Pànxing Cerdanya

14, abril del 2024

Search
Close this search box.

14, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

Dames i cavallers: Sant Jordi

Cerdanya
560b0cba8b285496d70a30bdd3928e9e.jpg
En aquests dies de murs, postveritats, brexits i extremismes varis, ens pot semblar una frivolitat dedicar un dia als llibres i a la lectura. Res més lluny d’aquesta idea: ve-t’ho aquí que en aquells temps reculats Sant Jordi era un cavaller, en el sentit més ampli de la paraula, i el drac ferotge amenaçava seriosament la comunitat. I arribà que el Sant, en una extraordinària demostració de valentia, vencé el drac, alliberà el regne medieval i aquest va créixer i prosperar fins, més o menys, avui. 

Però s’esdevingué que el regne es globalitzà i el drac es reencarnà en mil i una desgràcies i impostures, i ara mateix no hi ha prou cavallers al món per lluitar contra les feres de la infelicitat, la mentida i la manipulació informativa. O potser sí? 
 
Posaria la mà al foc que Sant Jordi era un bon lector, que entre justes i tornejos, llegia tant com podia, que adés li recitava un poema d’amor a la seva estimada, també bona lectora per descomptat, ara consultava el tractat Dracs: principis d’anatomia per decidir on millor apuntar la llança, i per acabar el dia es recreava amb les il·lustracions de Totes les roses del món, una delícia bibliogràfica que només li faltava fer olor. 
 
Malgrat que el cavaller, un devessall de virtuts entre les quals el gust per la lectura, fa segles que va abandonar aquest món el seu exemple pot servir-nos encara d’inspiració en aquests temps estranys que transitem. Per què no ser cavallers i dames lectors? Per què no començar a prendre i devorar i gaudir llibres i més llibres com si no hi hagués demà? Per què no córrer i assaltar i guanyar les biblioteques? Per què no alimentar-se i engolir i empatxar-se de textos i pàgines i volums? Per què no adonar-se i sentir i creure que els llibres poden servir per vèncer la mentida, per menysprear la por i per lluitar contra la manipulació? Per què no cridar i convèncer i insistir que la lectura és una eina per construir felicitat, per fer créixer els teus fills i per eixamplar el teu món? Per què no dir i repetir i llogar un avió perquè escrigui al cel que llegir ens farà més lliures i més savis, però sobretot, i per sobre de tot, que llegir ens farà més persones.
 
Feliç Sant Jordi!!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.