Pànxing Cerdanya

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

Memorial Oriol Mercadal

Cerdanya
a70063be751684fd3665f8756cb972ae.jpg
Un entranyable i merescut homenatge a una gran persona i un gran professional de la Cerdanya. 

Dissabte, 17 de novembre, es van celebrar les III Jornades d’Estudis Comarcals de Cerdanya – Memorial Oriol Mercadal, a la sala del Museu Cerdà de Puigcerdà organitzades pel Grup de Recerca de Cerdanya i l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya; unes Jornades que han fet història i que han estat  un èxit tant per la qualitat dels continguts com pel nombrós públic assistent. 
 
Amb trenta-una comunicacions, dues ponències i més de vuitanta assistents, les jornades van reunir especialistes de diferents disciplines amb la Cerdanya com a denominador comú de la seva recerca i el reconeixement de molts a la participació o al suport de l’Oriol Mercadal en aquesta. 
 
Diumenge, dia 18 de novembre, també al  Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc l’acte d’homenatge a l’Oriol Mercadal, qui havia estat el director des del 1993 fins a la seva mort. L’acte organitzat pels companys, amics i el Grup de Recerca de Cerdanya (del qual era vicepresident segon) va omplir a vessar la sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, de persones de Cerdanya i arreu.  
 
Presidia l’entrada de la sal del Museu un dibuix de l’Oriol Mercadal realitzat pel seu amic, artista i director del Taller d’Arts de Puigcerdà, Miquel Rosell, així com exemplars del núm. 23 de la revista Querol del GRC, en la qual el dossier està dedicat a la seva memòria i que es pot descarregar gratuïtament des de la pàgina web del Grup de Recerca de Cerdanya.
 
L’acte es va dividir en dos blocs, el primer en què amics, companys, familiars i representants d’institucions com el GRC, l’Institut d’Estudis Ceretans, la Universitat Autònoma de Barcelona, van anar desgranant els diferents aspectes de la vida de l’Oriol Mercadal i la seva dimensió, fora i dins de la Cerdanya, com a arqueòleg, historiador, museòleg, i en altres disciplines com la micologia i la botànica. Des d’allà va reivindicar la necessitat de prosseguir el projecte que l’Oriol havia concebut pel Museu, per Puigcerdà i per Cerdanya.
 
El segon bloc es va dirigir cap a la música que li ocupava el temps lliure que la feina i la recerca li permetien. La projecció d’una actuació de l’Oriol en aquella mateixa sala, va obrir aquesta segona part en la qual, entitats de les quals havia format part (la Capella de Santa Maria i el Conjunt Vocal i el Consonant) així com els amics cantaires (Carme Baulenas, Suzy Malé, Alfons Gregorio) i músics (Laia Martin, Nicolas Licciardi, Margarita Torné) li van oferir la seva música. 
 
Tothom va destacar la seva gran capacitat professional, però sobretot i malgrat haver passat onze mesos de la seva pèrdua, l’ambient encara respirava respecte i estimació per una persona bàsicament humana, bona, humil, alegre i generosa.
 
Gràcies als participants, gràcies als assistents, gràcies als que, lluny de Cerdanya, van ser-hi amb el cor.
 
El 13 de desembre, el SERP i el departament de Prehistòria de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, li va retre l’homenatge en el marc de la presentació del llibre: Montlleó: el paleolític superior a la Cerdanya. Resultats de 20 anys de recerca arqueològica. Homenatge a Oriol Mercadal i Fernàndez.
 
Moltes gràcies a tothom!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.