La Biblioteca Comtat de Cerdanya reobre per préstecs i devolucions i posant els llibres en quarantena. El comerç de la capital cerdana torna a l’activitat aprofitant la fase 1 i després del descans setmanal de dilluns. Així és com l’activitat comercial i cultural arrenca a Puigcerdà.
Protocols de neteja estrictes
Amb caràcter previ a l’obertura de la biblioteca, s’ha netejat i desinfectat els diversos espais. També s’han instal·lat mampares protectores als mostradors i s’han redefinit els circuits que poden fer servir els usuaris. Cal tenir present que de moment no tindran accés a la sala de lectura i a la col·lecció. Mentre, a l’entrada s’han instal·lat cartells informatius i també s’han col·locat gels hidroalcohòlics i mascaretes.
Propers passos
El pròxim objectiu de l’equipament serà el de poder obrir la sala de lectura durant la fase 2 de desescalada amb un terç de l’aforament. En la segona fase l’accés a la col·lecció es farà amb la supervisió dels treballadors de la bibilioteca. Posteriorment, a la fase 3 l’aforament es podrà ampliar i, en aquest període, també es pensarà com recuperar activitats de molt petit format, com ara el club de lectura.
La Biblioteca Comtat de Cerdanya és un dels equipaments públics de Puigcerdà amb més usuaris del municipi, amb uns 4.000 al mes i uns 1.500 préstecs de documents mensuals. Per aquest motiu s’ha considerat que la seva reobertura en fase 1 era important, tenint en compte la seva funció cultural i social. En aquest sentit, Terrones ha dit que “és un espai de trobada, recolliment i estudi” i que ara suposa “un símbol d’aquest retorn a la normalitat”.
Barreja d’il·lusió i incertesa en la reobertura de comerços
D’altra banda, i després del descans setmanal de dilluns, molts petits comerços de Puigcerdà dels considerats no essencials han tornat aquest dimarts a l’activitat, adaptats a les mesures preventives i de seguretat de la fase 1 de desescalada. Així, el propietari de la botiga de regals Ginesta, Pau Jacome, ha dit que estan “molt il·lusionats” tot i ser conscient que “la gent té una mica de por”. Considera que, “amb seny”, s’ha d’anar tornant a la normalitat.
Mentre, la propietària de la botiga de moda Boton, Teresa Soler, diu que la situació genera “molta incertesa”. Hi afegeix que també “hi ha una mica de por” entre la població. En el seu cas, explica que preveu que el gènere de primavera que és de màniga llarga pràcticament no tingui sortida. La conseqüència és clara: es trobaran que, al mes de juny o juliol, els començaran a arribar les comandes de la pròxima temporada . “No haurem venut res de primavera-estiu i ja tindrem l’hivern aquí”, assegura.
Soler també destaca que en aquests dos mesos de tancament no han tingut cap ingrés. Això els ha obligat a fer front a gairebé les mateixes despeses. Per aquest motiu, veu que tot allò que no ha pogut vendre en aquest període els generarà una pèrdua de “molts diners”. Afegeix que, a més, s’ha de tenir en compte que en dos mesos arribaran les rebaixes. De moment ha decidit reobrir amb el mínim personal. Els treballadors continuaran amb un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).