Pànxing Cerdanya

5, març del 2024

Search
Close this search box.

5, març del 2024

Cultura – Cerdanya

130 anys d’història de la Festa de l’Estany en un llibre

Cerdanya
bddddad8eeb01fc98a40503c7ca4463f.jpg
Amb motiu del 130è aniversari de la Festa de l’Estany, l’Ajuntament de Puigcerdà i el Patronat del Museu Cerdà, amb la col•laboració de la Diputació de Girona, han editat el llibre “La Festa de l’Estany (1886-2016). 130 anys d’història, tradició i llegenda”. 

El llibre, d’Oriol Mercadal, director del Museu Cerdà, i d’Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya, fa una explicació detallada de l’estany i el parc Schierbeck, amb els seus usos, la seva avifauna i la seva evolució; les transformacions urbanístiques, culturals i de comunicacions de la Vila al llarg del darrer segle i mig; els personatges clau d’aquestes transformacions; l’arribada dels primers estiuejants i la promoció del turisme; els orígens de la Festa de l’Estany, la seva evolució fins a l’actualitat –que es pot copsar a través de les diferents imatges i cartells– i els elements claus d’aquesta celebració: les carrosses, els focs d’artifici, la música, la interpretació de l’Himne Cerdà, la travessa de l’estany i, sobretot, aquesta dona entranyable que és la Vella de l’Estany i la llegenda que l’embolcalla. Aquesta velleta nonagenària, vestida amb gipó i caputxó, i que segons alguns vivia al carrer dels Ferrers, encarna les virtuts de la dona cerdana i dóna un aire de màgia a la seva festa, a la qual acudeix puntualment tots els anys. L’estany, alimentat per la sèquia de Puigcerdà, és tot un símbol de la Vila. 
 
El llibre ha comptat amb la col•laboració especial de Martí Solé i el disseny de la portada és obra de Sara Aliaga. Nombroses entitats i particulars han cedit imatges o il•lustracions, han aportat informació o han col•laborat en la publicació, que es pot adquirir al preu de 15€. Els autors, juntament amb l’alcalde de Puigcerdà, van fer la presentació oficial del llibre el passat dia 26 d’agost al Museu Cerdà, en el marc dels actes de la Festa de l’Estany d’enguany. 
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.