Pànxing Digital

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Eco –

Contractem energia verda al rebut de la llum

img_20210202172330 (1)
L’electricitat a l’estat espanyol es fabrica en diferents centrals de diverses empreses. Poden funcionar amb aigua dels pantans, amb gas, amb energia nuclear, amb carbó, amb vent, amb sol, etc. Aquesta electricitat es barreja en els cables de Red Eléctrica Española fins a grans centres de transformació.

Font: Francesc Mauri – AMIC


Els granets de sorra són poderosos. Aquesta seria una adaptació de la frase que el “Capità Enciam” va fer famosa i, que en aquest espai, sempre he defensat.

Avui vull parlar de l’electricitat i com podríem tots i totes les que llegiu aquestes línies, canviar la producció elèctrica del país.

L’electricitat a l’estat espanyol es fabrica en diferents centrals de diverses empreses. Poden funcionar amb aigua dels pantans, amb gas, amb energia nuclear, amb carbó, amb vent, amb sol, etc. Aquesta electricitat es barreja en els cables de Red Eléctrica Española fins a grans centres de transformació. Des d’aquest punt fins al comptador de les vostres vivendes, una distribuïdora us la porta. Finalment, del comptador fins a les bombetes o aparells diversos, és la comercialitzadora, vaja la de la factura vostra qui us porta l’electra.

N’hi ha unes 500 empreses diferents a Espanya. Si us fixeu en la factura hi ha l’escala de colors d’eficiència com en els electrodomèstics. La mitjana espanyola és la lletra D, doncs bé, demaneu a la vostra comercialitzadora, que voleu sempre energia classe A.

Energia verda - Placa fotovoltaica
Utilització d’energia solar per a la transformació en electricitat

És a dir, la que ha estat fabricada en origen, generada, per fonts renovables. Pel sol, el vent o l’aigua. Si la vostra comercialitzadora us diu que no pot, canvieu de comercialitzadora. Us contesto ràpidament a alguns dubtes que us poden sorgir. Aquesta energia, us costarà més diners? En molts casos igual o molt poc més. Entre 1 i 5 euros mensuals més que podreu compensar potser amb escreix si contracteu la tarifa amb discriminació horària.

Tot i que, si res no canvia, el proper 1 d’abril tothom tindrà discriminació horària en funció de les hores i si és cap de setmana o dia laborable. Es pot canviar a qualsevol de les 500 comercialitzadores del mercat? Sí. Només amb una trucada telefònica. Tindreu problemes amb la llum com talls de subministrament? No, de cap manera. Qui us porta la llum fins al comptador és la distribuïdora que teniu de sempre i a qui haureu de trucar igualment si us marxa la llum i no pas a la comercialitzadora.

Fa temps que van aparèixer comercialitzadores 100% verdes, ara mateix un centenar a tot l’estat. Però recentment, també les grans companyies de sempre, ja n’ofereixen amb condicions competitives.

Al mercat hi podeu trobar cooperatives, empreses convencionals o empreses que ofereixen la llum a preu de cost i només hi carreguen un petita quota fixa mensual. El mercat electric final cada cop més s’està assemblant a les ofertes de les operadores telefòniques. Fins i tot en coneixem un parell de telefonia que ja ofereixen energia. També trobarem ofertes d’energia en algunes cadenes de supermercats.

Parc eòlic - energia verda
Utilització d’energia eòlica per a la transformació en electricitat

Insisteixo que, finalment, qui us porta la llum fins al comptador, és la distribuïdora i és la que abasteix un barri o una ciutat. La comercialitzadora és la que us porta el rebut final i qui ha “encarregat” com i a on es fabriquen els kilowatt de llum.

Si tothom tingués contractada energia cent per cent verda, classe A, ajudaríem a canviar el sistema amb un esforç gairebé nul i evitaríem milions de tones de CO2 a l’atmosfera. Des del sofà de casa, amb una trucada telefònica o entrant al web d’una oferta, sense cap esforç podem lluitar contra l’Escalfament Global si gastem només energia produïda de forma renovable i neta. A què estem esperant?

Si t’ha agradat llegir l’article Contractem energia verda al rebut de la llum, també et pot interessar llegir L’autogeneració a partir d’energia fotovoltaica va créixer un 140% a Catalunya l’any 2020.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.