Pànxing Digital

17, abril del 2024

Search
Close this search box.

17, abril del 2024

Entrevistes –

Entrevista a Soledad Velasco: terapeuta Gestalt

mental-health-2019924_1920
Avui en dia ens és relativament fàcil detectar quan el nostre cos, des del punt de vista físic, no acaba de funcionar com hauria de fer-ho. Quan es tracta de l’apartat psicològic, a vegades, ens costa més de detectar i reconèixer que alguna cosa no rutlla i encara més ens costa demanar ajuda per solucionar aquestes problemàtiques, malgrat ser tan importants com qualsevol altra. En aquest punt és imprescindible la tasca que duen a terme els professionals com la Soledad Velasco, terapeuta Gestalt i amb més de trenta anys d’experiència en el món de la salut. Així doncs, hem parlat amb ella per conèixer aquesta teràpia una mica millor i per descobrir com ens pot ajudar.

En què consisteix la teràpia Gestalt?

A parer meu trobo que és una teràpia molt completa. És una disciplina que s’encarrega d’observar la ment i el comportament de l’ésser humà com un tot, no només una part. Es tracta d’un corrent humanista de la psicologia que se centra en la percepció humana. El que fem és acompanyar a la persona, i a més a més d’ajudar al pacient a superar els seus problemes, també l’ajudem a fer un creixement personal i a alliberar-se de bloquejos o assumptes que han deixat sense tancar o mal tancats i que per culpa d’això se sent trist o amb ansietats. El que intentem sempre és projectar un creixement personal beneficiós per al pacient.

En què es diferencia d’altres teràpies existents?

En la teràpia Gestalt es tracta sobretot de tancar problemes que han quedat per resoldre, com poden ser assumptes de la infància, problemes del passat, ruptures, separacions, dols, i que d’aquesta manera els pacients es puguin sobreposar a aquests problemes i seguir endavant.

Soledad Velasco, terapeuta Gestalt
Soledad Velasco, terapeuta Gestalt

Com detectem que podem necessitar ajuda en el pla psicològic?

Quan no et trobes bé amb tu mateix és un bon moment per plantejar-te que potser necessites ajuda. Evidentment, ho detectem més fàcilment quan el problema es trasllada al pla físic, com poden ser episodis d’ansietat, una tristesa persistent o problemes de conducta i comportament. Hi ha mil raons per buscar l’ajuda d’un terapeuta. I no cal que siguin símptomes tan acusats. També és sa acudir a un professional per motivar i millorar el creixement personal.

Quins beneficis ens aporta la teràpia Gestalt?

Un dels beneficis principals és el creixement de l’autoestima. Moltes vegades, la majoria de persones que venen a la consulta tenen un seguit de problemes a causa de la falta d’aquesta. Així doncs, gràcies a la teràpia aconseguim que aquesta percepció d’un mateix millori i així poder afrontar amb més força els problemes que en deriven.

Gestalt

Com és, a grans trets, un procés de teràpia?

Quan començo una teràpia amb una pacient jo sempre li explico que ens hem de conèixer, que ens hem d’entendre bé les dues, jo he d’estar bé amb ella i ella ha d’estar bé amb mi. Al començament fem teràpia amb una freqüència setmanal i quan veig que la persona està millor i la pacient també té la sensació de millora, revisem aquesta freqüència. Cada mes revisem la situació i depenent de la resposta de la pacient adeqüem el nombre de sessions o la seva durada. En tot moment hi ha un seguiment de l’evolució de la pacient i un estudi personalitzat de cada cas, que és únic.

Algunes persones tenen certa reticència a acudir a teràpia. A què creus que es deu?

Avui dia, la salut mental no està tan reconeguda com hauria d’estar. La gent, a vegades, pensa que visitar un terapeuta significa automàticament estar boig, i això no és així, no té res a veure. El que necessitem sovint és, simplement, millorar el nostre equilibri emocional i prendre consciència de les nostres emocions i el que aquestes ens generen.

Com ens ha afectat la pandèmia a la nostra salut mental?

La Covid ha sigut un gran detonant pel que fa a la demanda de teràpia i ajuda psicològica. La por al desconegut, molts dols que no s’han pogut superar per culpa de les mesures de seguretat sanitària i moltes altres situacions, han fet molt de mal. També hi ha gent que s’ha trobat molt sola. Qui ha patit la malaltia ha passat per problemes físics, però moltíssima gent, sense haver tingut la Covid, ha patit des del punt de vista psicològic.

Font: Oriol Bombardó

Si t’ha agradat llegir l’Entrevista a Soledad Velasco: terapeuta Gestalt, també et pot interessar Eva Asensio, una apassionada de l’agricultura ecològica.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.