Pànxing Digital

19, març del 2024

Search
Close this search box.

19, març del 2024

Notícies –

Viure de lloguer: els drets i deures dels inquilins

Viure en una propietat llogada és una de les opcions d’habitatge més esteses avui en dia. Aquesta metodologia té els seus pros i els seus contres, i els que ens decantem per aquesta opció, hem de saber que hi ha un seguit de drets que ens emparen, al mateix temps que hem de complir amb uns deures per poder viure a casa nostra. A continua-ció us n’expliquem uns quants.

Drets com a llogater

Des que va entrar en vigor la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans, hi ha hagut un seguit de novetats que s’han instaurat en el marc legal que empara els drets i els deures dels llogaters. Una d’aquestes modificacions que afecta els drets dels arrendadors és la capacitat que tenen d’extingir el contracte abans que aquest hagi arribat a la seva fi preestablerta.

Encara que s’hagi firmat un contracte de tres anys per exemple, el llogater pot decidir de rescindir-lo un cop hagin transcorregut sis mesos des de la seva firma i sempre havent avisat el propietari amb una antelació mínima de trenta dies. En aquest sentit, és recomanable que aquesta comunicació s’efectuï de manera fefaent i que en quedi constància escrita, per exemple a través d’un burofax.

Lloguer
Viure de lloguer és una de les opcions més comunes avui dia.

Un altre aspecte que ens empara com a llogaters és el dret a demanar al propietari de l’immoble on residim que es faci càrrec de les despeses derivades de les obres o reparacions que siguin oportunes i necessàries per garantir unes condicions d’habitabilitat correctes i convingudes. De fet, aquest dret està pensat perquè sigui efectiu sense que això suposi un augment de la mensualitat acordada amb el llogater a l’hora de firmar el contracte.

En el supòsit que el nostre arrendador decideixi que vol vendre l’immoble on estem vivint, també podem exercir el nostre dret d’adquisició preferent. Ara bé, tenint en compte l’anteriorment esmentada reforma, és possible que en el nostre contracte de lloguer hi hagi una clàusula que anul·li expressament aquest dret. Tanmateix, si quan el contracte s’acaba i decidim no prorrogar-lo deixem l’habitatge en perfectes condicions i sense cap quota pendent, és obligatori que ens tornin la fiança.

Recordeu que si l'arrendador vol vendre l'immoble, podem exercir el nostre dret d'adquisició preferent
Recordeu que si l’arrendador vol vendre l’immoble, podem exercir el nostre dret d’adquisició preferent

Deures i obligacions del llogater

Després de triar i remenar en l’oferta de lloguer, hem trobat el pis o casa perfecte per establir-nos. Un cop ens hem entès amb el propietari i hem llegit i acceptat el contracte, ens tocarà fer l’ingrés corresponent a la fiança. En aquest cas, el que està establert per llei és que de manera obligatòria l’arrendador ha de satisfer a l’arrendatari una mensualitat en concepte de fiança, podent quedar establert en el contracte que la quantitat serà major per fer front a situacions que, tot i no tenir per què succeir, podrien esdevenir perjudicials per als interessos del propietari.

Encara que sembli obvi, una de les principals obligacions que tenim com a llogaters és fer efectiu el pagament de les mensualitats acordades en el contracte de lloguer. Com en quasi tot, aquest document és el marc de referència per a totes les qüestions relatives al lloguer, i a no ser que reculli el contrari, el pagament de les mensualitats s’ha de fer abans del dia set de cada mes i en la modalitat que s’hagi acordat, normalment per transferència bancària o en metàl·lic.

Encara que s'hagi firmat un contracte, el llogater pot decidir de rescindir-lo un cop hagin transcorregut sis mesos
Encara que s’hagi firmat un contracte, el llogater pot decidir de rescindir-lo un cop hagin transcorregut sis mesos

També evident, però convenient de recordar, el llogater no podrà fer obres de millora o de modificació de les característiques de l’habitatge sense el consentiment favorable del propietari. Tanmateix, no podrem rellogar una part o la totalitat del pis o casa sense el beneplàcit del seu propietari.

En la mateixa línia del sentit comú, en l’habitatge que se’ns confia com a llogaters, no hi podem dur a terme activitats que no siguin les que expressament figuren al contracte i també haurem d’abstenir-nos de protagonitzar situacions molestes, perilloses o nocives pel conjunt del veïnat i la integritat de la propietat que se’ns arrenda.

En tot cas, qui millor ens assessorarà en matèria de drets de l’habitatge, tant si som els propietaris com els llogaters, són els professionals del món immobiliari, que sempre vetllaran perquè els nostres drets siguin respectats en tot moment.

Si t’ha agradat llegir l’article Viure de lloguer: els drets i deures dels inquilins, també et pot interessar llegir Quins supòsits podem deduir de la declaració de la renda?

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.