El 23 de juny, torna la Flama del Canigó a l’Alta i la Baixa Cerdanya. Les repercussions de la Covid han causat un important retrocés d’aquesta tradició. Conscients d’això, diferents Entitats i Ajuntaments vam constituir fa unes setmanes “La Comissió d’Entitats de la Flama del Canigó de Cerdanya”, amb l’objectiu de donar-l’hi un impuls i aconseguir que des del Cim del Canigó passant per Vilafranca de Conflent i arribant a Martinet, tots els pobles de l’Alta i Baixa Cerdanya puguin rebre la Flama.
A peu, amb bicicleta i cotxes, els Equips de Foc la repartiran seguint una ruta de parades als Pobles més rellevants de la Comarca. Òbviament, els Equips de Foc no poden arribar a tot arreu. Els Pobles veïns més allunyats de la ruta, la podran recollir al Poble de parada seguint l’esquema d’horaris que figura al cartell de l’esdeveniment.
La Flama del Canigó és una tradició d’arrel catalana vinculada al solstici d’estiu. Francesc Pujada (Arles de Tec – Vallespir), inspirat en el poema de Jacint Verdaguer “Canigó” (1886), fou qui l’impulsà a la Catalunya del Nord l’any 1955, per arribar més tard, a finals de la dictadura franquista, a tots els Països Catalans. La Flama del Canigó és, doncs, una tradició que agermana tots els Catalans, una celebració ancestral que any rere any es renova i mai s’apaga.
Des d’aquí, animem a tothom a participar. Des de col·laborar amb els Equips de Foc, a ser protagonistes d’una gran rebuda de la Flama i a celebrar amb festes i fogueres la festa de Sant Joan, que també ho és dels Països Catalans.
Font: Comissió d’Entitats de la Flama del Canigó de Cerdanya
Si t’ha agradat llegir la notícia La Flama del Canigó, més viva que mai, també et pot interessar llegir Revetlla de Sant Joan, festa màgica de foc i vida nova.