marques de color blanc i groc del PR-C 199. 
 
Dalt la carena – Cruïlla.- Un cop en aquest lloc, ens desviem a la dreta, tot resseguin un estret corriol. 
 
Sobrepuny de Baix (1h 55’).- Des d’aquest punt s’entén davant nostra, una magnifica i extensa panoràmica (Baix Berguedà, serra de Queralt, cim d’Estela, serra d’Ensija, Pedraforca i Cadí, entre d’altres). Després retrocedim sobre les nostres passes, fins a arribar a la cruïlla anterior. 
 
Dalt la carena – Cruïlla.- Pugem carena amunt, seguin les marques de color blanc i groc del PR-C 199,   fins a arribar al punt més alt. 
 
Sobrepuny de Dalt (2h 25’).- Ja fa uns anys que les vistes cap al nord han desaparegut, a causa de la crescuda dels pins. En aquest sentit, actualment el Sobrepuny de Baix el guanya en vistes, cosa que ha fet que algunes vegades pugi fins al Sobrepuiny de Baix i no acabi de pujar fins aquí. Abans de pujar-hi per primer cop jo, d’això ja fa molts anys, parlant amb un pastor, em va dir, que ell, des del Sobrepuny de Dalt havia vist el mar. A mi em va costar pujar-hi tres cops, per poder veure la torre de Collserola i el mar, això si, era un dia molt clar d’hivern, i vaig haver de fer tota la pujada amb neu.
 
 
La baixada la fem per l’altre costat, seguint les marques grogues i blanques, del PR-C 199, que baixa en fort pendent fins a arribar al collet del Faig.
 
Collet del Faig – Cruïlla amb pal i banderoles.- Deixem aquí les marques de PR-C 199, girem a l’esquerra, per seguir ara, les marques de color groc de la xarxa de camins del Berguedà.
 
Coll de la Plana (2h 55’) – Cruïlla amb pal i banderoles.- En aquest punt girem a l’esquerra, per seguir a partir d’ara  les marques blanques i vermelles del GR 241, que ja no deixaré fins a retornar a la Font de Cal Patzí. 
 
Les Agudes.- Amb aquest nom, es coneixen uns penyals de gran alçada que ens queden a mà dreta. 
 
Casa de les Agudes (3h 25’).- Just a sota d’un impressionant penyal en forma de dit, avui aquesta està en runes. És un lloc amb un cert encant. Prosseguim camí avall. Al cap de poca estona, veiem una construcció amb dues obertures. 
 
Mina de les Agudes.- Era una mina de carbó que va ser explotada entre els anys 1918 i 1933. Aquesta també servia com a ventilació i entrada de materials, destinats a la mina Ínsula, ja que es comunicaven per l’interior a través d’un pla inclinat. Seguim baixant, i ara ja no parem fins a estar de retorn a la font de Cal Patzí.
 
Font de Cal Patzí (3h 55’).- Un cop aquí, en lloc de pujar pel camí que havia baixat, decidim deixar de seguir les marques del GR – 241, per pujar  per una pista senyalitzada amb marques de color blanc i groc, fins a entrar en el poble. Aquesta petita volta ens permet passar pel davant, i poder contemplar, l’església romànica de Sant Martí de la Nou. Tot seguit arribarem al lloc on havíem deixat el cotxe.  
 
Aparcament  del centre cívic de la Nou (4h 15’).
 
Fitxa tècnica
Municipi: La Nou 
Comarca: Berguedà 
Punt de sortida i arribada: Pàrquing del Centre Cívic de la Nou. 
Durada aproximada sense parades: 4 h 15’ 
Dificultat: Mitja (Degut a la forta pendent i al tram de la carena).   
Altituds: Pàrquing (885 m) – Font de cal Patzí (860 m) – Sobrepuny de Baix (1.567 m) – Sobrepuny de Dalt (1.656 m) – Collet del Faig (1.567 m) – Coll de la Plana (1.429 m) – Casa de les Agudes (1.122 m) – Font de cal Patzí (860 m) – Pàrquing (885 m).
Nota: El temps invertit depèn molt de les parades que es fan. El temps indicat aquí és l’invertit per nosaltres, aquest dia en concret, sense comptar-hi les parades.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.