Pànxing Cerdanya

21, maig del 2024

Search
Close this search box.

21, maig del 2024

Cultura – Cerdanya

15 anys de gegants a Alp

Cerdanya
0921b6ddc203c8a62533489e50c7650f.jpg

Fa 15 anys vàrem començar una aventura, una aventura cultural que ens ha portat per tot el territori català.

L’Ajuntament de l’època va llançar la idea de tenir gegants al municipi d’Alp i que això fes néixer una nova entitat al poble. Després d’unes primeres reunions ens varen presentar les nostres figures i la seva història, i no vàrem poder fer menys que posar el nom dels nostres patrons als nous gegants: en Pere i la Neus.
 
Neus Emma i Pere Guifré, Compte de Cerdanya entre d’altres, són pare i filla i van fer estada a Alp. La Neus Emma, en una de les batalles contra els sarraïns, es va enamorar d’un cabdill morisc. El seu pare, en Pere Guifré, en assabentar-se’n va lluitar per impedir aquesta relació i va recloure la seva filla en un monestir.
 
Els inicis van ser encoratjadors, i amb moltes ganes de gaudir del fet geganter, un món nou que havíem d’anar experimentant i coneixent de la mà dels nostres padrins, els Gegants de Queixans i els Gegants Vells de Puigcerdà, a més, dels bons amics de Vilallobent i de la Seu d’Urgell.
 
L’any 2013 vàrem tenir la possibilitat, gràcies als nostres amics de Tornabous, de poder augmentar la família, amb una figura tan estimada al poble d’Alp com és l’Alpi.
 
 
L’Alpi era un cérvol que, a finals dels anys 50, va baixar de la muntanya i es va establir a Alp com un habitant més. Anava a jugar a cartes al Casino i acompanyava els nens a l’escola. Va esdevenir tot un símbol pel poble d’Alp.
 
Fer créixer l’interès per  la cultura és un fet que ens uneix a totes les colles geganteres d’arreu, i en el cas d’Alp aquest fet va impulsar la creació d’una colla gegantera i iniciar-nos en el món de la música amb un instrument tan tradicional com la gralla.
 
És cert que en el transcurs d’aquests 15 anys hem tingut alts i baixos, moments de molta afluència i moments en els quals s’ha fet difícil poder continuar la tasca. Però un gran esperit per voler tirar endavant ens ha mantingut fins avui dia, amb moltes ganes i moltes il·lusions, de cara a aquest 15è aniversari.
 
Tot i haver passat 15 anys, continuem sent novells en molts aspectes i poder fer trobades i sortides a altres poblacions a vegades és bastant costós, però sempre hem tingut un ple suport des de l’ajuntament per poder continuar endavant.
 
Com sempre els nostres gegants, i el gegantó, necessiten unes cames per poder anar arreu de Catalunya, ja sigui a les sortides més properes, com són les de la comarca, com les més llunyanes com anar als Pallaresos, Montblanc o Sant Andreu de Llavaneres entre d’altres. I no només per portar els nostres gegants sinó també per passar una estona divertida i conèixer gent i territoris nous. Tenim sempre els braços oberts a noves incorporacions.
 
Perquè durant 15 anys més, com a mínim, puguem gaudir d’aquesta tradició catalana que ja tenim arrelada en el nostre municipi i comarca: Visca Alp i la fal·lera gegantera!
 
Festa del XV aniversari dels Gegants d’Alp
 
Dissabte 25 de juliol
18h XV Trobada de gegants Alp 2015. Plantada de gegants a la Plaça Major i seguidament Cercavila
23h Espectacle amb Karaoke Band
Pista de patins (en cas de pluja al Palau d’Esports)
Seguidament discoteca mòbil. Entrada lliure
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.