Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Cerdanya

L’Home dels Nassos i el Patge Fumera

Cerdanya
3b9bc800a25219f92b9e4af143072250.jpg
Estem a les portes de les festes de Nadal i de Reis i voldria reivindicar un parell de personatges tradicionals d‘aquesta època que semblen haver quedat una mica arraconats entre tant Papà Noel, Cagatió i altres elements nostrats i forans. Em refereixo a l’Home dels Nassos i al Patge Fumera. 

L’Home dels Nassos és típicament català. Es diu que només surt el 31 de desembre i es diu que té tants nassos com dies li resten a l’any. Evidentment, si només surt el 31, quan només resta un dia d’any, serà difícil de distingir-lo de la resta dels mortals.
 
Segons el folklorista Joan Amades, l’Home dels Nassos representa un antic mite relacionat amb l’esperit de la vegetació i antigament era l’Arbre dels nassos, típic d’Occitània, d’on va passar posteriorment a Catalunya.
 
Pel que fa al Fumera o Patge Fumera és un dels molts patges que acompanyen als Reis d’Orient. És típic de la Catalunya Nord i de la zona de l’Empordà. Apareixia entre el fum de la xemeneia de les llars de foc de les cases i era una mena d’espieta dels Reis d’Orient, a qui informava sobre la bondat o maldat dels nens a qui havien de portar regals.
 
En Fumera tenia set ulls al cap: quatre al davant i tres al darrere, que li servien per no perdre detall de res.
 
Durant uns anys es va intentar recuperar la figura del patge Fumera a Puigcerdà, però el cert és que la cosa no va acabar de reeixir. Des d’aquí m’agradaria proposar als organitzadors de la Cavalcada de Reis que el recuperessin, ja que es tracta d’un element típic del folklore de la nostra terra.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.