Pànxing Digital

23, abril del 2024

Search
Close this search box.

23, abril del 2024

Eco –

L’autogeneració a partir d’energia fotovoltaica va créixer un 140% a Catalunya l’any 2020

Pla mitjà de la planta solar fotovoltaica de Som Energia a Lora del Río. Foto publicada el 25 de setembre del 2019 (horitzontal)
El nombre d’instal·lacions d'autoconsum es va triplicar fins a superar les 8.200, sobretot pel creixement a les llars

Catalunya va tancar l’any 2020 amb 8.229 instal·lacions d’autoconsum a partir d’energia fotovoltaica en servei, xifra que multiplica per 3,5 els equips que hi havia l’any anterior, segons dades de l’Observatori de l’autoconsum a Catalunya, de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). La potència instal·lada en aquesta modalitat va assolir els 84,5 MW i va registrar un creixement anual del 141%, fins a duplicar la capacitat d’autoproducció d’electricitat a partir del Sol en els últims 12 mesos Segons les xifres de l’ens adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement, durant el 2020 es van posar en marxa 5.869 noves instal·lacions, que totalitzen 49,47 MW de potència. Des de principis del 2019, es registra un increment trimestral mitjà del 48% en els nous equips.

El 75,5% de les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a Catalunya tenen una potència igual o inferior a 5 kW, més habituals en l’àmbit domèstic, mentre que només el 5,9% correspon a grans instal·lacions d’autoconsum per sobre de 25 kW, pròpies d’instal·lacions associades al sector industrial o serveis. A més, la tendència observada indica que cada cop es posen en marxa instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic més petites, cosa que demostra el pes més gran de l’autoconsum a les llars.

planta energia fotovoltaica

Segons la conselleria que lidera Ramon Tremosa, aquestes xifres “reflecteixen que els ciutadans i les empreses de Catalunya han fet seva l’aposta per una transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic”.

Xifres de la generació energètica fotovoltaica

Sant Cugat del Vallès és el municipi amb més equips d’autogeneració (525), mentre que Barcelona és el municipi amb una major potència instal·lada (4,7 MW). Tanmateix, el municipi amb una major penetració de l’autoconsum entre la seva població és Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental), ja que compta amb 14,4 instal·lacions per cada 1.000 habitants. El segueixen Tiana i Alella, al Maresme, amb 10,9 i 9,9 equips per cada 1.000 habitants respectivament.

Els càlculs realitzats a partir de totes les dades registrades a l’ICAEN confirma l’existència d’una correlació directa entre el nombre d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic per cada 1.000 habitants i el pes dels habitatges unifamiliars sobre el total d’habitatge en el municipi. És a dir, fins al moment, els equips d’autogeneració tenen una major penetració en aquells municipis on hi ha més habitatges unifamiliars.

Si t’ha agradat llegir l’article L’autogeneració a partir d’energia fotovoltaica va créixer un 140% a Catalunya l’any 2020, també et pot interessar llegir Renovació arquitectònica: cap a l’eficiència energètica.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.