Hi ha dos tipus de paràsits que afecten gossos i gats: els endoparàsits, que viuen a l’interior, principalment en l’intestí de l’animal; i els ectoparàsits, que resideixen en l’exterior, sobre el seu cos. Aquests són els més habituals i, a més de causar una notable molèstia al seu portador, poden provocar-li una malaltia.
Les paparres, puces, larves de les mosques i àcars són les espècies d’ectoparàsits més freqüents a l’hivern. El mosquit de la Leishmaniosi a penes té incidència quan baixen les temperatures.
És fàcil identificar quan un gos o un gat té una paparra, ja que no deixarà de gratar-se en la zona on estigui agarrada.
Pel que fa a les puces, a més de provocar picor i irritació tant al gos com al gat, poden ocasionar-los dermatitis al·lèrgica, inflamació i pèrdua de pes.
Les larves provoquen una malaltia anomenada miasis, que afecta els teixits de l’animal i provoca lesions en la pell i infeccions que poden ser greus.
Pel que fa als àcars, si la nostra mascota en té, molt probablement presentarà irritació, descamació, calbes i lesions en la pell. Els àcars més comuns són els que produeixen la malaltia de la sarna.
La millor manera d’evitar els paràsits externs és extremar les mesures d’higiene amb les nostres mascotes. Banyar-los amb freqüència i raspallar-los diàriament servirà per a prevenir i detectar una possible invasió d’aquests organismes.
A més, recórrer als productes antiparasitaris resulta imprescindible per a acabar amb els artròpodes que incomoden i emmalalteixen a gossos i gats.
Font: AMIC
Si t’ha agradat llegir l’article Paràsits externs que sobreviuen a l’hivern i afecten la teva mascota, també et pot interessar llegir Pipicans a la Cerdanya.