Pànxing Digital

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Notícies –

El contracte de lloguer amb dret a compra

La vida en general, ja per si sola, és prou complicada i canviant. Si a més a més li sumem situacions exògenes com poden ser la pandèmia de Covid-19, doncs ens trobem davant d’un escenari encara més variant i incert. A l’hora de decidir-nos a comprar un immoble hem de tenir en compte molts factors, i no sempre acabem d’estar segurs del pas que ens proposem dur a terme. Per als que no ens acabem de decidir, comptem amb una solució que neda entre dos mons, entre comprar i llogar: avui us parlarem dels contractes de lloguer amb opció a compra.

Què és un contracte de lloguer amb dret a compra?

El lloguer amb opció a compra és un contracte doble o mixt. Això vol dir que està format per dos subcontractes: un de lloguer i un altre de compravenda. Gràcies a aquesta modalitat de lloguer, l’inquilí pot viure, pagant el lloguer pertinent, a la propietat durant un temps determinat al contracte. Un cop s’acaba aquest lapse, o no, el llogater tindrà dret a comprar-la pel preu acordat al contracte, i del qual es descomptarà, de manera total o parcial, les mensualitats del lloguer que ha anat pagant religiosament fins al moment.

És important que, perquè el contracte tingui vigència, hi figurin, com a mínim, l’objecte del contracte i el preu de venda de l’immoble un cop s’executi l’opció de compra.

Peculiaritats d’aquesta opció

Quan ens decantem per aquesta tipologia de contracte, és molt important que hi consti de manera clara i inapel·lable les condicions d’ambdues circumstàncies, tant del lloguer com de la compra. També és habitual que en optar per aquesta relació contractual, el propietari demani una prima inicial en concepte de drets de compra. Aquesta clàusula no és imprescindible, però sí que és recomanable, ja que d’aquesta manera s’obté una certa seguretat que el llogater està realment interessat a comprar l’habitatge.

Pel que fa als tempos d’ambdós contractes, el de lloguer i el de compra, no necessàriament han de començar quan se n’acaba un dels dos.

Lloguer amb dret de compra

Ens expliquem: el llogater té el dret de romandre al seu habitatge mentre duri la vigència del contracte, sigui quin sigui el termini establert per a executar l’opció de compra. Ara bé, no té per què esperar que s’esgoti aquest temps per fer-ho, pot comprar el pis o casa quan consideri oportú, a no ser que una clàusula ho restringeixi específicament, fet poc habitual.

I es pot prorrogar un contracte de lloguer amb dret a compra? Doncs si el propietari hi està d’acord, en principi, no hi ha d’haver cap mena de problema. Ara bé, cal tenir en compte que si es produeix aquesta pròrroga, l’opció de compra caducarà, ja que es tractarà de dos contractes diferents.

Cas pràctic

Un cas pràctic val més que mil paraules, no creieu? Imaginem-nos que en un contracte de lloguer amb opció a compra s’estipula que, transcorreguts quatre anys de lloguer, l’arrendatari pot decidir si compra o no l’habitatge. En aquest mateix contracte, es detalla que si l’opció de compra s’executa el primer any de lloguer, les mensualitats pagades es descomptaran en un cent per cent del preu final de compra, però que si es fa en anys següents, el percentatge disminueix, per posar un exemple, a raó d’un deu per cent per cada any.

Després de viure dos anys a la casa/pis, el llogater decideix que allò és casa seva, que enlloc viurà millor, i decideix comprar la casa. Fins aquell dia pagava cada mes 500 €, que després de dotze mensualitats durant aquests dos anys fa un total de 12.000 €.

Lloguer amb dret de compra

Hem quedat, però, que a mesura que passava el temps, el percentatge descomptat del preu final de venda era menor, així que després de dos anys, només es descompta el noranta per cent del pagat en concepte de lloguer, és a dir 10.800 €. Si la propietat està valorada en 150.000 €, el nou propietari haurà de pagar la quantitat de 139.200 € més impostos.

En resum, aquesta “inusual” tipologia de contracte ofereix certs avantatges tant pel llogater com per l’inquilí. Pel primer, és una bona manera de treure profit de l’immoble des del primer moment sense renunciar a una futura venda, al mateix temps que es podrà acollir als beneficis fiscals per tenir el pis o la casa llogada. Pel segon, suposa una garantia pel que fa a la disponibilitat de compra si finalment s’opta per ella, així com la deducció d’una part de les mensualitats del lloguer i la prima inicial, si existeix, del preu final de la seva nova llar.

Si t’ha agradat llegir la notícia El contracte de lloguer amb dret a compra, també et pot interessar El Consorci de Promoció Turística edita un mapa turístic del Maresme.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.