La segona part de consells contra el ciberassetjament se centra especialment en els menors d’edat, abordant el ciberassetjament en els jocs en línia i oferint estratègies per protegir els nostres infants en els entorns virtuals. Dins d’aquests tipus de ciberassetjament els més habituals són el griefing i el childgrooming.
Griefing.
En què consisteix?
El griefing o l’assetjament en jocs en línia té per objectiu molestar deliberadament la resta de jugadors dins d’una partida de videojoc en línia. Qui fa aquesta acció s’anomena griefer i s’encarrega de molestar un jugador per protegir o garantir l’èxit en la partida dels altres jugadors. Sovint aquestes situacions poden acabar en casos de ciberassetjament, amb l’impediment que el jugador accedeixi a recompenses, premis i recursos necessaris del joc, insultant-lo, vexant-lo i humiliant-lo pel xat del propi videojoc (en text o àudio). El griefing pot derivar en coaccions a les víctimes per obtenir credencials i contrasenyes per suplantar identitats o robar diners de comptes vinculats a la videoconsola o, fins i tot, en situacions de revelació de secrets.
Consells per evitar el griefing:
• En cas de ser víctima d’aquesta actuació, primer de tot, ignoreu l’assetjador.
• Si és possible, feu captures de pantalla, guardeu les partides o feu vídeos de la situació. Seran elements útils en cas que s’acabi denunciant davant la policia o el propi administrador.
• En el cas que la víctima sigui menor d’edat, cal que ho comuniqui a una persona adulta, que es denunciï el jugador o perfil de jugador a través del propi helpcenter del videojoc o bé per la web o aplicació.
• Si la situació no s’atura i existeix un perjudici real per a la víctima (patrimonial, físic o emocional), denuncieu-ho de manera presencial a comissaria si es donen les circumstàncies d’alguna tipologia delictiva.
Childgrooming.
Què és?
En aquest tipus de ciberassetjament, l’autor és sempre una persona adulta que genera perfils falsos a les xarxes socials, en un xat, o altres, fent-se passar per un adolescent i iniciant una relació d’amistat i confiança amb el nen o nena que vol assetjar.
Consells per evitar el childgrooming:
• Per evitar caure en el parany, no comenceu cap mena de relació amb persones que no són del vostre entorn o que no coneixeu.
• Recordeu i repasseu els hàbits cibersaludables en les vostres relacions amb internet.
Què has de fer si pateixes violència a través de les noves tecnologies?
• No et sentis culpable. Recorda que tu no podies saber les males intencions de l’assetjador. Per tant, l’únic que està cometent un delicte, l’únic culpable, és l’assetjador.
• No destrueixis les proves de l’assetjament (converses, correus, fotos). De vegades, el sentiment de culpabilitat et porta a destruir tot això perquè no et descobreixin o per no recordar el que t’està succeint. És important conservar aquestes proves perquè li serveixin a la policia per trobar l’assetjador i demostrar el delicte.
• Si ets menor d’edat, demana ajuda a una persona adulta. Tot i que sentis vergonya o culpabilitat recorda que l’única persona que et pot ajudar a sortir d’aquesta situació és un adult de confiança.
• Pren mesures legals. Denuncia. Col·labora amb els teus pares o amb una persona adulta de confiança a l’hora de posar la denúncia. Això és important per posar fi a la situació d’assetjament.
Mossos d’Esquadra
Parlem de consells de seguretat sobre ciberassetjament
El primer dimecres de cada mes a les 12h podreu sentir el programa.