El Museu de Llívia ha obert a la participació ciutadana el projecte Espai Fita Zero: frontera, enclavament i memòria, una iniciativa que convida la població de Llívia i de tota la comarca a contribuir-hi amb el seu testimoni personal relacionat amb la frontera.
Enregistrament de testimonis a la sala de plens
L’equip del museu fa una crida a totes aquelles persones que vulguin compartir la seva experiència, ja sigui com a residents, estiuejants o veïns que han viscut entre diferents municipis de la Cerdanya. Les entrevistes es faran el pròxim 12 de maig a la sala de plens de l’Ajuntament de Llívia, en horari concertat, i seran enregistrades en vídeo. Les preguntes que es plantejaran estaran disponibles dies abans a la pàgina web del museu.
Un projecte per reflexionar sobre les fronteres
L’objectiu és recollir opinions i relats personals que ajudin a comprendre com la frontera ha influït en la vida de les persones, tant des d’una perspectiva històrica com actual. “Es vol recollir el testimoni de la gent actual en referència a la frontera. Què en pensen? Ha condicionat Llívia i en quins àmbits? I la Cerdanya? I les seves vides personals?”, ha explicat el director del museu, Gerard Cunill.
El projecte és obert a tothom i valora especialment la diversitat d’experiències. “Qualsevol pot haver tingut una vivència rellevant. Ens interessa tant la memòria de les persones grans, que han conegut fronteres més restrictives, com la visió actual dels joves i adults”, ha afegit Cunill.
Difusió dels continguts i participació d’experts
Els vídeos resultants formaran part de l’audiovisual de l’exposició que es podrà veure a la Torre Bernat de So. També es podran difondre en format breu a les xarxes socials o a YouTube, com a extensió digital del projecte expositiu.
A més de la participació ciutadana, el projecte comptarà amb l’aportació d’experts i acadèmics que han estudiat els processos fronterers i que explicaran les diverses etapes de la seva evolució des d’una perspectiva històrica i documental.
Crida per a la cessió de materials vinculats a la frontera
D’altra banda, el Museu també fa una crida per recollir materials vinculats a la frontera. Es demana la col·laboració de la ciutadania per aportar objectes o documentació com salconduits, cartes, fotografies o llibres de duanes, que podrien ser incorporats al fons de l’arxiu o digitalitzats.
Com participar al projecte
Les persones interessades a participar poden posar-se en contacte amb el Museu de Llívia a través del correu electrònic museu@llivia.org, trucant al 972 89 63 13 o bé a través dels seus canals oficials a les xarxes socials.