Pànxing Cerdanya

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Agendes – Cerdanya
aplec de tallo
Agenda cultural
Dilluns
10
abril

L’Aplec de Talló 2023

Cerdanya
Per als bellverencs i bellverenques és una festa estimada com poques. Des de ben petits, les balladores i els balladors prenen part d'una tradició els orígens de la qual es perden en el temps.

L’Aplec de Talló és el sentiment de tot un poble, on qui més qui menys s’hi involucra, sigui per ballar els Ballets, per acompanyar els seus fills i filles, nétes i néts, o simplement per gaudir-los. L’Aplec transcendeix el Dilluns de Pasqua: durant els dies anteriors a aquesta data, els assajos són retrobaments amb els amics, les corredisses pel “poli” dels més menuts contrasten amb la xarrera d’adults i adolescents que, amb una barreja d’orgull i nervis, aquest any fan el salt del grup de xics al grup de grans.

L’Aplec és cultura i tradició viva. És el vestit de les balladores, autèntiques obres d’orfebreria tèxtil, algun d’ells heretat d’àvies, mares o germanes. És la peregrinació fins a la Font de Talló, que esquitxa de color blanc, vermell i negre els camps que rebroten a les costes de Monterròs. És també música i cobla, part indispensable de la festa, igual que les caramelles, cantades amb passió i acompanyades per l’acordió.

Els Ballets són rauxa i festeig. Són la coca i el traguinyol, algun més llarg que altre, del porró de moscatell. Els ballets són la complicitat teixida entre les parelles, que tot ballant al voltant de la taula de pedra sota l’atenta mirada de la Mare de Déu de Talló, es consolida a cada any que passa. Els balelts són les corrandes, ràpides, divertides, que posen punt i a part a la festa. El que passa després és patrimoni exclusiu dels protagonistes, dels balladors i balladores. Sant Joaquim gloriós, patró de les…

L’Aplec i els Ballets de Talló formen part del nostre passat com a poble. Són avui un present ben viu i esperem que, per moltíssims anys, siguin un futur perdurable.

Programa d'activitats
10 de abril, 2023
11:00 am

Missa cantada a l'església de Santa Maria de Talló

Amb la Coral de Bellver de Cerdanya

10 de abril, 2023
11:45 am

Caramelles amb la Coral Font de Talló a la Plaça de Santa Maria de Talló

10 de abril, 2023
12:00 pm

Sardanes a Talló

Música amb l’Orquestra Rosaleda

10 de abril, 2023
4:30 pm

Aplec de la Font de Talló

Amb música de l’Orquestra Rosaleda

10 de abril, 2023
7:00 pm

Ball de tarda al poliesportiu

Amb música de l’Orquestra Rosaleda

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.