Pànxing Digital

17, abril del 2024

Search
Close this search box.

17, abril del 2024

Eco –

Les al·lèrgies primaverals i com controlar-les

iStock-629307146
Ara que ja estem ben instal·lats a la primavera i el temps acompanya per poder dur a terme les nostres activitats preferides a l’aire lliure, la naturalesa ens fa una mica la guitza. Coincidint amb aquesta estació, la majoria d’espècies vegetals es troben en el seu punt màxim de pol·linització, i aquesta festa d’intercanvi de micròspores és el que ens provoca, a alguns, aquest malestar primaveral. A continuació us detallarem quins són els principals símptomes i com els podem alleugerir.

Un mal molt comú

Segons la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), les malalties sobre al·lèrgies causades pel pol·len afecten a Espanya a més de vuit milions de persones, set dels quals són al·lèrgics a les gramínies. Si fem els càlculs, això és gairebé un quatre per cent de la població espanyola!

Logo Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC)
Logo Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC)

A casa nostra, hi ha més de deu tipus de pol·len que poden provocar reaccions al·lèrgiques. No obstant això, els més proclius a causar molèsties són les gramínies, per la seva concentració i abundància, seguit de les cupressàcies com el xiprer i finalment el plàtan d’ombra, que expulsa un dels pòl·lens més molestos de tots pel seu potencial al·lèrgic.

Principals símptomes

La simptomatologia al·lèrgica és molt similar a la que presenten els processos infecciosos virals com poden ser els constipats. Esternuts, picor als ulls i vermellor ocular així com congestió nasal i a vegades, rarament, tos i problemes respiratoris. La principal diferència que ens indicarà que es tracta d’un molest cas d’al·lèrgia són els problemes associats amb els ulls, majoritàriament conjuntivitis. A més, els constipats poden presentar processos febrils i la tos que els caracteritza sol anar acompanyada d’expectoració. De totes maneres, el millor que podem fer si ens trobem amb aquests símptomes és acudir al nostre metge de capçalera.

Les malalties sobre al·lèrgies causades pel pol·len afecten a Espanya a més de vuit milions de persones
Les malalties sobre al·lèrgies causades pel pol·len afecten a Espanya a més de vuit milions de persones

A més, hi ha un seguit d’indicadors que evidencien que es pot tractar de problemes relacionats amb l’al·lèrgia. Si els símptomes es concentren en una mateixa època de l’any, en dies assolellats, s’accentuen en dies ventosos i remeten durant les jornades de pluja, el diagnòstic és bastant probable d’apuntar a un cas de reacció al·lèrgica al pol·len.

Com ho podem evitar?

Per evident que pugui semblar, la mesura més efectiva que podem prendre és allunyar-nos dels focus de pol·len que ens provoquen molèsties.

Primer de tot, hem de minimitzar les sortides al carrer durant les èpoques de màxima pol·linització, i quan sigui imprescindible sortir, fer-ho amb un seguit de mesures que ens ajudaran a mitigar els seus efectes: un punt positiu de portar mascareta per culpa de la covid és la barrera protectora que suposa enfront de les partícules de pol·len. També podem fer servir ulleres de sol per evitar que entri en contacte amb els nostres ulls.

La mascareta és una barrera protectora enfront d'al·lèrgies causades pel pol·len
La mascareta és una barrera protectora enfront d’al·lèrgies causades pel pol·len

Un cop entrem a casa, és recomanable canviar-nos la roba amb la qual hem sortit al carrer, així com fer una dutxa. Hem de procurar que les finestres no estiguin obertes durant les primeres hores del dia i quan el sol comença a caure, moments en els quals l’activitat pol·linitzadora és major.

Més enllà d’aquests consells, ens queda l’acció dels medicaments. Abans de fer-ne ús, però, hem d’acudir als professionals de la salut pertinents per saber, en funció de l’al·lèrgia que presentem, quins són els tractaments més eficaços per a nosaltres.

Si t’ha agradat llegir la notícia Les al·lèrgies primaverals i com controlar-les, també et pot interessar La població de llúdrigues creix al Pirineu per la millora de les riberes fluvials i la disminució de la contaminació.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.