Pànxing Cerdanya

13, maig del 2024

Search
Close this search box.

13, maig del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Assumpta Druguet i Miguel Àngel Vara, de la Xarcuteria Rolland

Cerdanya
Assumpta-I-Miguel-Angel-Xarcuteria-Rolland
Cada vegada és més difícil trobar una botiga de poble en la qual es conservi l’essència d’aquelles tendes de comestibles que ens han vist i ajudat a créixer al llarg dels anys. Conservar un establiment de queviures en un món frenètic i poblat de grans superfícies és una gesta que requereix un esforç, una dedicació i una estima per l’ofici cars de veure avui en dia. I encara més quan darrere hi ha la feina d’elaboració d’embotits i xarcuteria artesanal, el treball de la carn i la màgia als fogons per oferir a tothom que ho vulgui plats cuinats per llepar-se’n els dits. Un exemple d’aquestes botigues “rara avis” és la Xarcuteria Rolland de Llívia, que gràcies a l’Assumpta Druguet i en Miguel Àngel Vara, els seus propietaris, segueix oferint al poble i als seus vilatans els millors productes fets amb tota l’estima del món. Coneguem-los!

Com neix el vostre establiment, quina història hi ha darrere?

La gent de Llívia que ja té una edat, calculen que aquesta botiga té uns setanta o vuitanta anys d’història. Si fóssim família dels que van començar seríem la tercera generació. El Guillem Rolland i la Pepita Andorrà, noucasats i molt joves, malgrat no tenir nocions ni formació en matèria de xarcuteria ni cansaladeria, van decidir emprendre aquest negoci.

Ben assessorats i amb ganes i empenta per treballar, van començar a elaborar els productes que en aquella època es consumien de manera més freqüent. Amb el pas del temps, va heretar el negoci la filla mitjana del matrimoni, la Conxita Rolland, que juntament amb el seu marit, el Manel Molas, van ampliar la botiga i van incorporar productes com el xoriço, el bull de bolets i algun plat elaborat com les croquetes i els canelons.

I arriba un punt que us en feu càrrec vosaltres

Quan es van plantejar deixar-ho per falta de relleu, ens vam assabentar d’aquesta situació i ens va semblar una bona oportunitat per començar a treballar pel nostre compte en un món que ens era conegut, el de l’alimentació. Vam connectar bé amb els amos i ens ho van traspassar, juntament amb la seva manera de fer i treballar.

A Xarcuteria Rolland vam ampliar moltíssim l’oferta de plats cuinats, al mateix temps que modernitzàvem
A Xarcuteria Rolland vam ampliar moltíssim l’oferta de plats cuinats, al mateix temps que modernitzàvem

Aprofitant que en Miguel Àngel és cuiner professional, vam ampliar moltíssim l’oferta de plats cuinats, al mateix temps que modernitzàvem i actualitzàvem la producció d’embotits, com el pa de fetge amb ceps, per arribar a un públic més jove i que busca nous productes de qualitat. L’any 2011, a més, també agafem el relleu a una parella que regentava una botiga a Puigcerdà, Queviures Calvet, on mantenim el costum d’oferir llegum cuit.

Quins productes oferiu?

Ui, tot un món! Si els haguéssim de contar d’un en un, ens n’aniríem a més de seixanta. Els podem separar en tres grans grups. El primer, l’embotit, tant curat com cuinat, com poden ser cinc classes de bull, el pa de fetge, el fuet o la sobrassada, que també fem nosaltres. Després trobem els productes elaborats crus, com les mandonguilles, les hamburgueses o la nostra sossissa. I finalment, els plats cuinats, que si tinguéssim més mans i més possibilitats, en podríem fer moltíssims més. Alguns d’ells són els canelons, el trinxat, caldo, salses com la carbonara o la bolonyesa i una cosa que funciona molt bé, que és el farcit per la truita de patates. Només cal incorporar-hi l’ou!

A Rolland ens encarreguem de fer canelons, el trinxat, caldo, salses com la carbonara o la bolonyesa
A Rolland ens encarreguem de fer canelons, el trinxat, caldo, salses com la carbonara o la bolonyesa

Quin és el tret característic que us defineix com a negoci?

Tot el nostre producte és de primera qualitat, fresc, i el tractament que en fem és casolà, amb un estil de cuina de tota la vida al mateix temps que ens adaptem a les necessitats i gustos dels clients. També ens defineix molt bé el tracte al client que oferim, procurem que sempre se’n vagin contents amb allò que han vingut a buscar o el més semblant possible. I sobretot, la nostra relació qualitat-preu, és una característica que ens recorden sovint. Creiem molt en el treball del dia a dia, en la feina ben feta i en el bon tracte al client.

El 2018 us van atorgar el Diploma de Mestre Artesà. Com valoreu aquest reconeixement?

Ens va agradar! Al final, sempre és de valorar que et reconeguin la bona feina que fas. Que et donin un premi implica que se’n faci difusió i se’n parli, però al final, qui millor publicitat ens fa és la gent que torna, perquè li ha agradat el nostre producte i s’ha sentit ben tractat. El que més ens importa a nosaltres és això, que surtin satisfets, i si ens recomanen als seus amics i familiars, doncs per nosaltres ho és tot. Els reconeixements externs estan bé, són un plus, però el que valorem més és la percepció que tenen de nosaltres la nostra clientela.

Assumpta Druguet i Miguel Àngel Vara, de la Xarcuteria Rolland
Assumpta Druguet i Miguel Àngel Vara, de la Xarcuteria Rolland

És una satisfacció veure que els clients tornen i et recomanen.

Exacte! Igual que els clients que no són de Llívia o de la comarca i dediquen deu minuts del seu temps quan són aquí dalt per venir-nos a veure i endur-se allò que més els agrada. L’alegria és immensa quan veus que es prenen la molèstia de venir i fer-nos la confiança de comprar els nostres productes quan hi ha, avui en dia, tanta varietat i llocs per escollir.

Puja relleu generacional per a la botiga?

No ho sabem (riu). Tenim dos fills, un de vint-i-dos i un de disset. Estan molt contents amb el que fem, els agrada i en saben, perquè sempre que ha calgut ens han ajudat en tot. Però també veuen el pa que s’hi dóna, la feinada que tenim sempre i la dedicació que s’hi ha d’abocar.

Els canelons són uns dels plats que es podran trobar a la Xarcuteria Rolland
Els canelons són uns dels plats que es podran trobar a la Xarcuteria Rolland

Això és casa seva, i encara que rondinin quan els toca arremangar-se, saben perfectament com funciona tot plegat. Nosaltres els encoratgem a estudiar, a sortir de la comarca i anar allà on vulguin, i si després de tot això volen tornar a casa, saben que sempre ens hi trobaran.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Assumpta Druguet i Miguel Àngel Vara, de la Xarcuteria Rolland, també et pot interessar Entrevista a Pastisseria Gil.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.