Excursió circular d’estiu al Cap del Ginebrar (1.981 m)
Excursió circular d’estiu al Cap del Ginebrar (1.981 m), amb magnífiques vistes cap al Puigmal, el Pla d’Anyella, l’estació de La Molina, la vall del Rigat i el cim de la Creueta (2.067 m). En total, 4,59 km i 164 metres de desnivell positiu.
El passat mes de juny vam fer aquesta excursió circular d’estiu al Cap del Ginebrar (1.981 m), una sortida curta però molt panoràmica des de l’aparcament d’Alabaus, a La Molina. Es tracta d’una ruta de 4,59 km amb 164 metres de desnivell positiu i el mateix de negatiu, qualificada de moderada a Wikiloc. El temps total de l’excursió va ser de 2 hores i 19 minuts, amb un temps efectiu en moviment d’una hora i 25 minuts.
El que fa especialment atractiva aquesta excursió, més enllà de les àmplies panoràmiques, és el paisatge obert de prats alpins i el pas per diversos búnquers de la Línia P, una construcció militar franquista del període de postguerra. També hi destaca la vista directa sobre el Pla d’Anyella, escenari valorat com a possible part del projecte d’esquí nòrdic vinculat a la fallida candidatura olímpica d’hivern per al 2030 impulsada pel Govern català.
Per arribar al punt de sortida, cal pujar en vehicle fins a l’aparcament d’Alabaus (1.809 m), un dels accessos habituals a l’estació d’esquí de La Molina, al sector més oriental del domini esquiable. Es pot arribar des del nucli de La Molina agafant la carretera BV-4031 entre la Molina i Castellar de n’Hug.
El sender
La ruta és íntegrament descoberta, sense cap tram de bosc, i transcorre en tot moment per zona de prats alpins, molt verds i espectaculars després de les abundants pluges del mes de maig.
Des d’Alabaus, la pujada fins al Cap del Ginebrar (1,5 km) és constant però suau, i de seguida descobrim un búnquer i comencem a gaudir de bones vistes sobre el Puigmal i tot el sector oriental de la Molina. Un cop assolim el cim (1.981 m), la vista s’obre privilegiadament cap a la vall del Rigat i el pic de la Creueta.
Després, el descens cap a El Ginebrar (2,2 km, 1.925 m) descobrim un altre búnquer de la Línia P, camuflat a la carena divisòria. Cal recordar que aquesta línia defensiva va ser construïda pel règim franquista durant els anys quaranta per protegir-se d’una hipotètica invasió pels Pirineus.
Durant aquest tram també obtenim una perspectiva excel·lent del Pla d’Anyella, una extensa planura alpina on, en la candidatura per als Jocs d’hivern del 2030, es va plantejar la construcció de circuits per a la pràctica de l’esquí nòrdic.
Finalment, iniciem el descens tot descobrint el tercer búnquer de la ruta i retornem cap a l’aparcament d’Alabaus, completant així la ruta circular, sempre trepitjant un entorn d’alta muntanya suau i d’alt valor paisatgístic.
Més sobre aquesta excursió:
La nostra opinió sobre aquesta excursió
El millor…
Ruta curta, circular i molt panoràmica.
Prats alpins espectaculars després de les pluges de primavera.
Interès històric amb els búnquers de la Línia P i la mirada al Pla d’Anyella.
No ens agrada tant:
Ruta completament exposada, sense cap ombra: millor evitar hores centrals del dia a l’estiu.
Si fas aquesta ruta i ets a Instagram, etiqueta les teves fotos amb #fempànxing!
Ivan Sanz Tusell