Pànxing Digital

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Notícies –

Quins supòsits podem deduir de la declaració de la renda?

Quan estem davant de l’ordinador a punt de fer la declaració de la renda pertinent, una de les primeres preguntes que ens fem és de quina manera podem reduir a la mínima expressió la quantitat que ens toca pagar. I és que en funció del territori en el qual vi-vim, s’apliquen un seguit de deduccions que no tenen per què ser iguals a tot arreu. A continuació us expliquem quins són aquests supòsits si tributeu a Catalunya.

Naixement o adopció

Veure néixer i créixer un fill és de les millors, sinó la millor, cosa que ens pot passar a la vida. Aquesta alegria també té transferència a la declaració de la renda. Si has sigut mare o pare durant el 2020 o has adoptat una filla o un fill durant aquest mateix període, has de saber que et pots deduir cent cinquanta euros de la declaració. Aquesta quantitat és deduïble per part de cada progenitor. En cas que la declaració es faci de manera conjunta, la quantitat deduïble serà de tres-cents euros.

Més enllà d’aquest supòsit, és bo recordar que a escala estatal hi ha altres causes de reducció relacionades amb la maternitat/paternitat que són totalment compatibles amb les autonòmiques. Per exemple: si confiem el nostre fill o filla menor de tres anys a una guarderia o centre d’educació infantil, podem deduir el quinze per cent del total de quantitats satisfetes fins a un màxim de dos-cents cinquanta euros per cada fill inscrit.

Hi ha altres causes de reducció relacionades amb la maternitat/paternitat
Hi ha causes de reducció en la declaració de la renda relacionades amb la maternitat/paternitat

Foment de la llengua, la ciència, la tecnologia i el medi ambient

En cas que en el transcurs de l’any passat hagis fet algun donatiu a una entitat que fomenta l’ús de la llengua catalana o occitana, pots restar a l’esborrany el quinze per cent de les quantitats donades. Les aportacions han d’estar fetes a l’Institut d’Estudis Catalans, a l’Institut d’Estudis Aranesos o a entitats privades sense ànim de lucre, organitzacions sindicals o col·legis professionals que tinguin com a raó de ser la promoció i el foment de les llengües catalanes i araneses.

Tanmateix, pots deduir el vint-i-cinc per cent de les quantitats donades a instituts uni-versitaris i centres d’investigació integrats o adscrits a universitats catalanes, així com les institucions amb aquesta mateixa finalitat que estiguin participades o promogudes per la Generalitat de Catalunya.

Tots els que ens preocupem per la salut del medi ambient i la protecció del patrimoni natural i del territori també en podem treure un rèdit (petit) fiscal. Si participem amb ajuda econòmica destinada a una organització, fundació o associació inscrita en el cens d’entitats ambientals vinculades a l’ecologia i a la protecció i millora del medi ambient, podrem deduir el quinze per cent de la quantitat donada.

Millores a l’habitatge habitual i lloguer

Durant els mesos de pandèmia, en passar moltes més hores a casa, hem detectat mancances i millores a fer a casa nostra. Si durant el 2020 heu decidit fer reformes a l’habitatge habitual per tal de millorar-ne les condicions, heu de saber que també podeu deduir les despeses derivades de les obres, això sí, fins a l’u coma cinc per cent del qual ens ha costat.

declaració de larenda
Depèn la firma del contracte, pot ser una deducció a la declaració de la renda

En el cas del lloguer, la cosa es complica. Si el nostre contracte el vam firmar abans de l’u de gener de l’any 2015, podem beneficiar-nos de les deduccions fiscals de caràcter estatal, sempre que la nostra base imposable sigui inferior a 24.107,20 € durant l’exercici anterior, i sempre amb un màxim d’estalvi del 10,05% del total pagat en concepte de lloguer.

A Catalunya, però, si reunim un seguit de requisits, com ser menor de trenta-dos anys, haver estat en situació d’atur durant almenys 183 dies o tenir una discapacitat igual o superior al 65%, entre altres, podem deduir un 10% del lloguer del nostre habitatge habitual amb un màxim de tres-cents euros per contribuent.

Estudis superiors

Mai és tard per estudiar de nou, i si el temps de pandèmia t’ha permès trobar un forat a l’agenda per submergir-te de nou en els llibres de text i els apunts, estigues atenta. Si has hagut de demanar un crèdit per fer front a les despeses de matrícula d’un màster o un doctorat, també pots aprofitar per deduir l’import dels interessos pagats en el període impositiu que corresponguin als préstecs concedits mitjançant l’Agència de Gestió d’Ajudes Universitàries i d’Investigació.

En tot cas, tots aquests supòsits a vegades són enrevessats i poden portar a l’equívoc. La nostra principal recomanació és que en cas de dubte de si realment tenim dret a una deducció o no, acudim i preguntem al nostre gestor de confiança. No hi ha ningú millor que ella o ell per aclarir els dubtes que ens puguin turmentar.

AGAUR

Si t’ha agradat llegir l’article Quins supòsits podem deduir de la declaració de la renda?, també et pot interessar llegir Les dones de Cerdanya ens regalen la seva memòria .

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.