Pànxing Digital

19, març del 2024

Search
Close this search box.

19, març del 2024

Nens i joves –

Deures… Sí o no?

nen_deures
Els deures sempre han estat un tema de conflicte i debat. Els nens espanyols dediquen entre 6 i 7 hores a la setmana a fer els deures, 2 hores més de les que realitzen la mitjana dels països europeus.

Deures sí o no? Molt són els defensors però també els detractors a parts iguals que qüestionen la conveniència o no dels mateixos i molts també els estudis realitzats sobre aquest tema per a analitzar si el temps dedicat a les tasques escolars a casa, influeixen o no finalment en els resultats acadèmics.

Un d’aquests estudis i que a més es troba entre els més prestigiosos, és el realitzat per Cooper, Patall i Robinson que va durar més de setze anys. En ell es va observar la incidència dels deures en el rendiment escolar i es van adonar que si bé en els nens amb edats entre 6 i 11 anys no donaven bons resultats, en canvi sí que eren significatius en estudiants de secundària.

També van marcar el temps d’estudi que ha de dedicar-se aproximadament al dia per a influir de manera positiva en les notes, ja que un temps superior no modificaria els resultats.

Resultats de l’estudi

Segons les següents edats el temps emprat en fer deures que influiria positivament a les seves notes seria:

  • De 6 a 11 anys: no influeixen gairebé en res
  • De 12 a 15 anys, entre 7 i 12 hores setmanals
  • De 16 a 18 anys, màxim de 2 hores diàries

En l’estudi reflectien que inclús més que els deures, la influència positiva era causada per altres factors com el mateix sistema educatiu, la relació amb el professor o les tutories personalitzades.

Deures a l'aula
El sistema educatiu, la relació amb el professor o les tutories personalitzades influeixen també

Avantatges

  • Reforça l’aprenentatge aconseguit a l’aula.

  • Promouen l’autonomia, ja que és el moment en què s’enfronten per si sols i sense el suport del professor a les seves tasques.

  • Creen hàbits de treball, essencials sobretot en assignatures com les matemàtiques, on la repetició i la pràctica és fonamental per l’assoliment dels coneixements.

Desavantatges

  • Creen ansietat tant a alumnes com als pares, els quals es veuen obligats en molts casos a fer de professors després de les seves jornades laborals.

  • Sobrecàrrega de tasques, atès que molts nens alhora assisteixen a activitats extraescolars.

  • Desigualtat entre nens de diferents classes socials, ja que molts pares amb menys nivell cultural es veuen incapaços d’ajudar als seus fills en les tasques, a més que no poden pagar professors particulars.

  • Falta de descans. A part dels deures els nens han de berenar, banyar-se, sopar o assistir a altres activitats esportives o culturals, per la qual cosa es retarda l’hora d’anar al llit i no dormen les hores necessàries, vitals per al bon desenvolupament emocional i físic del nen.

  • Dificulten la convivència familiar i els impedeix tenir espai per a l’oci i la socialització tant amb els membres de la família, com amb altres nens.
Un excés i sobrecàrrega de tasques crea ansietat
Un excés i sobrecàrrega de tasques crea ansietat

Per tant, la conclusió extreta seria… Deures? Sí, però en una quantitat justa, sempre depenent de l’assignatura i deixant espais per a l’entreteniment i la vida familiar.

Font: Eva Remolina/ AMIC

Si t’ha agradat llegir l’article Deures… Sí o no?, també et pot interessar El meu fill és superdotat?

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.