Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Eco – Cerdanya

La població de llúdrigues creix al Pirineu per la millora de les riberes fluvials i la disminució de la contaminació

Cerdanya
foto_3768522
L'animal es pot veure molt a prop d'àrees urbanes, com ara el Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell

Recuperació de l’espècie

La millora de les riberes i la baixada dels nivells de contaminació de les aigües està contribuint a la recuperació de les llúdrigues al Pirineu, una espècie protegida que a finals del segle XX havia arribat a concentrar la seva població en poques capçaleres de rius, entre ells el tram alt del Segre.

En els darrers anys, però, se n’han detectat més i en les prospeccions que es duen a terme en els cursos fluvials es troben més petjades i restes d’excrements i menjar.

Llúdrigues
La millora de les riberes i la disminució de la contaminació incrementa el nombre de llúdrigues

El cas és que, alguns exemplars, s’han vist a ull nu en zones properes a les àrees urbanes, com ara al canal d’aigües tranquil·les del Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell. També han aparegut d’altres al curs del riu la Valira o, fins i tot, atropellats a la carretera.

El tècnic forestal i ornitòleg de l’empresa Aubèrria, Jordi Dalmau, ha destacat que tot i que entorn de la Seu d’Urgell la llúdriga no va arribar a desaparèixer del tot, l’augment de la seva població ha estat “més que notable” en els darrers vint anys.

Protecció de les llúdrigues

La protecció de l’espècie també hi ha ajudat, tenint en compte que abans es caçava o també s’eliminava perquè es considerava que era depredadora. En aquest sentit, ha explicat que als anys 40 se’n podien veure de penjades a la plaça del mercat de la capital alt urgellenca perquè hi havia una persona que en venia la seva pell.

Dalmau creu que el fet que ara es pugui veure la llúdriga a ull nu en llocs com el Parc del Segre demostra que bona part de la fauna tolera la presència humana i que el què l’ha castigat ha estat la seva persecució directa o l’alteració del seu hàbitat.

L'alteració del seu hàbitat i la seva persecució n'ha castigat el seu número total
L’alteració del seu hàbitat i la seva persecució de les llúdrigues n’ha castigat el seu número total

Així, ha volgut fer una apel·lació “al sentit comú” a l’hora d’acostar-se a aquests animals i ha dit que la seva presència al canal d’aigües tranquil·les d’aquesta instal·lació és compatible amb l’activitat esportiva i de lleure que s’hi duu a terme.

Finalment, ha explicat que segurament l’espècie hi ha anat perquè es pot alimentar dels peixos que entren des de les comportes de captació d’aigua del riu.

Font: ACN

Si t’ha agradat llegir la notícia La millora de les riberes fluvials i la disminució de la contaminació porten més llúdrigues al Pirineu, també et pot interessar L’agricultura regenerativa, una aposta assenyada.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.