Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Cerdanya

Banys de bosc

Cerdanya
1cfa94c0832306645b22df95bd201699.jpg

Darrerament s’està posant de moda una activitat anomenada “banys de bosc” que consisteix, bàsicament i per dir-ho clar i català, en anar a passejar pel bosc. Segons la tradició, que ens ve del Japó, els banys de bosc desestressen, generen endorfines i provoquen una millora en l’estat general de la salut dels seus practicants.

Des de molt antic l’home ha anat al bosc. A Cerdanya en tenim de diferents tipus: els excel·lents boscos de ribera del Segre (verns, pollancres, salzes…), les pinedes de pi roig (a mitjana alçada) i les de pi negre (a més alçada) i alguns reductes –molt pocs- amb faig (la vall de l’Ingla) i les avetoses, com a l’Ingla, també, o la coneguda avetosa de Riu.
 
També trobem altres boscos interessants, com alguna tremoleda força curiosa, o bé les rouredes de coll de Sit, a prop del Cadí, anant cap a Estana i rodalia, que són considerades les millors rouredes de Cerdanya. O els bonics bedollars de l’estany de Passet, a la vall de Querol. Tot és posar-s’hi.
 
Si voleu passejar pel bosc, sigui per collir gerds o bolets, o simplement pel plaer d’anar al bosc, podeu escollir molts indrets a la Cerdanya. Ara bé, al bosc, com a tot el medi natural, cal ser respectuosos amb els seus habitants. Si aneu a collir bolets, colliu només aquells que coneixeu i no feu malbé els altres. No molesteu els animals i procureu evitar les zones restringides, com són les zones on viu el gall fer o la perdiu xerra, totes elles clarament indicades amb cartells.
 
El més important és intentar evitar les massificacions. La moda dels banys de bosc està molt bé, però si comporta incrementar la presència de l’activitat humana de manera notable, potser deixarà de ser tan bona idea. Dit d’una altra manera: potser sí que millorarà la salut de les persones, però per contra, podria implicar disminuir la salut dels mateixos boscos, cosa que a la llarga no comportarà res bo per a ningú.
 
Per tant, gaudiu dels boscos cerdans, però amb calma, sense abusar-ne i respectant la natura.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.