Pànxing Digital

15, setembre del 2024

Search
Close this search box.

15, setembre del 2024

Cultura –

Projecte Re-animar: l’art com a mesura de tot

Gabriel Pujadas i Mercè Miró
Quan ens trobem davant de projectes tan interessants i únics com el Re-animar de l’Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt, els que ja fa algun dia que vam deixar “l’insti”, faríem el que fos per gaudir d’una activitat tan enriquidora i completa com la que proposen als alumnes d’ESO. Per conèixer aquesta joia educativa que aglutina art, creativitat i música i saber-ne una mica més, hem parlat amb la Mercè Miró i en Gabriel Pujadas, impulsors de la iniciativa. No us ho perdeu!

En què consisteix el projecte Re-animar?

Mercè: es tracta d’un projecte d’art interdisciplinari en el qual els alumnes de primer, segon i quart d’ESO van a buscar brossa a la muntanya, com ara objectes perduts i que aparentment no tenen cap valor i els donen una nova mirada, transformant-los en un objecte artístic.

Gabriel: el projecte vol sobretot introduir els alumnes a l’art contemporani, que tinguin una experiència creativa i que tots ells es converteixin en artistes. La idea és que a partir d’un element molt humil s’impulsi una transformació a través de l’art. A través d’aquests objectes abandonats creem uns projectes plàstics, els transformem i els convertim en obres d’art, que ens inspiren per compondre unes partitures musicals per a cada creació artística i que mitjançant un codi QR la gent podrà escoltar.

Finalment, tot aquest material que s’ha generat en forma d’obres plàstiques i partitures s’exposen en una mostra que es podrà visitar els dissabtes i diumenges a La Massa Centre de Cultura des del dia sis de març fins al dia vint-i-u del mateix mes.

Quines matèries engloba aquesta naturalesa interdisciplinària?

M: doncs hi trobem la música i la plàstica com a part principal, però també hi participen i s’hi connecten les ciències socials i naturals o la llengua catalana. Amb els de primer de batxillerat, vam aconseguir fins i tot lligar-ho amb l’assignatura d’economia, en la qual l’any passat van crear els tríptics de l’exposició final.

G: ens podem imaginar el projecte Re-animar com un arbre que va traient branques. El tronc central es correspon amb el treball plàstic i musical, però d’ell neixen moltes branques, moltes opcions. La reutilització de la brossa pot generar temàtiques que van des del medi ambient, l’economia, el consum i fins i tot la història clàssica! És un projecte superobert en el qual qualsevol assignatura pot connectar-s’hi, amb l’art com a nexe comú.

Com s’ho fan els alumnes, que a vegades és el primer cop que afronten un procés creatiu artístic, per a progressar en la consecució de les obres?

M: Comptem amb la inestimable ajuda dels artistes externs al centre, que vénen i ens ajuden a trobar aquesta mirada artística. Ens acompanyen durant tres, quatre o cinc classes i treballen conjuntament amb els alumnes. L’any passat vam comptar amb la presència de l’artista Mònica Campdepadros, va venir el Gerard Valverde com a compositor contemporani i també ens va acompanyar el David Àbrodos, artista de Vilassar especialitzat en bèsties de foc, que ens va ajudar a fer el drac Homer. Aquest personatge havia de protagonitzar l’espectacle de l’any passat que per culpa de la Covid no vam poder culminar. Per nosaltres aquest acompanyament és fonamental.

G: també val a dir que és un projecte tan obert i extens que tots els alumnes poden trobar allò amb el qual s’identifiquen. Al final, són unes activitats molt inclusives on tots els nanos troben en quina part del procés poden aportar més. El projecte el tiren endavant tots plegats i ells mateixos van veient en quin punt poden aportar les seves fortaleses, sempre amb el nostre acompanyament i el dels artistes.

Com han respost els alumnes a aquest projecte?

M: doncs molt bé, molt contents. La veritat és que aquesta mena de projectes ajuden molt a què els alumnes aprenguin, i sobretot que ho facin de manera significativa. Ara els que fan quart d’ESO hauran participat des de segon: s’estimen moltíssim el Re-animar i ens estan ajudant en tot.

G: hi ha vegades que explicar conceptes per explicar, perquè toca fer-ho, no té una transcendència en l’alumne: si no tenen un significat per a ells i no són útils s’acaben oblidant. Amb l’experiència vital que han tingut i tenen, amb la necessitat d’haver de posar en pràctica un seguit de competències, és quan realment es produeix el veritable aprenentatge. Ho veus en els alumnes quan estan solucionant un problema, els veus als ulls que realment estan posant tot el seu esforç en fer-ho, que debaten en grup com arribar a trobar la solució amb les eines i els coneixements que tenen.

Projecte Re-animar
Alumnes de l’ESO al projecte Re-animar

Quines novetats trobarem enguany?

M: com a principal novetat trobem les “jornades Re-animar” al poble. A través de l’associació Àgora, comptarem amb un ponent, l’Antonio Luna, de la Universitat Ramon Llull, que farà una conferència a Vilassar el dia setze de març, oberta a tothom que vulgui assistir-hi. L’exposició també l’obrirem més dies respecte a la primera edició. Emmarcades en aquestes jornades, les diferents assignatures proposaran alguna activitat relacionada amb el Re-animar. A més a més, tots els beneficis que sorgeixin del projecte es destinaran a la iniciativa maresmenca Posidònia 2021.

Font: Oriol Bombardó

Si t’ha agradat llegir Projecte Re-animar: l’art com a mesura de tot, també et pot interessar ‘The Owners’ amb Maisie Williams, estrena destacada de la setmana als cinemes.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.