Pànxing Cerdanya

30, abril del 2024

Search
Close this search box.

30, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

En marxa la fase final per triar el Cerdà de l’Any

Cerdanya
c15dbb7776cb38219805ce96757c74f3.jpg
Després d’un llarg procés, el Jurat del XXXI Cerdà de l’Any, composat per Mercè Arroyos, de Bellver de Cerdanya; Maria Lluise Brejoan ,d’Osseja; Marie Suzy Malé, de Sallagosa; Mercè Marty, de la Guingueta d’Ix; Silvia Orriols, de Llívia; Sandrine Peyrato, d’Angostrina i Vilanova de les Escaldes; Jordi Pont Tor, de Mosoll (Das); Dolors Tosas Vidal i Carme Vigué Puig, de Puigcerdà, ha escollit com a finalistes la Colla Gegantera i Grallers de Queixans, Germain Malé i l’AUCER (Associació Universitària de Cerdanya).

El Jurat ha valorat, especialment, l’antiguitat o la constància en la tasca cívica dels finalistes, el fet de transmetre la cultura catalana i de Cerdanya i la seva contribució a la participació de la gent de la comarca.
 
AUCER (Associació Universitària de Cerdanya). Des de 1999, l’Associació Universitària de Cerdanya ha organitzat cursos d’estiu, juntament amb la Universitat Ramon Llull. Així han creat un “campus” universitari fix a les contrades pirinenques, on es coorganitzen cursos estiuencs de forma permanent. També ha creat el PREMI AUCER, amb l’objectiu de potenciar la formació universitària dels estudiants de la Comarca i premiar la trajectòria acadèmica més brillant.
 
Colla Gegantera i Grallera de Queixans. Neix l’any 1997 després d’encarregar la construcció d’un gegant i una geganta, fidel reproducció dels que havia tingut Queixans al segle XIX. Van construir a més dos capgrossos. El 1998 també formen la primera colla de grallers de la Cerdanya. Cap a 40 grallers i geganters són els que han passat per la Colla fins el dia d’avui. Han viatjat per tota Catalunya, pels països catalans i d’arreu, portant i divulgant Queixans i la Cerdanya. Organitzen una trobada gegantera anual a Queixans, on vénen colles geganteres d’arreu.
 
Germain Malé. Nascut el 29 de maig de 1937 a Perpinyà. L’any 1970 funda la coral Les Camilleres (que prové del nom que a la Catalunya del nord es dóna a les caramelles de la Catalunya del sud) a Sallagosa i, des d’aleshores, ha funcionat ininterrompudament fins enguany. La seva estima per Catalunya i la cultura catalana ha fet que la coral cantés únicament en català: música tradicional catalana, contemporània, clàssica, o de cantautors catalans. La coral la integren des de sempre cantants de tota la Cerdanya (nord i sud) i de fora de Catalunya. La coral ha viatjat sobretot arreu del països catalans però també per França (quan viatgen fora tradueixen la música) i ha fet intercanvis amb altres corals.
 
Podeu donar el vostre vot a qualsevol dels tres finalistes, a qualsevol ajuntament de Cerdanya que ho tingui previst, al correu de l’Institut d’Estudis Ceretans (IEC) ieceretans@gmail.com, a la web de l’IEC www.institutestudisceretans.com. Cal posar nom i cognoms, població de Cerdanya i nom del candidat a Cerdà de l’Any 2016.
 
La cerimònia de proclamació del Cerdà de l’Any 2016 tindrà lloc al Palau de Congressos d’Alp, el diumenge dia 30 d’abril de 2017
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.